Deventerstraat 007

Op de eerste foto is de villa van de familie van Delden van de papierfabriek te zien. Daarna heeft het pand tot 1960 gediend als meubelhuis van de Vlekkert.

Jarenlang was de winkel van Proper prominent aanwezig aan de Deventerstraat in Vaassen. In 1945 werd het bedrijf opgericht door de heer A.J.Proper, en zat de winkel voor radio, tv en andere elektrische apparaten aan de Deventerstraat nr. 4 naast café de Valk. Later verhuisde men naar deze kant van de straat. Naast winkel was Proper ook een elektrotechnisch installatiebedrijf. Op de foto staat 2000 op de gevel. Dat zal staan voor het toen naderende millennium.

De volgende foto geeft de huidige situatie weer met het appartementencomplex "Teijeshof" dat in 2001 is gebouwd.

Deventerstraat 013

Aan het begin van de Deventerstraat, tegenover de Molenstraat stond het woonhuis met winkel en bakkerij van Hendrik Broekhuis en zijn vrouw Reintjen Nijkamp. Hun pleegzoon Evert Volkers, geboren in 1899 in Amsterdam, trouwde in 1920 met Tonia Broekhuis en ze namen de zaak over. Begin jaren '60 stopten ze en verhuisden naar Emmen. Het winkelpand werd gekocht door de gemeente Epe en afgebroken. Op deze plek is nu een fiets- en wandelpad met de naam de Teije, dat vanaf de Deventerstraat naar de Parkweg loopt.

Deventerstraat 013-15

De eerste foto is een ansichtkaart die stamt uit 1905 en toont een deel van de Deventerstraat. Links de winkel en bakkerij van Broekhuis later Volkers. Daarnaast woonde bakker Staijen, later de winkel van Nijdeken. Rechts woonde schoenmaker G. IJsseldijk, het volgende huis was van G.H. Westhof en daarnaast woonde W. Mulder.

Gerrit Herman Westhof woonde aan de Deventerstraat in het huis waar tot voor kort kledingreparatie Joyce gevestigd is. Westhof was eigenaar van de zuidelijke Hofsemolen, een papiermolen later wasserij, gelegen in het buurtschap de Hegge. Westhof was ook jarenlang wethouder van de gemeente Epe.

De volgende foto betreft een ansichtkaart uit de jaren '60 met links het pand van bakkerij Volkers en uiterst rechts het pand van Jonker, de smid. Dan het pand, op de hoek van de Molenstraat, van schilder Dusseljee, later IJsseldijk. Dit pand is afgebrand waarna slager Huis in 't Veld nieuw heeft gebouwd.

Dan de situatie anno 2016. Rechts het pand waar tot 2016 Baderie Reusken was gevestigd, nu leegstaand met daarnaast kledingreparatie Joyce (tot 2014 de Wereldwinkel). In het daarop volgende pand zat tot 2014 zonnestudio IXON. Daarna een winkel met ambachtelijke producten. Aan de overkant Kolkman Woning- en Meubelstoffeerderij met daarnaast het pand van Nijdeken.

Bron: o.a. Vaassen in oude ansichten van G.J. Palm.

 

Deventerstraat 015

Johannes van de Vlekkert en Hendrika Horst waren de uitbaters van de herberg op de oude foto. Dochter Johanna Hendrika getrouwd met Hendrik Jan Rutgers waren de volgende generatie herbergiers. Hun zoon Hendrik (Henne) bouwde er in 1955 een nieuw woonhuis met een slijterij en café dat café Rutgers en ook wel "Café 't Centrum" werd genoemd (foto 2) en breidde enkele jaren later uit met een grote zaal voor feesten en partijen. Nadat het café stopte kwam  “Apotheek De Valk" in het pand. Daarna was handwerkzaak “De Klim” er jarenlang gevestigd en nu woninginrichting Kolkman.

Bron: o.a. Veluwsch Nieuws.

Deventerstraat 019

In 1892 kwam Willem Staijen naar Vaassen en begon een kruidenierswinkel en een broodbakkerij. Na het overlijden van zijn vrouw vertrok Willem Staijen naar Apeldoorn en werd er postbode. In 1920 kocht Jan Willem Nijdeken het pand van weduwe Machielsen. Onder de naam sigarenmagazijn “de Hoop” startte hij de verkoop van rookwaren. Op de tweede ansicht, die stamt uit 1915, is links het sigarenmagazijn duidelijk zichtbaar. In 1929 werd het pand grondig verbouwd en werd het assortiment uitgebreid. Men startte met de verkoop van snoep en drank. In het woongedeelte van het pand hebben in de loop van de jaren diverse families gewoond.

Nijdeken

Van 1960 tot 1994 was de winkel eigendom van Joop en Alie Nijdeken. Het assortiment werd in 1963 uitgebreid met hengelsportartikelen en weer een jaar 'later werden er ook aquariumvissen en de daarbij behorende spullen verkocht. Henriëtte Nijdeken en haar man Melvin Duddridge namen in 1994 de zaak over. Tien jaar later zetten zij er een punt achter.

Op de ansichtkaart uit de jaren '30 (4e foto) staat links het pand van Van Schoonhoven. Daarnaast de winkel van Van Rijssen, "De Wulfter" geheten. Dan het pand van schilder Dusseljee, later IJsseldijk. Dit pand is afgebrand waarna slager Huis in 't veld nieuw heeft gebouwd. Vervolgens na de Molenstraat het pand van Jonker, de smid. Aan de rechterkant, een woonhuis. Verderop richting het kruispunt met de Dorpsstraat, het pand van Nijdeken en Bakker Volkers.

Dan de situatie anno 2016. Links het pand waar tot 2014 zonnestudio IXON was gevestigd, daarnaast bevond zich tot 2014 de Wereldwinkel daarna kledingreparatie Joyce. In het pand na de Molenstraat is Baderie Reusken inmiddels verhuisd naar de showroom van een voormalige camperhandel aan de Laan van Fasna. Aan de overkant wordt het voormalige sigarenmagazijn, bijna 100 jaar later, nog steeds bewoond door de nazaten van Jan Willem Nijdeken. Daarnaast zit Kolkman Woning- en Meubelstoffeerderij.

Bron: o.a. Vaassen 1100.

Vroeger en nu snelmenu