Museum Vaassen Historie

exposities

Exposities 2021

Het belangrijkste thema voor 2020 was natuurlijk 75 jaar Vrijheid. Vanwege de Coronamaatregelen was het museum echter geruime tijd gesloten. Om iedereen alsnog gelegenheid te geven de expositie te bezoeken is besloten deze langer aan te houden.

 

Thema-exposities voor 2021 zijn:

Imkers/bijenteelt en rietvlechten

De Imkersvereniging Vaassen e.o. is opgericht op 18 april 1900 en is daarmee één van de oudste verenigingen van het dorp Vaassen. De vereniging is als afdeling aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) en heeft ten doel "het bevorderen der bijenteelt en het behartigen der belangen van de bij haar aangesloten imkers." De kleine vereniging met zo'n 30 leden is regelmatig te vinden op markten en braderieën in en rondom Vaassen.

IMG_1226

Verzameling grammofoonspelers

Henry de Weerd heeft een indrukwekkende verzameling fonografen en grammofoons. Bijzonder is ook dat 80% van zijn collectie nog intact is en dus afspeelbaar. Emile Berliner vond de grammofoonplaat uit. Hij gebruikte bij de opname een glasplaat voorzien van een laagje roet. Hiervan werd een metalen kopie gemaakt, waarover de naald van de weergever liep. Deze naaldweergever zat aan een arm met daaraan als versterker een grote hoorn voor de geluidsweergave. Later gebruikte Berliner glazen platen met bijenwas voor de opname en zinken platen voor de weergave. Zo ontstond de grammofoonplaat zoals wij hem nu nog kennen.

IMG_1236

In het najaar:

In het najaar is er ook een expositie over Carnavalsvereniging Rossumdaerpers

Vaste exposities

Een deel van het museum is ingericht op basis van vaste thema’s:

 

 

Lokale industrie en detailhandel

De lokale industrieën die worden belicht zijn o.a. ijzergieterij Vulcanus, Aluminium Industrie Vaassen, chocoladefabriek Venz en wattenfabriek Utermöhlen. Daarnaast aandacht voor het ambacht en de historie van de kleine lokale ondernemers waarbij de oude kruidenierswinkel een echte blikvangers is.

IMG_1240

Vaassen tijdens bezetting, oorlog en bevrijding

In het museum wordt door Broken Wings aandacht besteed aan de vliegtuigen die tijdens de tweede wereldoorlog in de omgeving van Vaassen zijn neergehaald en gecrasht. Er is tevens een collectie van documenten, voorwerpen en uniformen.

IMG_1260

kruidenierswinkel

Ervaar samen deze zeldzame herontdekking van het verleden. Dit is nostalgie ten top.