Manegeweg

Drie foto's van huizen aan de Manegeweg die inmiddels verdwenen zijn. De foto's betreft de huisnummers 21, 29 en 34. De foto van huisnummer 21 is genomen rond 1965. De recente foto toont een aantal van de woningen die nu aan de Manegeweg staan.

Bron foto's: Vaassens Weekblad.

Manegeweg - Vulcanus

Op de eerste foto staat één van de bedrijfswoningen van ijzergieterij Vulcanus. De foto van de portierswoning die werd bewoond door de familie Engel is genomen in 1935. Op de luchtfoto van de Ijzergieterij is de woning goed zichtbaar. Het gehele complex is rond 1999 gesloopt. Op dit terrein is de woonwijk Vulcanus gebouwd waar ook de straten zijn vernoemd naar onderdelen van de ijzergieterij.

Manegeweg 10

Tinus van Bussel nam in 1949  van de fam. Birza een groentenwinkel over aan de Apeldoornseweg 26. Enkele jaren later verplaatste hij zijn winkel naar de Manegeweg. Tinus ventte  groenten en fruit in Vaassen en omgeving en zijn vrouw Marie verzorgde de winkel. In 1978 werd de winkel uitgebreid en in 1986 naam zoon Gert de zaak over. Later is de winkel, zoals veel kleine dorpswinkels, verdwenen. De voormalige winkel aan de Manegeweg is weer volledig in gebruik als woonhuis maar aan de pui en luifel aan de voorgevel is de winkel nog te herkennen.

Manegeweg 16

We zijn hier in het zogenaamde zandgat. Dit huis op de hoek van de Oude Apeldoornseweg - Manegeweg werd begin 20e eeuw bewoond door familie Joh. Stegeman. Hier is kleermaker J.W. Stegeman geboren. Hij is later aan de overkant van de straat voor eigen rekening begonnen in het huis waar later de drogisterij van Van Gortel was gevestigd, om later te verhuizen naar de Dorpsstraat in het pand van de radio- en televisiezaak van H. van de Schepop.

Later is het afgebeelde huis geheel gerestaureerd en bewoond door de familie ten Hoven. In 2016 is de rietbedekking en kapconstructie van de woning en van het bakhuisje verwijderd en vervangen door een verdieping dat beide woningdelen in zijn geheel overkapt.

Bron: o.a. Vaassen in oude ansichten, deel 2 van G.J. Palm.

Manegeweg 18

E. J. van Gortel begon in 1923 aan de Kerkenkampweg met een schildersbedrijf. Uit oude nota’s is af te leiden dat de Vulcanus destijds een van de beste opdrachtgevers was. In 1923 is het pand aan de Manegeweg gebouwd door de familie Stegeman. Het huis heette “Oranjeboom”. Kleermaker Stegeman heeft hier geruime tijd zijn beroep uitgeoefend. Na een alles verwoestende brand trok E. J. van Gortel vanaf de Kerkenkamp naar het pand aan de Manegeweg. In 1937 begon hij hier een schildersbedrijf en verfhandel. Voorin het pand kwam de winkel met drogisterijartikelen.

GortelIn 1967 namen Bert en zijn vrouw Anna de zaak van zijn vader over. Mevrouw van Gortel was het gezicht van de winkel. Bert hield zich bezig met het glaszetten en schilderen.

In 2007 nam zoon Ferry de zaak van zijn vader Bert over en ging verder met een glas- schilder- en wandafwerkingsbedrijf. De drogisterijwinkel sloot.

Bron: Vaassens Weekblad.