Manegeweg

Drie foto's van huizen aan de Manegeweg die inmiddels verdwenen zijn. De foto's betreft de huisnummers 21, 29 en 34. De foto van huisnummer 21 is genomen rond 1965. De recente foto toont een aantal van de woningen die nu aan de Manegeweg staan.

Bron foto's: Vaassens Weekblad.

Manegeweg - Vulcanus

Op de eerste foto staat één van de bedrijfswoningen van ijzergieterij Vulcanus. De foto van de portierswoning die werd bewoond door de familie Engel is genomen in 1935. Op de luchtfoto van de Ijzergieterij is de woning goed zichtbaar. Het gehele complex is rond 1999 gesloopt. Op dit terrein is de woonwijk Vulcanus gebouwd waar ook de straten zijn vernoemd naar onderdelen van de ijzergieterij.

Manegeweg 10

Tinus van Bussel nam in 1949  van de fam. Birza een groentenwinkel over aan de Apeldoornseweg 26. Enkele jaren later verplaatste hij zijn winkel naar de Manegeweg. Tinus ventte  groenten en fruit in Vaassen en omgeving en zijn vrouw Marie verzorgde de winkel. In 1978 werd de winkel uitgebreid en in 1986 naam zoon Gert de zaak over. Later is de winkel, zoals veel kleine dorpswinkels, verdwenen. De voormalige winkel aan de Manegeweg is weer volledig in gebruik als woonhuis maar aan de pui en luifel aan de voorgevel is de winkel nog te herkennen.

Manegeweg 11

Het gebied ingesloten tussen de Apeldoornseweg, Manegeweg en Oud Apeldoornseweg was tot de jaren '90 het domein van Houthandel Smit. Het gebied stond vol met loodsen, overkappingen voor de houtopslag. Het bestemmingsplan werd aangepast en het woningproject "De Gilde" werd er geraliseerd .

 

Manegeweg 16

We zijn hier in het zogenaamde zandgat. Dit huis op de hoek van de Oude Apeldoornseweg - Manegeweg werd begin 20e eeuw bewoond door familie Joh. Stegeman. Hier is kleermaker J.W. Stegeman geboren. Hij is later aan de overkant van de straat voor eigen rekening begonnen in het huis waar later de drogisterij van Van Gortel was gevestigd, om later te verhuizen naar de Dorpsstraat in het pand van de radio- en televisiezaak van H. van de Schepop.

Later is het afgebeelde huis geheel gerestaureerd en bewoond door de familie ten Hoven. In 2016 is de rietbedekking en kapconstructie van de woning en van het bakhuisje verwijderd en vervangen door een verdieping dat beide woningdelen in zijn geheel overkapt.

Bron: o.a. Vaassen in oude ansichten, deel 2 van G.J. Palm.

Vroeger en nu snelmenu