Vaassen historie exposities 2017

Exposities 2020

Het jaar 2020 staat voor een belangrijk deel in het teken van 75 jaar bevrijding. Naast de vaste expositie over Oorlog en Bevrijding is tijdens de helft van het jaar het gedeelte voor de thema-exposites beschikbaar voor de expositie 75 jaar Vrijheid.

Download hier het boekje over 75 jaar Vrijheid

Verdere thema-exposities zijn:

  • modelbouwvereniging Samen Sterk met schaalmodellen van oorlogsmaterieel tot eind november

In verband met de maatregelen in het kader van het coronavirus was het museum geruime tijd gesloten. Het expositieschema is daarom aangepast. De volgende exposities, die oorspronkelijk in 2020 waren gepland, schuiven door naar 2021:

  • Imkers/bijenteelt en rietvlechten
  • Carnavalsvereniging Rossumdaerpers

Vaste exposities

Een deel van het museum is ingericht op basis van vaste thema's, n.l.:

  • Lokale industrie en detailhandel;
  • Kruidenierswinkel;
  • Vaassen tijdens bezetting, oorlog en bevrijding.

De lokale industrieën die worden belicht zijn o.a. ijzergieterij Vulcanus, Aluminium Industrie Vaassen, chocoladefabriek Venz en wattenfabriek Utermöhlen. Daarnaast aandacht voor het ambacht en de historie van de kleine lokale ondernemers waarbij de oude kruidenierswinkel een echte blikvangers is.

In het museum wordt door Broken Wings aandacht besteed aan de vliegtuigen die tijdens de tweede wereldoorlog in de omgeving van Vaassen zijn neergehaald en gecrasht. Er is tevens een collectie van documenten, voorwerpen en uniformen.

industrie

foto kruidenierswinkel: Bert Hanekamp