Pastoor Hagenstraat 2

Een mooie ansichtkaart van het Theresiahuis op de Oosterhof. Dit voormalige zusterklooster werd gebouwd als onderdeel van een zogenaamd parochiecomplex. Ook de Martinuskerk, de kleuterschool (nu verloskundigenpraktijk), de basisschool Gerardus Majella (gesloopt), de pastorie, het koetshuis (nu rouwkamer) en de begraafplaats behoorden bij dit complex.

In 1929 werd de eerste steen gelegd van het Theresiahuis vlak naast de kerk. Enkele maanden later werd het Zustershuis, zoals het in de volksmond werd genoemd, in gebruik genomen. Jaren lang werd het bewoond door de kloosterzusters en voor een deel was het gebouw in gebruik als bejaardenhuis. Later voldeed het gebouw niet meer aan de eisen voor de bejaardenzorg en werd hiervoor afgekeurd. Ook de Witte Paters, die veelal in het buitenland missiewerk verricht hadden, hebben hier op hun oude dag nog een tijdje gewoond. 

In 2002 is het Theresiahuis door de katholieke kerk verkocht. Het voormalige zusterhuis is vanaf 2003 als Bed en Breakfast in gebruik. Het gasthuis met de naam “Via Quidam” wordt geleid door Elly Polman.

Op de Gerardus Majellaschool na, die vroeger aan de Deventerstraat stond, is het complex nog compleet en tot Rijksmonument benoemd. Samen met de eveneens monumentale bomen vormt het geheel een prachtig plekje in Vaassen.

Bronnen: o.a. de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Vaassens weekblad.