Jonasweg 59

Deze karakteristieke T-boerderij was de "heren" boerderij uit de streek en is omstreeks 1800 gebouwd (zie tekening). De voorgevel van de boerderij jonger, omdat deze in 1852 hersteld moest worden. Inmiddels is de boerderij grondig gerestaureerd, waarbij zoveel mogelijk karakteristieken bewaard zijn gebleven. De boerderij is aangewezen als gemeentelijk monument.

De Jonas ligt aan het Apeldoorns Kanaal, dat belangrijk was voor de aan- en afvoer van producten en materialen. In 1829 werd het Griftkanaaal Apeldoorn-Hattem geopend. Koning Willem I heeft er voor gezorgd dat het kanaal werd gerealiseerd. In 1962 kwam het laatste schip door het kanaal. Nu wordt het alleen nog gebruikt door sportvissers.

De tweede foto waarop de boerderij is te zien met op de voorgrond het kanaal en de Jonasbrug is gemaakt in 1937. Op de recente foto is te zien dat de ophaalbrug is vervangen door een vast brugdek. Omdat dat met meerdere bruggen is gebeurd en vanwege de kruizing met de A50 is het opnieuw bevaarbaar maken van het kanaal financieel onhaalbaar.

Bron: o.a. www.jonashoeve.info