Vaassen historie exposities 2017

Expositie 150 jaar Aluminium Industrie

Medewerkers van het museum hebben er in samenwerking met het jubilerende bedrijf een leuke en interessante tentoonstelling over de bedrijfsgeschiedenis van weten te maken. Door de inbreng van voorwerpen van particulieren, het bedrijf en het museum zelf heeft men een stuk historie van VFP visueel kunnen maken. Op 11 maart 2017 was het 150 jaar geleden dat Teunis van Lohuizen in de Amsterdamse Kopermolen met zijn ijzergieterij op de Oosterhof begon.

Gestart onder de naam Van Lohuizen & Co ging het bedrijf in 1895 verder onder de naam Naamloze Vennootschap de IJzergieterij en Staniolfabriek ‘Industrie’. In 1964 werd de N.V. Industrie een dochteronderneming van de Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalfabrieken N.V. te IJmuiden. Drie jaar later, bij het honderdjarig bestaan, kreeg het bedrijf de naam Aluminium Industrie Vaassen. In 1981 werd de onderneming gesplitst in drie afzonderlijke BV’s: Vaassen Aluminium voor verpakkingsfoliën, Alu Vaassen Premetaal BV voor spuitgietwerk en Gieterij Nunspeet BV voor zandgietwerk. Aan de betrekkingen met Hoogovens kwam een eind, Vaassen Aluminium werd in 1994 overgedragen aan de Ierse multinational Clondalkin Group PLC en het bedrijf kreeg daarmee opnieuw een andere naam: Vaassen Flexible Packaging BV.

Eind 2016 is het bedrijf gekocht door Egeria. Werd in het verleden bijna alles voor de Nederlandse markt gemaakt, nu gaat 98 % van de gefabriceerde verpakkingsfoliën de grens over.

Expositie Greet Grottendieck, Fun-Art

Kunstenares Greet Grottendieck is bekend van haar bronzen beelden. In onze gemeente o.a. de fietster, Maarten van Rossum Bij de Cannenburgh en de molenaar bij de Wieken.

Met deze expositie laat zij een andere kant van zichzelf zien n.l. dagelijkse voorwerpen die zij op en bijzondere manier heeft gecombineerd of bewerkt tot zogenaamde fun-art.

Hoe langer je er naar kijkt des te meer vreemde aspecten je ontdekt.

Expositie Quilts

quiltsDe drie vriendinnen, Inge Braakman, Wilma van der Horst en Marian van Brink komen al 15 jaar elke week bij elkaar om prachtige quilts te maken. Het kleurrijke resultaat van jaren noeste arbeid en plezier hangt en ligt nu in het Museum Vaassen Historie. Kom eens binnenlopen als u het leuk vindt om deze quilts te bekijken. De expositie duurt tot begin oktober. U bent van harte welkom.

Vaste exposities

Een deel van het museum is ingericht op basis van vaste thema's, n.l.:

  • Lokale industrie en detailhandel;
  • Kruidenierswinkel;
  • Vaassen tijdens bezetting, oorlog en bevrijding.

De lokale industrieën die worden belicht zijn o.a. ijzergieterij Vulcanus, Aluminium Industrie Vaassen, chocoladefabriek Venz en wattenfabriek Utermöhlen. Daarnaast aandacht voor het ambacht en de historie van de kleine lokale ondernemers waarbij de oude kruidenierswinkel een echte blikvangers is.

In het museum wordt door Broken Wings aandacht besteed aan de vliegtuigen die tijdens de tweede wereldoorlog in de omgeving van Vaassen zijn neergehaald en gecrasht. Er is tevens een collectie van documenten, voorwerpen en uniformen.

industrie