Dorpsstraat 02

Volgens de muurankers stamt het huis op de hoek van de Dorpsstraat (vroeger Eperweg) met de Prins Bernhardlaan (vroeger de Boschweg) uit 1914. Het is huis is gebouwd in opdracht van mevr. Hendrika Maria ten Kate-Mulder. De architect is J. Dekker uit Heerde en de aannemer is Willem Terwel uit Vaassen. Mevrouw ten Kate-Mulder overleed op 04-10-1914 te Heerde waar ze op dat moment woont, en heeft nooit in deze villa gewoond.

De bouwstijl van het huis is het best te typeren als overgangsarchitectuur. Die term wordt gebruikt voor veel bouwwerken die kort na het begin van de twintigste eeuw zijn ontstaan en die een overgang vormen van neostijlen naar een meer moderne, niet of nauwelijks aan historische stijlelementen gebonden architectuur. Het gaat om ontwerpen die bijvoorbeeld invloeden van Jugendstil, chaletstijl en Berlagiaanse architectuur vertonen, zonder tot één van die stromingen gerekend te kunnen worden.

In 1925 is P. Schermers in deze villa zijn dokterspraktijk begonnen. Later had de dokter praktijk in het witte boerderijtje aan de Dorpsstraat 71. De villa was in de jaren 30 van de 20ste eeuw eigendom van de familie Kamphuis. De naam "Eimmar" is ontstaan/bedacht door de beginletters van de namen van hun twee kinderen samen te voegen: EIMbert en MARietje. De villa was in die periode in gebruik als pension. In een advertentie uit 1935 in de Nieuwe Leidsche Courant staat het volgende: "pension Eimmar ƒ 2,50 p.d.p.p. zitkamer en serre". In de tweede wereldoorlog bood het pension onderdak aan talloze NSB aanhangers en landwachters. Vanaf 1945 bewoonde A.C. van Vliet met zijn gezin daar enkele kamers en deed vandaar uit zaken voor z’n fotohuis "De Cannenburgh".

In de jaren '60 was het huis annex pension in bezit van de familie Van Klaveren. Daarna was het van 1971 tot 1975 een makelaarskantoor. Deze eigenaar liet de bakstenen gevels wit schilderen. Een recente eigenaar heeft de villa omgedoopt tot "The Oak House" vanwege de eikenbomen die om het pand staan.

Bronnen: o.a. Fotoarchief Apeldoorn, P. Schermers en L. Terwel.

Dorpsstraat 18

Een foto uit de jaren '20-'30 van de vorige eeuw met rechts het sigarenmagazijn van A. de Haan later Labberton en nog later de herenkapsalon van Spiegelenberg. Daarnaast schoenmaker Nitert en de woning van Achterberg de directeur van de Industrie.

Aan de linkerkant van de straat het statige winkelpand van bakker Visser, waar later de juwelierszaak van Schans was gevestigd.

In de huidige situatie zitten rechts resp. rijwielhandel Huernink, een tijdelijke winkel en Anytime Fitness. Terwijl aan de linkerkant van de weg Meiling juwelier en optiek zit.

Dorpsstraat 18-22

Een foto uit de jaren '60 van de vorige eeuw met rechts rijwielhandel Huernink, herenkapsalon van Spiegelenberg. Daarnaast schoenmaker Nitert en de villa van Achterberg de directeur van de Industrie.

Op de recente foto is de voormalige kapsalon bij de rijwielhandel van Huernink gevoegd. Het witte winkelpand staat leeg en de villa van Achterberg heeft plaatsgemaakt voor een winkelpand waar jarenlang supermarkt Albert Heijn was gevestigd en nu Anytime fitness.

Dorpsstraat 20

In deze woning aan de Dorpsstraat woonden de zusters van ´t Erve die er het beroep van mutsenwaster uitoefenden. Later had Hein Nitert hier zijn werkplaats. Hein was schoenmaker, net als zijn vader Bernardus.

Ter BeekDe eerste foto stamt uit 1904. De volgende twee uit 1973. Aan de reclameborden te zien werd het pand op dat moment verbouwd. In april van dat jaar opende Nico van ter Beek er zijn fotospeciaalzaak. Na ruim twintig jaar verdween de naam Foto Van ter Beek uit Vaassen, maar het dorp kreeg er Foto Pol voor terug.

In 2004 kwam in dit oude bedrijfspand, dat al op een kaart van 1880 wordt vermeld, een sportzaak. Sport 2000 Hagen was, na Heerde, de tweede vestiging van de familie Hagen. De vestiging in Vaassen verhuisde naar een nieuw pand in de Dorpsstraat maar bestaat inmiddels niet meer.

De afgelopen jaren heeft in het pandje een promotiewinkel voor glasvezelkabel gezeten en een tijdelijke winkel met wisselend aanbod.

Bronnen: Vaassen in oude ansichten van G.J. Palm en wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950 van F.J.T. Schumacher.

Dorpsstraat 22

In 1903 kwam dokter Hanedoes van Almkerk naar Vaassen om dokter Van der Linde op te volgen als huisarts. Hanedoes woonde eerst tijdelijk in het huis “de Grutmeule” aan de Deventerweg, waar zijn voorganger gewoond had. Ondertussen liet het echtpaar een nieuw woonhuis met praktijkruimte bouwen aan de Dorpsstraat in Vaassen. In 1913 vertrok hij samen met zijn vrouw uit Vaassen en vestigde zich in Biervliet, gelegen in Zeeuws Vlaanderen.

Hun huis aan de Dorpsstraat werd daarna bewoond door Gerrit Arie Pennekamp, de baas van de viskwekerijen der Nederlandsche Heidemaatschappij in Vaassen en Emst. Na Pennekamp woonde hier meer dan 50 jaar lang Johan van Achterberg, de directeur van de N.V. Industrie. Ir. J van Achterberg was jarenlang directeur van de Aluminium Industrie. Hij had als bijnaam "The Big Wheel" omdat hij de drijvende kracht was achter veel organisaties op het gebied van sport, cultuur en maatschappelijke belang.

In 1980 werd de woning afgebroken om plaats te maken voor suopermarkt Albert Heijn (Foto 5). De familie Gommers verplaatste de AH-winkel later naar het nieuwe complex "la Poste", eveneens aan de Dorpsstraat. In de voormalige Albert Heijn supermarkt hebben daarna diverse tijdelijke winkels met wisselend aanbod gezeten. Inmiddels heeft het pand een facelift ondergaan en is Anytime Fitness er gevestigd.

Bron: o.a. Frans Schumacher. foto 5 W. Willems.

Vroeger en nu snelmenu