Venz

VenzVenz is een Nederlandse onderneming die vooral bekend is van de chocoladehagelslag en soortgelijke producten zoals chocoladevlokken. De onderneming is opgericht in 1890 in Amsterdam, als een groothandel in chocola en suikerwerk, door Hendrik de Vries. De naam VENZ is een afgeleide van 'de Vries EN Zonen'.

Wanneer zijn zoon Gerard de Vries bij de onderneming komt gaat het bedrijf zich meer richten op de productie van chocola en suikerwerk. Deze tak loopt zo goed dat er in 1928 al vier bedrijfspanden nodig zijn voor de gehele productie. In 1929 kocht de Vries de voormalige steenfabriek “De Veluwe” gelegen aan de Grift op “de Runnenberg” te Vaassen. In 1930 wordt de fabriek in Vaassen geopend die zich gaat richten op de productie van suikerwerk, zoals: borstplaat en lolly's. Na enige jaren wordt er ook begonnen met de productie van chocoladerepen, tabletten en bonbons. Vanaf 1936 begint Venz als eerste onderneming in Nederland met de productie van hagelslag. Gerard de Vries heeft hagelslag bedacht na veel onderzoek en ontwikkelingswerk. Omdat er nog geen machines waren om hagelslag te produceren heeft de onderneming zelf een machine uitgevonden.

In de 80’er jaren van de vorige eeuw werd Venz overgenomen door Droste chocoladefabriek. De productie van de Venz hagelslag, waar Vaassen bekend mee is geworden, is al een aantal jaren geleden verplaatst naar Utrecht. Anno 2006 is Venz net zoals De Ruijter, een andere producent van zoet broodbeleg, onderdeel van de voedingsproducent Heinz. De productie vindt dan plaats in Utrecht.