Kanaalweg 101

De oud kruidenierswinkel van Smit (foto 1, ± 1900).  Op deze bekende foto (3) van de Jonasbrug is het het oude en het nieuwe winkelpand van Smit goed te zien.

Vader Richard zette het bedrijf van grootvader voort aan de Jonasbrug. Vanuit daar bezorgden de zonen, na schooltijd, het brood met een fiets voorzien van grote tassen, Richard Smit was behalve bakker ook kruidenier, boer en brugwachter. Later is zoon Henk Smit een supermarkt aan de Kosterstraat in het centrum van Vaassen begonnen en is het pand aan de Kanaalweg aleen nog als woonhuis in gebruik.

De brug werd aan het einde van de 2e wereldoorlog door de Duitsers opgeblazen om zo het oprukkende bevrijdingsleger enigszins tegen te houden. Op de foto uit 2016 is zichtbaar dat voor de stalen ophaalbrug een vast betonnen brugdek in de plaats is gekomen.

Kerkweg

De foto uit begin jaren 60 is genomen vanaf de Kerkweg kijkend naar het centrum. Links boven de boomtoppen torent nog net de spits van de Dorpskerk. Rechts is nog net het uithangbord van slijterij de Achterhoek te zien.

Het gebouw rechts van de kerk is als aula in gebruik geweest en in de jaren 1950/1960 oefende het Jeugdkoor van Hosanna, o.l.v. Heymen van 't Einde, er elke week.Later was het gebouwtje ook wel bekend als het snuffelhuis omdat de stichting Rankmarkt er enkele keren per jaar gebouwtje een snuffelmarkt organiseerden.

De recente foto is in de winterperiode genomen zodat door de kale bomen de kerktoren beter zichtbaar is. Rechts is nu ook duidelijk restaurant "De Leest" te zien.

Kerkweg 01

Vanaf 1896 had A. Biesterbos een café-schoenmakerij aan de kerkweg in het pand zat tevens café het Zwaantje. Later is het pand gesloopt en J.W. Biesterbos heeft in 1934 een nieuw pand laten bouwen waarin een schoenmakerij, slijterij en café werden gevestigd. Het bedrijf werd "De Achterhoek"genoemd. Op de foto uit 1959 is de Achterhoek te zien met enkele huizen op de achtergrond en de volgende foto uit 1964 met het bejaardencentrum de Speulbrink.

In 1979 hebben Jan en Corrie Dol de zaak overgenomen en na een verbouwing veranderd in een luxe restaurant met de naam "De Leest", verwijzend naar de schoenmakerij. Kim Veldman en chefkok Jacob Jan Boerma hebben het restaurant in 2002 overgenomen. De Leest kreeg in 2003 zijn eerste Michelinster en in 2007 zijn tweede. De derde ster volgde in 2014. Daarmee behoorde de Leest, samen met de Librije in Zwolle, tot de absolute top in Nederland. Restaurant De Leest heeft eind 2019 de deuren definitief gesloten.

Biesterbos slijterij

Kerkweg 15

De foto's zijn genomen op de Kerkweg kijkend naar het centrum. Op de oude foto's is het blok van vier diaconiehuisjes te zien. Deze huizen, in de volksmond armenhuizen genoemd, zijn in 1924 gebouwd. De diaconiehuizen zijn in 1961 gesloopt vanwege de nieuwbouw van bejaardentehuis de Speulbrink dat gereed was in 1963. Ook werd het winkelhuis van A. v.d. Broek en het oude winkeltje van G. Tenkink aan de Kerkweg afgebroken. Voor de bouw van de Speulbrink kreeg de kerkweg een lus in noordelijke richting.

Links, niet zichtbaar op de recente foto, is de bibliotheek gebouwd en verderop een supermarkt met parkeerplaatsen. De oude toren van de Dorpskerk, staat centraal op de foto's en is onveranderd aanwezig in het centrum van Vaassen.

Kerkweg 16

Vanaf 1917 beschikt Vaassen over een bibliotheek, weliswaar een particuliere, opgezet door de schrijfster Marie Metz-Koning. Zij stelde aan de inwonders van Vaassen een deel van haar boekencollectie beschikbaar in een ruimte van haar eigen woning. Later zat de bibliotheek lange tijd in de Dorpsschool. Een openbare bibliotheek kwam pas in 1957 aan de Stationsstraat. Later ging de bibliotheek naar een noodlokaal aan de Kerkweg waarnaast uiteindelijk de nieuwbouw werd gerealiseerd. Een foto uit 1976 waarop de bibliotheek in aanbouw is te zien.

De afgelopen jaren zijn in Vaassen al meerdere bouwprojecten de revue gepasseerd waarin de nieuwe bibliotheek zou worden opgenomen. Als vervanging van de huidige Dekamarkt moest een nieuwbouwcomplex worden gebouwd waarin naast de supermarkt plaats zou zijn voor de bibliotheek en appartementen. Dit project is tot op heden nog niet gerealiseerd. Inmiddels is in een ander bouwproject ruimte voor de bibliotheek gereserveerd. Aan de Dorpsstraat op de locatie van garage Wielink, wordt "Ter Heerdtshof" een complex met 18 stuks appartementen en de bibliotheek gebouwd.

Vroeger en nu snelmenu