Vaassen historie locatie 2017

Bestuur Stichting Vaassen Historie

De samenstelling van het bestuur van de “Stichting Vaassen Historie”:

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,
  • penningmeester: G.H.M. (Gerard) Scherbeijn, en
  • secretaris: G.J. (Gert) van Peursem.

De overige bestuursleden zijn J. (Hans) Achterbergh, J.W. (Joop) Blokvoort, J.G. (Jan) Duinstee, G.H. (Gerrit) Labberton, J.J. (Jan) Marskamp en F.J.T. (Frans) Schumacher en J. H. (Hermien) Schellenberg-Fisscher. Alle bestuursleden zijn al jaren actief bij diverse verenigingen en stichtingen en hebben een lange bestuurservaring.

De Stichting Vaassen Historie heeft enkele werkgroepen ingesteld n.l.:

Werkgroep Collectiebeheer.

Taken: het registreren en fotograferen van de historische voorwerpen. Het vastleggen van de gegevens in het collectieregistratiesysteem "Adlib Museum" het archiveren van de collectie en het uitwisselen van voorwerpen van het archief naar de de permanente of tijdelijke expositie en vice versa.

Deelnemers: Wim Bijsterbosch, Willy Ganzevles, Wil Vijge-Pannekoek, Antonie Nienhaus en Steven Scholten.

Werkgroep Inrichting.

Taken: inrichten van exposities.
Deelnemers: Joop Blokvoort, Gerrit Labberton, Steven Scholten
Daarnaast afhankelijk van het thema diverse ad-hoc deelnemers voor het voorbereiden en samenstellen van de expositie.

Werkgroep Exposities.

Taken: het samenstellen en voorbereiden van exposities.
Deelnemers: aantal leden uit de werkgroepen Inrichting en Collectiebeheer aangevuld met andere deelnemers. Wisselend per expositie.
Specifiek voor de jeugd: Anneke van Huffelen, Mieke Blokvoort, Marijke Zonderman.

Werkgroep Educatie.

Taken: het begeleiden van groepen scholieren o.a. in het kader van de cultuurleerlijn van de gemeente Epe.
Deelnemers: Hans Achterbergh, Frans Schumacher en Robert Dijkman.

Werkgroep Publiciteit.

Taken: contacten met de media, verzorgen van persberichten en reclame, beheer van de website.
Deelnemers: Gert van Peursem en Frans Schumacher

Diverse werkzaamheden.

Ook zijn een aantal vrijwilligers bereid hand en span diensten te verrichten, zoals transportwerkzaamheden, schoonmaakwerkzaamheden, kleine verbouwingen, aanpassingen en aanvullingen in het museum.

Ontstaan Stichting Vaassen Historie

De drie stichtingen "Broken Wings '40-'45", "Oud-Vaassen" en "Vaassen Reünie" zijn in 2006 gestart met besprekingen om samen een historisch museum in Vaassen op te richten zodat de verzamelde memorabilia aan het publiek getoond kunnen worden. Op 18 september 2008 is de Stichting Vaassen Historie notarieel opgericht.

Directe aanleiding voor oprichting van de Stichting Vaassen Historie was het verkrijgen van een ruimte in Vaassen om de verzamelde voorwerpen te kunnen tentoonstellen. Het materiaal lag opgeslagen op diverse locaties in Vaassen. De conditie waaronder deze materialen werden bewaard was niet ideaal. Gevreesd werd dat behoud ervan voor de toekomst niet kon worden gewaarborgd. Visualisatie van de Vaassense historie zou daarmee ernstig in het gedrang komen.

Eind 2008 werd de huidige locatie, aan de Dorpsstraat 73, in het centrum van Vaassen door Smit H.J. beschikbaar gesteld en in 2009 werd de ruimte betrokken. De locatie biedt een expositieruimte van ruim 150 m2, een opslag en een vergaderruimte/mediatheek. De archiefruimte is elders (in de directe omgeving) ondergebracht.

Het museum heeft op 17 april 2009 (Bevrijdingsdag van Vaassen) voor het eerst de deuren voor het publiek geopend. De officiële opening was op 25 september 2009.