Van Riebeeckstraat 83

In 1957 begon aannemersbedrijf W. Th. Timmer uit Vaassen met de bouw van twee identieke openbare lagere scholen in de gemeente Epe. In 1958 werd de school aan de Woestijnweg geopend met als schoolhoofd de heer Post, die deze functie bijna 20 jaar uitoefende. Leerlingen kwamen uit de wijken in westelijk Vaassen. De meeste Molukse kinderen uit het woonoord, dat in 1958 werd geopend, gingen naar de woonoordschool. Er gingen ook kinderen naar de School met de Bijbel aan de Kosterstraat. Kinderen van de GPM Mrt 53 kwamen op de Kouwenaarschool.

Bekende leerkrachten op de Kouwenaarschool waren Henk Gossink, Jille de Vries en juf Steenbergen. Op het grote schoolplein kon vrijuit worden gespeeld. De jongens die liever voetbalden konden dat doen op de plek waar nu de Potgieterflat staat. Toen schoolhoofd Post vertrok werd Frits Jurgens uit Amsterdam in 1978 zijn opvolger.

In 1975 verlaat bijna een derde van de leerlingen de school als aan de Potgieterstraat openbare basisschool 't Rondhuus wordt geopend. Met de start van de basisschool in 1985 kreeg kleuterschool de Bijenkorf een plek in de Kouwenaarschool, waar twee lokalen geschikt waren gemaakt voor kleuteronderwijs. Enige jaren later krijgt de Bijenkorf een eigen gebouw op de hoek van de Woestijnweg en De Wetstraat. In 1991 ging De Kouwenaar als openbare Daltonschool voor basisonderwijs verder.

In 2007 werd de school gesloten en gingen de leerlingen naar de Rotonde. In 2008 werd de Kouwenaarschool afgebroken om plaats te maken voor de bouw van 21 woningen. Dit project kwam echter, mede door de crisis, jarenlang niet van de grond. In 2018 wordt het project, weliswaar een ander ontwerp, alsnog geraliseerd en gaan 25 woningen in de verhuur.

Veenweg 01

Op deze plek aan de Veenweg (vroeger Pastorieweg) stond de boerderij van Tijmen van 't Einde en zijn vrouw Maria die in 1863 werd verwoest door brandstichting. De boerderij op de foto's is later op deze plek gebouwd.

Bron: Vaassen 1100.

Veenweg 04

Villa Het Heuveltje.

Dit huis werd in 1904 gebouwd in opdracht van Max de Leuw, de toenmalige directeur van de N.V. Industrie. In 1910 liet hij villa "De Kerckenkamp", nu rouwcentrum Monuta, aan de Dorpsstraat bouwen en in 1920 verhuisde hij met zijn gezin naar Apeldoorn.

Na de Leuw woonde in Het Heuveltje nog een korte periode Albert Voorhorst en zijn gezin. Daarna was het pand aan de Veenweg vooral bekend als de woning van de familie van Wijk die kassier was van de plaatselijke Boerenleenbank en hier in de dertiger jaren kantoor hield. In 1962 is deze bank naar de Dorpsstraat gegaan naast Drogisterij in ’t Hout.

Nadat de bank was verhuisd werd de villa eigendom van Tymen Koetsier en zijn vrouw Christina Bakker en werd een deel van het pand gebruikt als pension. Daarna is hetHepand alleen nog gebruikt als particuliere bewoning.

Foto 2015: De villa heeft aan de voorgevel een erker gekregen en een grotere dakkapel en is aan de achterzijde uitgebreid. Verder is de villa qua uitstraling niet veel veranderd en heeft nog steeds de oude grandeur.

Veenweg 06

Aan de Veenweg, voorbij villa "Het Heuveltje", stond ooit de eerste pastorie van Vaassen waarschijnlijk nog voor de R.K. kerk.

In werd 1668 er een nieuwe pastorie gebouwd voor de toenmalige dominee Johan van Loo. In 1840 werd besloten de oude pastorie te slopen en te vervangen. De nieuwe pastorie brand in 1903 volledig uit.

Aannemer P. de Bruin krijgt opdracht voor de nieuwbouw van een villa voor 6.845 gulden. In 1904 wordt de villa opgeleverd aan de kerkvoogden van de Dorpskerk. Villa Rusticana is echter nooit bewoond geweest door een dominee.

In 1907 werd de villa gekocht door prins Hendrik om er de opperhoutvester van de Koninklijke Houtvesterij te huisvesten (foto 1908). Later kwam de villa in eigendom bij Vulcanus, met de familie Baars als bewoonster. In 1921 wordt het meubilair openbaar verkocht wegens vertrek.

Vanaf januari 1956 tot mei 1961 woont dokter S.G. Meijssen op Rusticana, de laatste officiële bewoner. De villa is rond 1970 gesloopt.

Bronnen: Lulof Terwel en Vaassen in oude ansichten, deel 2 van G.J. Palm.

Veenweg 10

Een foto uit 1985 van de restanten van Wasserij Mentink en de bijbehorende bedrijfswoning. Op deze locatie is in 1990 een nieuwe woning gebouwd met bedrijfsruimte voor Buitenhuis Stallenbouw.

Meer artikelen...

  • 1
  • 2

Vroeger en nu snelmenu