Museum Vaassen Historie

exposities

Thema-exposities voor 2022 zijn:

 

In Maart:

In het voorjaar, begin maart, starten we met een expositie over verzamelingen, zoals pennen en inktpotjes, poppenhuizen, koetsjes en bouwwerkjes van meccano.

Verzamelaars

van maart t/m Oktober:

Hobbyisten uit de regio exposeren hun verzamelingen van 3 maart t/m 25 juni en van 7 juli t/m 29 oktober

In November:

Voor het najaar staat een expositie over Carnavalsvereniging Rossumdaerpers gepland.

rossumdaerpers

Thema-exposities voor 2021 waren:

Imkers

De Imkersvereniging Vaassen e.o. is opgericht op 18 april 1900 en is daarmee één van de oudste verenigingen van het dorp Vaassen. De vereniging is als afdeling aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) en heeft ten doel "het bevorderen der bijenteelt en het behartigen der belangen van de bij haar aangesloten imkers." De kleine vereniging met zo'n 30 leden is regelmatig te vinden op markten en braderieën in en rondom Vaassen.

IMG_1226

Van fonograaf tot grammofoon

Henry de Weerd heeft een indrukwekkende verzameling fonografen en grammofoons. Bijzonder is ook dat 80% van zijn collectie nog intact is en dus afspeelbaar. Emile Berliner vond de grammofoonplaat uit. Hij gebruikte bij de opname een glasplaat voorzien van een laagje roet. Hiervan werd een metalen kopie gemaakt, waarover de naald van de weergever liep. Deze naaldweergever zat aan een arm met daaraan als versterker een grote hoorn voor de geluidsweergave. Later gebruikte Berliner glazen platen met bijenwas voor de opname en zinken platen voor de weergave. Zo ontstond de grammofoonplaat zoals wij hem nu nog kennen.

IMG_1236

Kerstexpositie ging niet door!

In de week waarin werd begonnen met de voorbereidingen op de nieuwe tentoonstelling, namelijk een verzameling kerstgroepen van Haddo Hans en Hanneke Hilbers, nam het bestuur van Museum Vaassen Historie unaniem het besluit deze niet door te laten gaan. De kerstexpositie is een echte publiekstrekker, maar alleen al de maatregel van één persoon op 5 m² maakt een bezoek aan het museum lastig. Bovendien is het nog maar de vraag of de regels na 18 december worden versoepeld. De exposanten hadden alle begrip voor de beslissing van het bestuur. Zelf hadden ze ook al ernstige twijfel of ze de expositie wel door wilden laten gaan. Een nieuwe afspraak is nog niet gemaakt omdat eind volgend jaar een tentoonstelling over de carnavalsvereniging De Rossumdaerpers staat gepland.

Uitgesteld

Exposities 2020

Het belangrijkste thema voor 2020 was natuurlijk 75 jaar Vrijheid. Vanwege de Coronamaatregelen was het museum echter geruime tijd gesloten. Om iedereen alsnog gelegenheid te geven de expositie te bezoeken is besloten deze langer aan te houden.