Tuindorpweg

Een luchtfoto genomen rond 1940 met daarop de gashouder aan de Tuindorpweg. Op de oude ansichtkaart staat de gashouder met als onderschrift "Koekoeksweg". Het betreft echter de Tuindorpweg. De naam van dit deel van de Koekoeksweg is na de aanpassing van de kruising met de Krugerstraat rond 1912 n.l. gewijzigd in Tuindorpweg.

Deze foto is genomen vanaf de Apeldoornseweg kijkend naar de huidige Tuindorpweg, richting de Krugerstraat. Links op de foto is nog net een punt van het pand van sigarenmagazijn Nellestein te zien.

In de jaren dertig is Vaassen aangesloten op gas. De gasfabriek stond in Apeldoorn en vandaar ging het gas naar de gashouder aan de Tuindorpweg in Vaassen. Als er weinig gas in de houder zat was dat zichtbaar omdat de houder lager was.

Een gashouder is een grote voorraadtank voor (licht)gas dat in een gasfabriek uit steenkool werd gewonnen en voor industrieel of huishoudelijk gebruik tijdelijk werd opgeslagen. Sommige gashouders bestonden uit een aantal delen die telescopisch konden bewegen, waardoor het volume van de gashouder aangepast kon worden. De meeste gashouders zijn gesloopt na de introductie van het aardgas uit Groningen in de jaren '60. (bron: wikipedia).

Het gebouwtje dat naast de gashouder stond heeft er nog jaren gestaan. Het perceel is, zoals op de laatste foto is te zien, nog steeds braakliggend.

Vroeger en nu snelmenu