Deventerstraat 141

Aan de Deventerstraat in Vaassen staat een boerderij die in 1854 is gebouwd in de vorm van een IJsselhoeve. Kenmerk van een Ijsselhoeve is dat de woning dwars op de deel staat. Zoals de naam al zegt komt dit type boerderij veel in de omgeving van de rivier de IJssel.

Deze boerderij in Vaassen is door de aanleg van de Eekterweg enigszins afgesneden van de Deventerstraat. De luchtfoto is uit 1965 de andere foto's uit 1981 en 2015.

Vrogger en nu snelmenu

Ankerweg

Boerderij aan de Ankerweg (tussen de Emsterweg en de Laarseweg) waar vroeger de familie van Eek woonde.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd de toen 28-jarige Lambertus Diederik van Eek uit Vaassen opgeroepen. Bert van Eek werd in 1885 geboren “op de Hegge” in Vaassen als jongste zoon van landbouwer Gerrit en zijn vrouw Reintje van Eek. Hij werd als militair ingedeeld bij een rijwielpeloton en zijn standplaats werd het Overijsselse Gramsbergen aan de Vecht. Tijdens zijn diensttijd trouwde hij met Alberta Regeling en zij kregen twee dochters. Bert werd na zijn ontslag uit militaire dienst weer rijwielhersteller. Hij kreeg de Spaanse griep en overleed in 1919.

Dochter Reintje trouwde met een man uit Epe en ze gingen in Coevorden wonen. Dochter Aaltje, die haar vader nooit gekend had, werkte drie jaar lang als dienstbode bij familie in Vaassen en trouwde ook met een man uit Epe. Aaltje overleed in Epe op 25 maart 1945 en werd slechts 25 jaar oud.

Bron: Freek Bomhof.

Lees meer

Apeldoornseweg 001

De enige tol die Vaassen ooit had stond op de splitsing van de Oude en de Nieuwe Apeldoornseweg. Op ansichtkaart uit 1906 kijken we richting Apeldoorn en staat het tolhuis links met ervoor de veldwachter en de smid met zijn knechten. De tol sloot in 1908.

De foto recht is van begin jaren 60 en kijken we richting Vaassen. Rechts staat nog het voormalige tolhuis. Het huis aan de overkant van de weg heeft dan al de naam "De Tol" gekregen. In het midden villa "Kerckekamp". Op een foto van twee jaar later is het voormalige tolhuis vervangen door nieuwbouw. In 2015 is deze situatie vrijwel ongewijzigd, alleen is links naast Villa "Kerckekamp" het appartementencomplex "Jonkershof" gebouwd.

Lees meer

Apeldoornseweg 004

Het begin van de Apeldoornseweg in Vaassen met links het voormalige tolhuis en rechts het witte huisje waar vroeger de familie van Schie woonde. Dit huis is op de recente foto nog steeds heel herkenbaar aanwezig.

Lees meer

Apeldoornseweg 006

Op de 1e foto zijn we op de Apeldoornseweg waar deze overgaat in de Dorpsstraat. Het is 1962. Links het woonhuis dat is vernoemd naar de tol die tot 1908 op deze plek was gevestigd. Rechts een eenvoudige woning. Op de weg op de voorgrond en ter hoogte van villa Kerckekamp een Volkswagen Kever.

De volgende foto is genomen op dezelfde locatie twee jaar later. De woning rechts is gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Op de weg een Peugeot 404 en een VW Transporter.

In de situatie van 2015 is de weg iets verbreed, het dak van woonhuis "De Tol" is uitgerust met PV-panelen.

Foto's jaren '60: dr. G. Schermers.

Lees meer

Apeldoornseweg 022

Het jaartal van de oude foto is onbekend. Wat opvalt is dat er op de ansichtkaart "Apeldoornscheweg Vaassen" staat vermeld. Dat is geschreven met de oude spelling "sch" en dat is in 1947 afgeschaft.

Dit is een typisch voorbeeld van een stukje Vaassen waar, behoudens de ontwikkeling van de begroeiing, vrijwel niets is veranderd.

Lees meer

Apeldoornseweg 023

De Apeldoornseweg ter hoogte van de Krugerstraat en de Manegeweg. Rechts kruidenier Heering en daarnaast is sinds 1925 rijwielhandel Kempes gevestigd. De laatste heeft inmiddels al jaren beide panden in gebruik.

Deze twee vrijstaande woningen en twee stuks twee-onder-één-kap-woningen zijn midden jaren negentig gebouwd op de locatie waar jarenlang houthandel Smit was gevestigd.

Lees meer

Apeldoornseweg 027

Op de hoek van de Apeldoornseweg en de Manegeweg zat jarenlang de kruidenierswinkel van Nico Rodijk.

Rond 1940 telde Vaassen nog tientallen van dergelijke winkeltjes maar door de komst van de supermarkten hadden de meesten geen bestaansrecht meer. Deze foto is rond 1960 gemaakt. Tot 2017 was kapsalon Aartje in dit pand gevestigd.

Lees meer

Apeldoornseweg 051

Op de plaats waar ooit "Machinefabriek H. Bontekoe" machines voor de bouwnijverheid vervaardigde staan nu vier villa’s. De twee aan de Apeldoornseweg zijn eerst gebouwd enkele jaren later in 2007 volgden nog twee villa’s om de hoek aan de Laan van Fasna. Met de bouw van de villa’s heeft het gebied een totaal ander aanzien gekregen.

In 1948 vestigde Bontekoe zich op deze locatie. Het was kort na de oorlog en alles stond in het teken van de wederopbouw. Het maagdelijke, bosachtige stuk grond van een halve hectare - eerst in erfpacht verworven en later gekocht van de stichting "Het Feithenhof" in Elburg - werd ontgonnen om er bouwmachines te maken. De bouw van een werkplaats met woonhuis vormde de eerste nieuwbouw in dit gebied. De rij huizen ernaast richting dorp stond er nog niet.

Bron: de Stentor

Lees meer

Apeldoornseweg 052

De Apeldoornseweg richting het centrum met rechts nog net zichtbaar de Zwanenweg. Links op de foto twee bushokjes. In die tijd reed de bus nog dwars door het centrum van Vaassen. Het vijfde pand was vroeger cafetaria Eldorado later Chinees restaurant Ho-Wah.

De kruising is later voorzien van verkeerslichten en de afslag naar rechts is nu de rondweg om het centrum van Vaassen, de Laan van Fasna.

Lees meer

Apeldoornseweg 055

Dit huis had vroeger als adres Apeldoornseweg H245 met als bewoners de familie Brummelkamp. De woning is rond 1900 gebouwd door de stichting Feitenhof, die ook eigenaar was van boerderij "De Sukerbrink". In 1938 is de woning gesloopt en vervangen door nieuwbouw met als bewoners de familie Frederiks.

apeldoornseweg 55apeldoornsweg 55

Lees meer

Apeldoornseweg 057

Op deze foto uit de jaren 60 zit aan de Apeldoornseweg nog een klein tankstation (Caltex). In 1977 is de pomp gesloten. Enkele decennia later heeft een langdurige grondwatersanering plaatsgevonden. Jarenlang stond er een hekwerk met twee blauwe containers langs de weg met de daarvoor benodigde apparatuur.

Op de recente foto zit op de lantaarnpaal nog wel een verwijzingsbord naar een tankstation maar dat betreft Klink aan de Laan van Fasna.

Lees meer

Apeldoornseweg 058

In 1938 kwam Cees Nellestein van de markt naar deze plek. Hij liet het huis bouwen en begon er een zaak in sigaren, sigaretten en tabak. Zijn vrouw deed de zaak en hijzelf was werkzaam op de "Industrie". Tussen de middag verkocht hij daar ook zijn "tabak" en 's avonds ging hij met zijn mand langs de vaste klanten.

In 1957 kreeg de zaak een nieuw interieur. Cees Nellestein is in 1960 overleden waarna zijn vrouw de zaak voortzette tot 1983. Toen nam zijn zoon de winkel over. Al vrij snel daarna werd de zaak te klein. In 1987 werd de winkel verbouwd tot het huidige pand sigarenmagazijn "'t Hoekje".

Verder is op de recente foto te zien dat door de aanleg van een rondweg, de Laan van Fasna, om het centrum verkeerslichten bij de kruising zijn geplaatst.

Bron: Vaassens Weekblad

Lees meer

Apeldoornseweg 065

De Apeldoornseweg in 1955. Aan de linkerkant van de weg zien we nog garage "De Cannenburch" met een tankstation. Later is het tankstation verplaatst naar de overzijde van de weg en heeft daar tot 1977 gezeten.

Op de recente foto is nog te zien dat het fietspad aan de rechterzijde van de weg is omgeleid om ruimte te bieden voor het tankstation.

Lees meer

Apeldoornseweg 080

Dit pand is al decennia in gebruik als garagebedrijf. Ooit bekend onder de naam Garage Cannenburch. Volgens het ANWB-blad de Kampioen werd A.J. Koerhuis in 1938 aangesteld als bondsgaragehouder en bondsmotorrijwielhersteller.

De oude foto is van 1951. De garage werd in de periode 1948-1952 beheerd door de heer en mevrouw Struijk - van Alebeek.

Begin jaren '60 werd deze garage en benzinepomp beheerd door de fam. Klijnsmit, afkomstig uit Rotterdam. In de jaren '90 is het pand in gebruik geweest als spuiterij voor garagebedrijf Wielink van de Dorpsstraat. Tegenwoordig is autoservice Beekman er gevestigd.

Volgens de archieven van de kamer van koophandel stond op dit adres van 1953 tot 1978 een automobiel- tractor, en garagebedrijf ingeschreven.

Het pand had van oorsprong één bouwlaag maar is later voorzien van een verdieping en een hellend dak. De gevels van het is pand zijn al jaren wit geschilderd maar aan de uitkragende rand metselwerk boven de linker pui is de oude garage nog herkenbaar.

Bronnen: Vaassens Weekblad, Gelders Archief en ANWB.

Lees meer

Apeldoornseweg 092

In 1929 begon mevrouw Schreurs met haar man een klein winkeltje in de voorkamer van hun woning aan de Apeldoornseweg G 202. In deze winkel werden rookartikelen, kruidenierswaren, zuivel en zwak-alcoholische dranken verkocht. Aan de voorzijde werd een theetuin opgezet, dat de toepasselijk naam "Rust-Wat" kreeg.

De personen op de foto bij de winkel van Schreurs uit ± 1933 zijn v.l.n.r. de kinderen Gus, Piet en op step Frans Schreurs; daarachter mevr. Schreurs-Coenen, Antoinette Schumacher (hulp in de huishouding bij de familie) en Frans W. Schreurs.

De tweede foto toont het woonhuis zoals het er nu uit ziet.

Lees meer

Apeldoornseweg 126

Een foto van de Apeldoornseweg, aan de rand van de bebouwde kom, ter hoogte van de Lijsterstraat. Het jaartal is onbekend maar omdat op de ansichtkaart "Apeldoornsche weg" met "sch" wordt geschreven zou het voor 1947 moeten zijn.

Lees meer

Apeldoornseweg 142

Deze woning was één van de vele woningen die in de jaren 30-40 van de vorige eeuw in dezelfde stijl aan de Apeldoornseweg zijn gebouwd. Inmiddels zijn er al weer een aantal gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Deze woning is in 2002 gesloopt waarna weer een nieuwe vrijstaande woning is gebouwd.

Lees meer

Apeldoornseweg 145

Deze woning, gebouwd rond 1930, staat aan de kruising van de Apeldoornseweg met de Waterstraat. Deze woning werd jarenlang bewoond door de familie Casteel. De laatste jaren is de woning wat verpauperd en het perceel staat te koop als bouwgrond.

Lees meer

Beatrixweg 36

Op de hoek van de Beatrixweg en de Marijkeweg was bouwbedrijf van Laar jarenlang gevestigd. In 1994 is er een blok van 5 woonhuizen op dit perceel gebouwd. Bouwbedrijf van Laar is verhuisd naar industrieterrein Eekterveld en later, na enkele jaren ook een vestiging in Wapenveld te hebben gehad, verhuisd naar die locatie.

Lees meer

Bottertweg ?

De boerderij van de familie Buitenhuis gefotografeerd rond 1910. Aan de Bottertweg en directe omgeving stonden toen nog veel boerderijen.

Lees meer

Bottertweg 16

Johan Kinds trouwde in 1864 in Vaassen met Willemina van Beek (1829 – 1888). Het huwelijk bleef kinderloos. Johan trouwde voor de 2e keer, in 1893 met Elisabeth Bourgonje en zij hadden samen al twee voorkinderen, dochter Antonia en zoon Jan. Vader Johan woonde in de 19e eeuw resp. op boerderij “De Helfterkamp” en boerderij “De Wildbaan” in Vaassen. Nadat hij als boer op deze boerderijen de kost verdiend had, kocht Kinds een keuterboerderijtje in Vaassen, dat vroeger het adres H 306 had en later veranderde in Bottertweg 16.

Hij was dagloner en verhuurde zich als boerenknecht bij allerlei boerderijen in de omgeving. Johan overleed in 1907 op 81-jarige leeftijd. Zijn vrouw Elisabeth en dochter Antonia bleven achter en verkochten melk en eieren van de eigen boerderij om inkomsten te verwerven. Antonia werkte als wasmeisje in de wasserij van Van Delden aan de Deventerstraat. Antonia bleef ongehuwd, maar zij zorgde wel voor de opvoeding van Bertha Blokvoort afkomstig uit Diepenveen, waarvan de moeder was overleden. Later verkocht zij wat landbouwgrond rondom de boerderij. Met de opbrengst hiervan werd hun huis voor dubbele bewoning geschikt gemaakt. Door de verhuur van het halve huis kregen ze extra inkomsten voor hun gezinnetje. Moeder overleed op in 1946 op 79-jarige leeftijd. Antonia Kinds overleed na een moeizaam, werkzaam en een armzalig leven op in 1971 op 80-jarige leeftijd.

Haar huisje is eind vijftiger jaren van de vorige eeuw afgebroken en de familie M. Breden heeft op die plek een nieuw woonhuis gebouwd.

Bron: Vaassens Weekblad/Freek Bomhof.

Lees meer

De Pirk

Een ansichtkaart met als opschrift: "Vaassen. (Vel). Dorpskiek.". Op de voorgrond het gebied De Pirk, op dat moment nog landbouwgrond, met zicht op het dorp, de achterzijde van de Stationsstraat. De toren van de Dorpskerk en de korenmolen die er boven uit steken.

De volgende foto betreft een luchtfoto van het gebied rond 1965. Daarop is links de spoorlijn te zien en inmiddels zijn een aantal loodsen in het gebied gebouwd. In het midden drukkerij Schieveen (voorheen G. van Putten).

De Pirk ansicht

Lees meer

De Pirk - Drukkerij

Drukkerij van Putten.

Van 1950 tot 1957 zat drukkerij Veldhuis en van Putten aan het Marktplein in het pand waar later "Kuiper Textiel" en daarna modezaak "Hier" was gevestigd. Van Putten zette de drukkerij alleen voort op de Pirk.

Op de Pirk, in de rook van ijzergieterij Vulcanus, was drukkerij G. van Putten tussen 1957 en 1964 gevestigd in een eenvoudig gebouw (zie foto's Rein van Putten). Daarna is het bedrijf overgenomen door W.H. van Schieveen, die ook een drukkerij in Apeldoorn bezat. Het gebouw is gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe woonwijk.

Lees meer

De Pirk – Timmer

Het Vaassense bouwbedrijf Timmer was in de jaren tachtig gevestigd op het bedrijventerrein "De Pirk".

De familie Timmer behoort tot de oudste autochtone families in Vaassen. In 1730 behoorde Theodorus Hendrik reeds tot de, toen uit 700 personen bestaande, Vaassense gemeenschap. Als bouwer drukten overgrootvader Theo, diens zoon Willem, kleinzoon Martinus een nadrukkelijke stempel op het Gelderse dorp Vaassen.

Het bedrijf is nu gevestigd op het industrieterrein Eekterveld en "De Pirk" is de laatste jaren getransformeerd tot een woonwijk.

Bron: o.a. Bouwbedrijf Timmer.

Lees meer

De Wetstraat

Een deel van de oorspronkelijke bebouwing aan de De Wetstraat is enkele jaren geleden gesloopt. Daarvoor zijn de appartementencomplexen van de J.P. van de Bent-stichting met wijksteunpunt Bloemfontein in de plaats gekomen.

Foto's: Vaassens Weekblad, van de Poel architecten.

Lees meer

Deventerstraat ??

Deze foto is van een woning aan de Deventerstraat die inmiddels is gesloopt. Wie heeft informatie over de woning, de bewoners en de exacte locatie?

Foto: Vaassens Weekblad.

Lees meer

Deventerstraat 004

Op deze plek, naast café de Valk, was vroeger een ladderfabriek gevestigd, die in 1927 uitbrandde. Enkele schuren die gespaard bleven werden verhuurd aan allerlei ondernemers. Het taxibedrijf van Karel Stoevenbeld bijvoorbeeld stalde hier zijn taxi's.

De familie Beugelink opende hier in 1929 (foto) een elektriciteitszaak. Mevrouw Beugelink runde de winkel waarin o.a. lampen, radio's en stofzuigers werden verkocht. Ook verkocht men daar al langspeelplaten.

In 1945 heeft A.J. Proper de zaak overgenomen en is later naar de andere zijde van de straat verhuisd. Later heeft vishandel Meijland hier nog gezeten.

Nu staat er een kantoorpand waarin voorheen ACV Financieel Fiscaal Advies BV en nu Tijmen Kroes makelaardij en financieel advies is gevestigd.

Bron: www.lohuizerbrink.nl

Lees meer

Deventerstraat 006

Dit huis werd in de jaren vijftig bewoond door de familie Benjamin. Toen autorijschool Roffel er zich had gevestigd, is het huis grondig verbouwd. Daarna heeft Reusken, eigenaar van het naastgelegen installatiebedrijf en baderie, er gewoond.

Op de oude foto is Nel van beek te zien, die toen bij de familie Benjamin inwoonde, samen met haar vriendin Alie Bomhof.

Bron: Vaassens Weekblad.

Lees meer

Deventerstraat 007

Op de eerste foto is de villa van de familie van Delden van de papierfabriek te zien. Daarna heeft het pand tot 1960 gediend als meubelhuis van de Vlekkert.

Jarenlang was de winkel van Proper prominent aanwezig aan de Deventerstraat in Vaassen. In 1945 werd het bedrijf opgericht door de heer A.J.Proper, en zat de winkel voor radio, tv en andere elektrische apparaten aan de Deventerstraat nr. 4 naast café de Valk. Later verhuisde men naar deze kant van de straat. Naast winkel was Proper ook een elektrotechnisch installatiebedrijf. Op de foto staat 2000 op de gevel. Dat zal staan voor het toen naderende millennium.

De volgende foto geeft de huidige situatie weer. Het appartementencomplex "Teijeshof" dat in 2001 is gebouwd.

Lees meer

Deventerstraat 010

Honderd jaar geleden waren er in Vaassen diverse ijzersmederijen. Eén van deze smeden was Arend Willem Jonker en deze was met zijn bedrijf gevestigd aan de Deventerstraat hoek Molenstraat. Zijn oudere broer Aart had een ijzersmederij aan de Zandstraat (nu Julianalaan) en zijn jongere broer Johan begon een rijwielzaak aan de Dorpsstraat, hoek Kastanjelaan (nu Julianalaan), nu rijwielhandel Huernink. De twee zonen van Arend Willem, Arend Willem en Hendrik, namen de smederij over en ondertussen was er een winkel in ijzerwaren bijgebouwd. Langzamerhand veranderde de smederij in een showroom van kachels en haarden en de verkoop hiervan werd steeds belangrijker.

Na het overlijden van Arend Willem junior en zijn broer Hendrik in 1977 werd het bedrijf verkocht aan loodgieter Nol Reusken. De winkel in gereedschappen en ijzerwaren werd door Reusken voortgezet en de werkplaats diende als vestigingsplaats van zijn installatiebedrijf. Na diverse verbouwingen werd de winkel en showroom met van allerlei benodigdheden voor badkamers, toiletten en dergelijke onder de naam “Baderie”. Na een periode van leegstand is er nu een kringloopwinkel gevestigd.

Bron: Vaassens Weekblad/Freek Bomhof

Lees meer

Deventerstraat 012

De schrijfster Marie Koning getrouwd met de huisarts Metz stelde in 1917 een gedeelte van haar woning beschikbaar als bibliotheek. Later verhuisde deze bibliotheek voor een korte periode naar de oude ULO school aan de Dorpsstraat, waarna de boeken een plaats kregen in de oude Dorpsschool. In 1957 werd een openbare leeszaal in Vaassen in gebruik genomen. De ruimte aan de Stationsstraat 7 moest gedeeld worden met de hulpsecretarie. In 1963 verhuisde de bibliotheek naar het pand aan de Deventerstraat 12. Aangezien het gebouw echter niet voldeed aan de eisen van de Rijksinspectie voor Openbare Lees- zalen moest een nieuwe locatie worden gevonden. Dat werd aan de Kerkweg.

In het pand aan de Deventerstraat 12 heeft ook schilder Dusseljee gezeten. De laatste jaren was het pand in gebruik door de Wereldwinkel en nu door kledingatelier Joyce.

Bronnen: De openbare bibliotheek, een artikel van Ans Vedder-Vernooy en het artikel over Marie Metz-Koning van J .E.H. in het boek 1100 jaren Vaassen, Frans Schumacher.

Lees meer

Deventerstraat 013

Aan het begin van de Deventerstraat in Vaassen, tegenover de Molenstraat stond vroeger een woonhuis met daarin een winkel en een bakkerij. Deze bakkerszaak en kruidenierswinkel was van Hendrik Broekhuis en zijn vrouw Reintjen Nijkamp. Hendrik was de zoon van Teunis Broekhuis, de klompenmaker. Hendrik en Reintjen hadden geen kinderen en namen een pleegzoon op in hun gezin. Deze pleegzoon heette Evert Volkers, geboren in 1899 in Amsterdam en hij werd bakker bij zijn stiefvader in de zaak. Evert trouwde in december 1920 met Tonia Broekhuis uit Apeldoorn en zij was een dochter van de broer van Hendrik Broekhuis. Zij namen daarna de winkel met de bakkerij over van Broekhuis.

Rond 1962 stopte Evert Volkers met het brood venten en Tonia sloot voorgoed de winkel. Zij verhuisden daarna naar hun dochter in Emmen. En zo verdween er destijds weer één van de vele warme bakkers, waarvan er vroeger in Vaassen zoveel waren.

Het oude winkelpand werd door de gemeente Epe aangekocht en in 1968 afgebroken. Op de plaats van het oude pand van Broekhuis en Volkers is nu een fiets- en wandelpad aangelegd met de naam de Teije, dat vanaf de Deventerstraat naar de Parkweg loopt.

Bron: Vaassens weekblad/Freek Bomhof

Lees meer

Deventerstraat 013-15

De eerst foto is een ansichtkaart die stamt uit 1905 en toont een deel van de Deventerstraat.

Gerrit Herman Westhof woonde aan de Deventerstraat in het huis waar nu kledingreparatie Joyce gevestigd is. Westhof was eigenaar van de zuidelijke Hofsemolen, een papiermolen later wasserij, gelegen in het buurtschap de Hegge. Westhof was ook jarenlang wethouder van de gemeente Epe.

De volgende foto betreft een ansichtkaart uit de jaren '60 met links het pand van bakkerij Volkers en uiterst rechts het pand van Jonker, de smid. Dan het pand van schilder Dusseljee, later IJsseldijk. Dit pand is afgebrand waarna slager Huis in 't veld nieuw heeft gebouwd.

Dan de situatie anno 2016. Rechts het pand waar tot 2016 Baderie Reusken was gevestigd, nu leegstaand met daarnaast kledingreparatie Joyce (tot 2014 de Wereldwinkel). In het daarop volgende pand zat tot 2014 zonnestudio IXON en is nu een winkel met ambachtelijke producten gevestigd. Aan de overkant Kolkman Woning- en Meubelstoffeerderij met daarnaast het pand van Nijdeken dat nog steeds te koop staat.

 

Lees meer

Deventerstraat 015

Hendrik Jan Rutgers was de kroegbaas van de oude herberg op de eerste foto. Hendrik Jan was getrouwd met Johanna Hendrika van de Vlekkert en zij was de dochter van Johannes van de Vlekkert en Hendrika Horst. Zij waren de herbergiers van het oude pand aan de toenmalige grindweg naar Deventer. Zoon Hendrik (Henne) bouwde er in 1955 een nieuw woonhuis met een café dat café Rutgers en ook wel "Café 't Centrum" werd genoemd en breidde enkele jaren later uit met een grote zaal.

Nadat het café stopte kwam in het pand de eerste apotheek van Vaassen, genaamd “Apotheek De Valk.” Daarna was handwerkzaak “de Klim” er jarenlang gevestigd en nu woninginrichting Kolkman.

Bron: o.a. Vaassens Weekblad, Freek Bomhof

Lees meer

Deventerstraat 019

In 1892 kwam Willem Staijen naar Vaassen en begon een kruidenierswinkel en een broodbakkerij. Hij trouwde in 1897 met Antonia Palaster (zie eerste foto). Rond 1900 verbouwde en moderniseerde hij het pand. Staijen leverde voornamelijk bij katholieke gezinnen het brood. Buurman Broekhuis was protestant en leverde aan zijn eigen geloofsgenoten. Na het overlijden van zijn vrouw vertrok Willem Staijen naar Apeldoorn en werd er postbode. In 1920 kocht Jan Willem Nijdeken het pand van weduwe Machielsen. Onder de naam sigarenmagazijn “de Hoop” startte deze de verkoop van rookwaren. Op de tweede ansicht, die stamt uit 1915, is links het sigarenmagazijn duidelijk zichtbaar. Daarnaast staat de woning van weduwe Terwel. In 1929 werd het pand grondig verbouwd en werd het assortiment uitgebreid. Men startte met de verkoop van snoep en drank. Het pand bood onderdak aan meerdere families, o.a. Juffrouw Beernink (tot 1962), de familie Douma en daarna Teunie Beekhuis. Van 1960 tot 1994 was de winkel het eigendom van Joop Nijdeken en zijn vrouw Alie. Het assortiment werd in 1963 uitgebreid met hengelsportartikelen en weer een jaar 'later werden er ook aquariumvissen en de daarbij behorende spullen verkocht. In 1981, op de morgen van de Vaassense Jaarmarkt, reed een grote vrachtwagen het pand binnen. De winkel werd gedurende een half jaar gerestaureerd en werd weer geopend, echter zonder de aquariumvissen. Henriëtte Nijdeken en haar man Melvin Duddridge namen in 1994 de zaak over. Tien jaar later zetten zij en haar man er een punt achter.

Op de ansichtkaart uit de jaren '30 staat links het pand van Van Schoonhoven. Daarnaast de winkel van Van Rijssen, "De Wulfter" geheten. Dan het pand van schilder Dusseljee, later IJsseldijk. Dit pand is afgebrand waarna slager Huis in 't veld nieuw heeft gebouwd. Vervolgens na de Molenstraat het pand van Jonker, de smid. Aan de rechterkant, een woonhuis. Verderop richting het kruispunt met de Dorpsstraat, het pand van Nijdeken en Bakker Volkers.

Dan de situatie anno 2016. Links het pand waar tot 2014 zonnestudio IXON was gevestigd, daarnaast bevond zich tot 2014 de Wereldwinkel en zit nu een kledingreparatie Joyce. In het pand na de Molenstraat is Baderie Reusken inmiddels verhuisd naar de showroom van een voormalige camperhandel aan de Laan van Fasna. Aan de overkant is het pand van Nijdeken nog steeds te koop en staat er tijdelijk kunst in de etalage. Daarnaast zit Kolkman Woning- en Meubelstoffeerderij.

Bron: o.a. Vaassens Weekblad, Freek Bomhof.

Lees meer

Deventerstraat 035

Aan de Deventerstraat zat de bloemenhandel van Labberton. Het woonhuis, de bloemenzaak en de kas zijn gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. In 1999 is er op deze kavel een woonhuis in dezelfde stijl weer gebouwd.

De familie Labberton heeft aan de overkant van de weg een nieuwe bloemenzaak gebouwd die nu door dochter Gerda wordt gerund.

Lees meer

Deventerstraat 036

De kerk is in 1937 gebouwd als dorpshuis, waar ook de diensten van de vrijzinnige gemeenschap gehouden konden worden. Het Dorpshuis verschaft gelegenheid tot het geven van cursussen en het houden van lezingen, concerten, jeugd- en andere bijeenkomsten. Het heeft ongeveer 60 zitplaatsen beneden en op de galerij nog zo'n 20.

In 2015 is het dorpshuis uitgebreid met een grotere keuken en een voor minder validen geschikt toilet. Daarbij werden de prachtige, gekleurde glas in lood ramen opnieuw gebruikt.

Meer informatie over deze kerk vindt u op reliwiki.nl

Lees meer

Deventerstraat 038

>

Op de oudste foto van dit gedeelte van de Deventerstraat (rond 1900) is hotel de Veluwe te zien. Op de volgende foto genomen rond 1930 is de overweg zichtbaar. Op de derde foto, daterend van de jaren 60, is de overweg ook nog te zien. Rechts is nu ook duidelijk de wit gestucte gevel van hotel "De Veluwe" zichtbaar. Op de foto uit 2016 is te zien dat de overweg is verdwenen. Aan de rechterzijde hebben het hotel en de woningen plaats gemaakt voor het appartementencomplex "Maartenspoort".

Lees meer

Deventerstraat 040

In Vaassen aan de Deventerstraat, vroeger ook wel Tiestroate genoemd, vlak voor de kruising met de Stationsstraat stond in de 19e eeuw een boerenhuis genaamd “de Tie”. Hier woonde Wilhelmus (Willem) Bervoets, de zoon van Peter Bervoets. Peter was de jagermeester op de Cannenburch bij de van Isendoorns. Wilhelmus was gehuwd met Elisabeth Janssen en zijn beroep was schoenmaker. Tevens had hij in het voorhuis een gelagkamer waar sterke drank werd verkocht. Willem Bervoets overleed in 1907 en de Tië werd verkocht aan Everhardus Antonius Stoer, afkomstig uit Zwolle. Deze liet de gebouwen afbreken en bouwde op de zelfde plek “Hotel De Veluwe”. Het hotel werd in 1937 opgeheven. Na de oorlog waren in dit pand onder andere kapper Haster, boekhandel Cieraad en Dekker, schoenwinkel Nijenhuis en de Wereldwinkel hier gevestigd. In 2005 is dit gebouw aan de Deventerstraat gesloopt.

De eerste foto's stamt uit 1930 en is het hotel "De Veluwe" nog prominent aanwezig terwijl op de meest recente foto, eveneens prominent, het appartementencomplex "Maartenspoort" staat. De tweede en derde foto zijn van resp. 1950 en 2004. Opvallend is dat rechts het voormalige pand van hotel "De Veluwe" nauwelijks is veranderd. De hotelfunctie is dan allang vervallen en in die periode heeft kapper Haster er zijn zaak gevestigd. Verderop in de straat is café Spoorzicht intussen vervangen door een appartementencomplex.

Bronnen: o.a. Vaassens Weekblad en Freek Bomhof.

Lees meer

Deventerstraat 040-I

De foto links laat hotel De Veluwe zien in 1900 vanaf de Deventerstraat kijkend naar het oosten. Op de foto rechts de statige voorgevel van Hotel de Veluwe in 1910. Het pand verloor in de loop van de jaren zijn uitstraling en is tenslotte ten prooi gevallen aan de slopershamer.

In de huidige situatie staat de gevel van het appartementencomplex "Maartenspoort" precies in de hoek van de Deventerstraat met de Stationsstraat en vormt evenals, het hotel vroeger, een markante entree van het centrum van Vaassen.

Lees meer

Deventerstraat 047

De witte villa, vroeger "De Grutmeule" geheten, werd tot ongeveer 1900 bewoond door dokter van der Linden. Later was G. Heering eigenaar. Na diens dood heeft de N.V. Industrie het gekocht. Via haar oom J. van Achterberg, directeur bij de Industrie kon Paula Gomes met haar echtgenoot Jan in 1948 de villa betrekken. Jan Gomes werd bekend in Vaassen als de schrijver en de regisseur van het allereerst gehouden openluchtspel in 1948 bij de Cannenburch. Paula werd later bekend als schrijfster en dichteres. Het echtpaar Gomes vertrok in 1962 uit Vaassen en vestigde zich in Rotterdam. De gemeente kocht de villa en let het afbreken om de aanleg van de Jasmijnstraat mogelijk te maken waar veel woningen werden gebouwd.

Op de foto van de ansichtkaart, genomen rond 1900, staat links de witte villa en rechts zien we hotel de Veluwe.

Op de volgende foto zien we de villa rechts van de Deventerstraat en kijken we richting het centrum. Op de recente foto is behoudens de ronding van de Deventerstraat op dit punt weinig herkenbaars meer waar te nemen.

Bron: Vaassen in oude ansichten deel 1, van G.J. Palm, Vaassens Weekblad en Freek Bomhof.

Lees meer

Deventerstraat 049

De eeste foto is gemaakt in 1965. Daarop is, rechts achter de dubbele woning, de silo van coöperatie nog te zien. De woning links is in de jaren '70 gesloopt om plaats te maken voor de Jasmijnstraat die de nieuwe wijk Heggerenk moest onsluiten. Ook de coöperatie is allang uit het beeld verdwenen.

Lees meer

Deventerstraat 055

De familie Nieuwkamp dreef aan de Deventerstraat een handel in tuinzaden, groenten en fruit, Vaassens Zaadhandel (foto 1). De dochter trouwde met de heer Betting, afkomstig uit de Achterhoek. Deze zette de zaak voort en in het aangebouwde gedeelte was de Boerenleenbank gevestigd.

Als 14-jarige begon Ab Bouwmeester als loopjongen bij een groothandel in groente en fruit in Apeldoorn. In 1964 beëindigden de familie Nieuwkamp na 40 jaar hun winkel in groente & fruit en zaad. Ab en Dora Bouwmeester zagen hun kans schoon en besloten zich hierin als zelfstandig ondernemer te vestigen. In 1969 vond de eerste grote verbouwing plaats en werd er een rijdende winkel aangeschaft (foto 2). In 1976 werd besloten om het pand te slopen en een nieuwe winkel op te bouwen.

In 1984 ging zoon (en huidige eigenaar) Marcel ook meewerken in de zaak en werd er een tweede vestiging in de voormalige winkel van Edah aan de Krugerstraat/Koekoeksweg in Vaassen geopend. Later is deze winkel gesloten om plaats te maken voor woningen.

In 1997 trouwde Marcel en geleidelijk kwam ook zijn vrouw Frieanne bij in de zaak en konden Ab en Dora Bouwmeester de werkzaamheden afbouwen en gaan genieten van hun welverdiende rust. De zaak is in de loop der jaren diverse keren verbouwd en gemoderniseerd. Nog steeds staat Bouwmeester bekend om het enorme assortiment aan verse producten van hoge kwaliteit. Naast groenten en fruit ook vlees- en vleeswaren, brood en banket, kaas en een zuivel.

Lees meer

Deventerstraat 061

Op de eerste foto, gemaakt rond 1960 door Rein van Putten, zien we een locomotief met wagons richting station Vaassen rijden. Links zien we de coöperatie A.B.T.B. aan de Deventerstraat en rechts de spoorwegovergang met het spoorwachtershuisje.

Op de recente foto is te zien dat het spoor is verdwenen en er een fietspad en de rondweg Laan van Fasna voor zijn teruggekomen. Op de plek van de coöperatie zit nu de Welkoop en het spoorwachtershuisje is ook gesloopt.

Het station, niet zichtbaar op deze foto, is wel behouden gebleven.

Lees meer

Deventerstraat 063

Een kiekje van de spoorwegovergang bij de Deventerstraat. Aan de overkant van de spoorweg is links het spoorwachtershuis nog duidelijk te zien. Op de volgende foto het spoorwachtershuis gezien vanaf de andere kant van het spoor. Na de sloop van de spoorlijn is de rondweg Laan van Fasna aangelegd met op de plek van de spoorwegovergang een rotonde.

Lees meer

Deventerstraat 077

Op nummer 77 van de Deventerstraat stond een vrijstaand woonhuis met een gebroken kap. In 2005 is de woning gesloopt en is er een nieuwe woning in soortgelijke bouwstijl weer voor teruggekomen. De gebroken kap en zelfs de togen en de gekleurde banden in het metselwerk komen terug in de nieuwe woning.

Lees meer

Deventerstraat 082

Het pand is in 1936 in opdracht van Johan Franz Nienhaus, naar een ontwerp van architect Lankhorst uit Zwolle, door aannemer Pol gebouwd als dubbel woonhuis met winkel. Johan heeft niet lang van het pand kunnen genieten want hij is in 1938 overleden, waarna de zaak (schildersbedrijf annex drogisterij De Oosterhof) werd voortgezet door de Weduwe Nienhaus & Zonen. (foto uit de oorlogsjaren met plakband op de ruiten)

In 1948 hebben Henk en Willy Nienhaus de zaak vervolgens overgenomen. In 1966 werd de winkel verbouwd en werd de winkelruimte aanzienlijk uitgebreid door het halletje aan de voorzijde van het pand bij de winkel aan te trekken.

In 1975 moest Henk vanwege gezondheidsreden het schildersbedrijf stopzetten. Drie jaar later is hij overleden. Zijn weduwe heeft de drogisterij nog tot 1979 voortgezet. Het pand (de winkel met achterliggend woonhuis werd vervolgens verkocht aan Willem Heiwegen die daar een jeansshop begon. In later jaren heeft Heiwegen het pand ook weer verkocht en sindsdien is de videotheek er gevestigd, zie de recente foto. Henks' broer Johan Nienhaus heeft tot zijn dood in 1994 in het woongedeelte aan de linkerzijde van het pand gewoond. Na zijn overlijden is ook dit gedeelte verkocht.

Bron: A. Nienhaus.

Lees meer

Deventerstraat 085

De watermolen bij de Oosterhof op 'de Grote kamp' werd in 1697 gelegd door Frederik Gerritsen, eigenaar en papiermaker, en pachter van grond en water. De molen werd later Bloemskolksmolen genoemd naar de naam van de pachter van de molen rond 1715, genaamd Jurriaan Bloemkolk. Deze watermolen was toen als papiermolen in gebruik. In 1871 werd Martinus Mentink (1814-1894) eigenaar van de Bloemkolksmolen. In 1880 stopte Martinus met de papierfabricage en stichtte er een cichoreifabriek. Zijn zoon Martinus junior (1855-1927) werkte ook mee in de fabriek en hij was op 20 april 1893 gehuwd met Helena Maria Verkleij. Na het overlijden van Martinus sr. op 28 januari 1894 koopt de schoonvader van Martinus jr., Cornelis melkslijter Verkleij uit Apeldoorn, de cichoreifabriek en richtte er in 1896 een was- en blekerij op, later "Welgelegen" genoemd.

Enkele jaren later, in 1903, werd Welgelegen als was- en bleekinrichting overgenomen door Anton Brouwer van de Jonas. Behalve de waterkracht van de molen maakt Brouwer ook gebruik van een stoommachine.

Diverse eigenaren verder verhuurde G. H. Bos het pand in 1960 aan W. G. Temmink uit Enschede, die er het confectie-atelier "Coloré" vestigde. In 1964 herkreeg "Welgelegen" de vroegere functie van wasserij en wel voor bedrijfskleding. De nieuwe huurder, De Jong, gaf deze de naam "De Grote Zwaan". Het pand werd in 1983 verkocht aan het kerkgenootschap "Evangelie in Woord en Daad", dat er een nieuw kerkgebouw liet bouwen.

Op de eerste foto zien we de cichoreifabriek, op de volgende foto's de wasserij en de bijbehorende woning en is ook de R.K. Kerk te zien. Op de laatste foto de situatie in 2016.

Bronnen: o.a. Vaassens Wekblad, Freek Bomhof, Beken en sprengen op de Veluwe.

Lees meer

Deventerstraat 087

Deze woning is gebouwd in 1910 en draagt de naam Villa Welgelegen. De villa behoorde tot de naastliggende wasserij die rond 1985 werd gesloopt voor de nieuwbouw van het gebouw voor het evangeliecentrum "Woord en Daad".

Lees meer

Deventerstraat 088

In 1920 werd de rooms-katholieke lagere school Gerardus Majella, met als hoofd L.M. Akkerman geopend. Het aantal leerlingen bedroeg 155. Al in 1921 werden er twee lokalen bijgebouwd. In 1930 vond opnieuw een uitbreiding van de school plaats met twee lokalen, een verwarmingskelder en andere werken.

In 1952 werd er een blok van vier lokalen bijgebouwd aan de achterzijde van de school. Eind 1957 werd de heer Akkerman als schoolhoofd opgevolgd door de heer A.C. Welters. Vijf jaar later kreeg de school de heer G.C. de Jong als zijn opvolger. In 1967 onderging de school een grondige verbouwing.

In 1988 verhuisden kinderen en leerkrachten naar de nieuwe locatie, gelegen achter de oude Gerardus Majella school, aan de Boxhofstede met de zijkant naar de Langestede. De oude school werd gesloopt maar de vroegere woning van de hoofdmeester is behouden gebleven.

Waar vroeger de Gerardus Majellaschool stond is nu een voet/fietspad die de doorsteek mogelijk maakt van de Deventerstraat via de Langestede naar de wijk Oosterhof.

Lees meer

Deventerstraat 089

De pastorie, is onderdeel van het parochiecomplex op de Oosterhof, en wordt gevormd door een voorhuis uit 1878, dat voor een iets smaller en deels lager achterhuis is geplaatst. Dit achterhuis heeft een oudere oorsprong. Aan de achterzijde van het achterhuis is omstreeks 1900 een éénlaagse uitbreiding toegevoegd.

De pastorie is gebouwd in een Neo-Gotische en Neo-Renaissance bouwstijl en is een Rijksmonument. De foto's van de zijgevel en achtergevel zijn afkomstig van het Rijksinstituut voor het Cultureel Erfgoed.

Lees meer

Deventerstraat 091

Het koetshuis van de nabijgelegen pastorie is gebouwd in 1884 en uitgebreid in 1934 in een mengeling van Neo-Renaissance en Neo-Gotische stijl. Het is onderdeel van het complex van de St. Martinusparochie.

Het koetshuis wordt sinds enkele jaren gebruikt als uitvaartcentrum door Pelgrom uitvaartzorg.

Lees meer

Deventerstraat 096

Naast de katholieke kerk stond vroeger hotel café ”De Oosterhof”. De herbergiers van deze zaak waren voor de oorlog de familie Dijkman en na de oorlog de familie Willemsen. In 1968 werd het café gesloten en enkele jaren later afgebroken.

Na jarenlang braak te hebben gelegen is er enkele jaren geleden door 's Heeren Loo een complex voor begeleid wonen op dit perceel gerealiseerd.

Bronnen: Vaassens Weekblad/Freek Bomhof, 's Heeren Loo.

Lees meer

Deventerstraat 098

Op de oude foto's staat de Waterstaatskerk, gebouwd in 1832, aan de Deventerstraat. Op de recente foto's is te zien dat deze kerk is vervangen door de neo-gothische St. Martinuskerk. Deze is in 1917 is gebouwd en is de afgelopen jaren grondig gerestaureerd waardoor hij nog jaren mee kan.

Foto's links: langs de Deventerstraat ligt een groenstrook met een dubbele bomenrij dan een wandelpad en het kerkplein omrand met een beukenhaag. Bij de foto uit 2015 zien we dat niet alleen de bomen maar ook het formaat van de nieuwe kerk veel forser is.

Foto's rechts: de pastorie rechts op de foto, in het midden het koetshuisje en rechts de kerk.

Enkele gebrandschilderde glas in lood ramen, afkomstig van de waterstaatskerk, zijn door het kerkbestuur in bruikleen gegeven aan museum Vaassen Historie en zijn elk jaar in de decembermaand tijdens de kerstexpositie te zien.

Bron: Ecclesia in Fasna

Lees meer

Deventerstraat 104

Op deze locatie bevond zich in de 16e eeuw een kopermolen, de zgn. Amsterdamsche Kopermolen aan de Oosterhof. Voor zover te achterhalen was, waren de opeenvolgende eigenaars Slichert, Crans (tot 1754), de weduwe van Jan Crombos, haar zoon Rembert Crombos, Zacharias Kemper (tot 1826), zijn zoon Jan Rudolff Kemper en vanaf 1850 tevens Jules Henri Tutein Nolthenius.

Het water voor en de grond waarop de kopermolen stond, moesten gepacht worden. In 1736, berustte de eigendom daarvan bij de heren van de Cannenburg. In 1739 werd Caerl Joseph van Dobbelsteijn, heer van Eijnenburg, door een boedelscheiding eigenaar. Vervolgens blijkt in 1784 freule Margaretha baronesse d'Isendoorn à Blois eigenaresse van het water en de grond te zijn. De familie d'Isendoorn à Blois de behield het eigendom tot na 1861.

Later heeft zich op deze locatie wasserij van Delden gevestigd. De eerste foto geeft de fabriek weer in 1925 en de volgende foto de huidige situatie.

Lees meer

Deventerstraat 112

De buitenplaats Oosterhof dateert uit de 17e eeuw en heeft een 19e eeuwse landschappelijke aanleg. In 1678 was de buitenplaats eigendom van Johan van Heuckelum tot de Oosterhoff. Het huis is laat 18e eeuws en is gebouwd in opdracht van de familie Isendoorn à Blois en was tot 1832 ingericht als Rooms Katholieke schuilkerk. Rond 1910 onderging het pand een ingrijpende verbouwing.

Naast de woning heeft H.W. Mentink in 1878 de wasserij “De Oosterhof” opgestart, welke later werd overgenomen door G.J. Poppe. Later is Clean Lease Fortex op deze locatie gevestigd. De buitenplaats Oosterhof wordt nu bewoond door J.H.G. Poppe.

Bron: monumenten in Nederland.

Lees meer

Deventerstraat 114

H.W. Mentink was de stichter van wasserij “De Oosterhof” en bouwde in 1897 het grote herenhuis genaamd “Casa-Nova.”

Tandarts Smeenk vestigde zich er in 1941 met zijn praktijk en heeft er meer dan 40 jaar zijn beroep uitgeoefend. In de oorlog heeft de zolderverdieping dienst gedaan als schuilruimte voor onderduikers.

De wachtkamer bevond zich aan de rechterzijde halfweg in de statige gang. De behandelkamer was gelijk na de voordeur achter de eerste deur links. Op de twee met rode steen gemetselde toegangspalen bij het begin van de oprit zitten nog altijd de witte piramidevormige punten die herinneren aan de scherpe punten van de tandartsboren van Smeenk. Eind 1981 stopte tandarts Smeenk met zijn tandartsenpraktijk.

Bron: Vaassen Weekblad, Freek Bomhof.

Lees meer

Deventerstraat 141

Aan de Deventerstraat in Vaassen staat een boerderij die in 1854 is gebouwd in de vorm van een IJsselhoeve. Kenmerk van een Ijsselhoeve is dat de woning dwars op de deel staat. Zoals de naam al zegt komt dit type boerderij veel in de omgeving van de rivier de IJssel.

Deze boerderij in Vaassen is door de aanleg van de Eekterweg enigszins afgesneden van de Deventerstraat. De luchtfoto is uit 1965 de andere foto's uit 1981 en 2015.

Lees meer

Deventerstraat 142

De Cannenburgherbrug is in 1945 opgeblazen. Op de foto is te zien dat de brug flink is toegetakeld en ook de omliggende panden zijn beschadigd. De woning rechts op de laatste foto's (nr. 142) is rond 2003 afgebroken en vervangen door een nieuwe woning. De werkschuur aan de overkant (nr. 179) staat er nog steeds.

Opvallend is dat na 1996 de maximale aslast voor voertuigen op de brug is teruggebracht van 10 naar 5 ton.

Lees meer

Deventerstraat 179

Deze voormalige werkschuur (foto 1996) staat aan de Deventerstraat bij de Cannenburgherbrug over het Apeldoorns kanaal. Het is nu de verzamelplek voor verschillende adviesdiensten op gebied van natuur, water en ecologie.

Lees meer

Dokter Windemullerweg 34

Deze, in 2006 afgebroken, woning was eigendom van Vaassen Flexible Packaging. Zeven van deze woningen werden in de vorige eeuw door de NV Industrie voor haar arbeiders gebouwd.

Aan de Koekoeksweg stonden nog drie twee-onder-één kap woningen. Bewoners van deze woningen waren o.a. de families Ten Hove, Sangers, Huntink en Kip.

Bron: Vaassens Weekblad.

Lees meer

Dorpsstraat 02

Volgens de muurankers stamt het huis op de hoek van de Dorpsstraat (vroeger Eperweg) met de Prins Bernhardlaan uit 1914. Het is huis is gebouwd in opdracht van mevr. Hendrika Maria ten Kate-Mulder. De architect is J. Dekker uit Heerde en de aannemer is Willem Terwel uit Vaassen. Mevrouw ten Kate-Mulder overleed op 04-10-1914 te Heerde waar ze op dat moment woont, en heeft nooit in deze villa gewoond.

In 1925 is P. Schermers in deze villa zijn dokterspraktijk begonnen. Later had de dokter praktijk in het witte boerderijtje aan de Dorpsstraat 71.

De villa was in de jaren 30 van de 20ste eeuw eigendom geworden van de familie Kamphuis en de naam "Eimmar" is ontstaan/bedacht door de beginletters van de namen van hun twee kinderen samen te voegen: EIMbert en MARietje. De villa was in die periode in gebruik als pension.

In een advertentie uit 1935 in de Nieuwe Leidsche Courant staat het volgende: "pension Eimmar ƒ 2,50 p.d.p.p. zitkamer en serre".

Vanaf 1945 bewoonde A.C. van Vliet met zijn gezin bewoonde daar enkele kamers en deed vandaar uit zaken voor z’n fotohuis "De Cannenburgh".

In de jaren 60 was het pension in bezit van de familie Van Klaveren. Het huis draagt tegenwoordig de naam "the oak house".

Bronnen: Fotoarchief Apeldoorn, F. Bomhof en L. Terwel.

Lees meer

Dorpsstraat 11

Op deze oude ansichtkaart staat "Vaassen, ingang Villapark".

De villa is gebouwd in 1928 en staat aan de Dorpsstraat op de hoek van de Parkweg. De villa is "Eggenhof"genoemd.

Lees meer

Dorpsstraat 18

Een foto uit de jaren '60 van de vorige eeuw met rechts rijwielhandel Huernink, herenkapsalon van Spiegelenberg. Daarnaast schoenmaker Nitert en de villa van Achterberg de directeur van de Industrie.

Op de recente foto is de vml kapsalon bij de rijwielhandel van Huernink gevoegd. Het witte winkelpand staat leeg en de villa van Achterberg heeft plaatsgemaakt voor een winkelpand waar jaren lang Albert Heijn was gevestigd maar nu Anytime fitness.

Lees meer

Dorpsstraat 18-22

Een foto uit de jaren '20-'30 van de vorige eeuw met rechts het sigarenmagazijn van A. de Haan later Labberton en nog later de herenkapsalon van Spiegelenberg. Daarnaast schoenmaker Nitert en de woning van Achterberg de directeur van de Industrie.

Aan de linkerkant van de straat het statige winkelpand van bakker Visser, waar later de juwelierszaak van Schans was gevestigd.

In de huidige situatie zitten rechts resp. rijwielhandel Huernink, een tijdelijke winkel en Anytime Fitness. Terwijl links Meiling juwelier en optiek zit.

Lees meer

Dorpsstraat 19

Deze foto laat de Dorpsstraat (vroeger Eperweg) zien die loopt naar het kruispunt met de Deventerstraat en de Julianalaan.

Links het vroegere huis van Van Wijk en juffrouw Kooy en verderop de huizen van respectievelijk Wagenaar, Bervoets en Brummelkamp (De Hoef).

Bron: Vaassens Weekblad/Frans Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 20

In deze woning aan de Dorpsstraat woonden de zusters van ´t Erve die er het beroep van mutsenwaster uitoefenden. Later had Hein Nitert hier zijn werkplaats. Hein was schoenmaker, net als zijn vader Bernardus.

De eerste foto stamt uit 1904. De volgende twee uit 1973. Aan de reclameborden te zien werd het pand op dat moment verbouwd. In april van dat jaar opende Nico van ter Beek er zijn fotospeciaalzaak. Na ruim twintig jaar verdween de naam Foto Van ter Beek uit Vaassen, maar het dorp kreeg er Foto Pol voor terug.

In 2004 kwam in dit oude bedrijfspand, dat al op een kaart van 1880 wordt vermeld, een sportzaak. Sport 2000 Hagen was, na Heerde, de tweede vestiging van de familie Hagen. De vestiging in Vaassen verhuisde naar een nieuwe pand in de Dorpsstraat maar bestaat inmiddels niet meer.

De afgelopen jaren heeft in het pandje een promotiewinkel voor glasvezelkabel gezeten en een tijdelijke winkel met wisselend aanbod.

Bronnen: Vaassen in oude ansichten van G.J. Palm en wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950 van F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 22

In 1903 kwam dokter Hanedoes van Almkerk naar Vaassen om dokter Van der Linde op te volgen als huisarts. Hanedoes woonde eerst tijdelijk in het huis “de Grutmeule” aan de Deventerweg, waar zijn voorganger gewoond had. Ondertussen liet het echtpaar een nieuw woonhuis met praktijkruimte bouwen aan de Dorpsstraat in Vaassen. In 1913 vertrok hij samen met zijn vrouw uit Vaassen en vestigde zich in Biervliet, gelegen in Zeeuws Vlaanderen.

Hun huis aan de Dorpsstraat werd daarna bewoond door Gerrit Arie Pennekamp, de baas van de viskwekerijen der Nederlandsche Heidemaatschappij in Vaassen en Emst. Na Pennekamp woonde hier meer dan 50 jaar lang Johan van Achterberg, de directeur van de N.V. Industrie. Ir. J van Achterberg was jarenlang directeur van de Aluminium Industrie. Hij had als bijnaam "The Big Wheel" omdat hij de drijvende kracht was achter veel organisaties op het gebied van sport, cultuur en maatschappelijke belang.

In 1980 werd deze woning afgebroken om plaats te maken voor de allereerste winkel van Albert Heijn in Vaassen. De familie Gommers verplaatste de AH-winkel later naar het nieuwe complex "la Poste", eveneens aan de Dorpsstraat. In de voormalige Albert Heijn supermarkt hebben daarna diverse tijdelijke winkels met wisselend aanbod gezeten. Inmiddels heeft het pand een facelift ondergaan en is Anytime Fitness er gevestigd.

Bron: o.a. Vaassen Weekblad/Freek Bomhof.

Lees meer

Dorpsstraat 27

In 1930 opende Willem Kooijer zijn café Kasteelzicht annex kapperszaak. In 1937 overleed hij en zijn vrouw Maria zette met haar zeven kinderen het café voort. Schoondochter Adelgonda getrouwd met Hans Kooijer nam vanaf 1965 de zaken met betrekking tot het café van haar schoonmoeder over.

Na het overlijden van zijn moeder liet Hans het kappersvak achter zich en richtte zich helemaal op het café, waar in 1976 begonnen werd met een slijterij. Twee jaar later vond een forse uitbreiding plaats. De nieuwe biljartzaal werd in gebruik genomen door de biljartverenigingen “Kasteel zicht” en “Het Centrum”. Hans overleed onverwacht in 1988.

Zoon Wilgrad heeft samen met zijn moeder het café nog enkele weken voortgezet. Daarna ging het definitief dicht. Na het behalen van het middenstandsdiploma en het slijtersvakdiploma kon Wilgrad de wens van zijn vader vervullen. In 1992 werd opnieuw uitgebreid en langzamerhand nam mevrouw Kooijer afstand van het bedrijf. Vanaf 2000 wordt de zaak aangestuurd door Wilgrad en zijn vrouw Tina.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 33

De rechtse foto's laten "De Hoef"zien vanaf de Dorpsstraat en de linkse foto's vanaf de Deventerstraat.

De oude foto stammen uit de jaren '30 van de vorige eeuw. in die periode was auto-garage "De Hoef" de thuishaven van de lokale busdiensten van Brummelkamp. In 1956 opende de heer Gerrits een Automatiek in het pand. In 1964 kreeg het de bestemming van automatiek-cafetaria, waarbij een gedeelte van het pand als restaurant werd ingericht.In 1974 vond de opening plaats van de vernieuwde en uitgebreide brandweerkazerne aan de Dorpsstraat.

Tot voor kort zat er nog steeds een cafetaria, n.l. "Kokkie", in het pand. De brandweer is verhuisd naar een nieuwe kazerne aan de Laan van Fasna.

Lees meer

Dorpsstraat 35-I

Herberg De Valk was begin 1800 eigendom van Frederik Carel Theodoor baron d’Isendoorn à Blois, eigenaar van kasteel Cannenburch. Teunis Kelderman, huisknecht bij de laatste familie van Isendoorn, pachtte jarenlang de herberg van zijn werkgever. Nadat de baron stierf, werden alle bezittingen behorende bij het kasteel in 1871 en 1872 geveild. Toen kwam herberg De Valk in particulier bezit.

Na zetbaas Kelderman had de herberg nog de volgende eigenaren: D.A. Jonker, H. Kers, de erven Kers, Th. H. Horst, L. Berends, J.J. Veldman en G. Hogendoorn. Er werd behalve over herberg ook gesproken over café, uitspanning, restaurant en Herberghe De Valk.

Op de eerste foto De Valk zoals dit er begin 1900 uitzag. Het toenemende verkeer op de Dorpsstraat heeft mede de ondergang van café De Valk bewerkstelligd. Voortdurend en al vanaf het begin van de twintigste eeuw bleek het kruispunt waaraan het café lag een gevaarlijke te zijn. In 1961 eiste de gemeente het gebouw op, het café was een sta in de weg voor het verkeer en tijdens de rioleringswerkzaamheden aan de Dorpsstraat werd eind oktober, begin november met de sloop ervan begonnen.

Op de recente foto is het pand te zien dat later op deze locatie werd gebouwd en waar jarenlang ABN-AMRO heeft gezeten. Nu is er Femmefit, fitness voor dames, gevestigd.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 35-II

Nog enkele foto's van het veel gefotografeerde café de valk.

De eerste foto is van rond 1910. De gevel is nog van baksteen. De volgende foto is rond 1930. De gevel is al gestuct. Rechts is rijwielhandel Huernink te zien en links staat de bus te wachten. De derde foto is De valk aan de zijde van de Deventerstraat rond 1950. De laatste foto is uit 1961 net voor de sloop.

Lees meer

Dorpsstraat 35-III

Twee foto's gemaakt op dezelfde plek aan de Dorpsstraat rond 1905. De foto's blijken vrijwel identiek te zijn. Op één van de foto's loopt een man met twee koeien door de Dorpsstraat terwijl rechts drie meisjes bij café de Valk toekijken. Op de andere foto is alleen vaag in de verte iemand te zien.

Het lijkt alsof de foto's bewerkt zijn maar het zijn echt twee vrijwel identieke foto's waar alleen wat van de randen is gesneden om hetzelfde kader te krijgen.

Nog twee foto's van "De Valk" die erg op elkaar lijken. Toch zit er een aantal jaren tussen de momenten waarop ze zijn gemaakt. Op de eerste foto staat nog café-restaurant op de gevel van "De Valk" op de tweede alleen nog maar café en is er een uithangbord aan de gevel bijgekomen. Op de tweede foto uit 1947 is straatverlichting aanwezig en is de pomp rechts voor het pand van Huernink verdwenen en staat er een verkeersbord.

Lees meer

Dorpsstraat 37

Op de oude foto's staat het gebouw van de neutrale MAVO ((M)ULO) wat vroeger de zgn. Franse school was. Deze Franse school was eigenlijk voor “elite”, want in een dorp als Vaassen met zijn boeren en fabrieksarbeiders was de animo voor een school voor voortgezet onderwijs in het begin niet groot. De meeste kinderen gingen direct na de lagere school naar de boerderij of in de huishouding. Daarnaast een lokale vestiging van Algemene Bank Nederland (ABN) op de plek waar vroeger Café de Valk zat. Na het kruispunt met de Deventerstraat zien we Cafetaria "De Hoef".

Nu staat op de plek, van de begin jaren '70, gesloopte school een appartementencomplex met winkels, o.a. een viswinkel. De ABN is verhuisd naar de Villa Eekmars maar daar inmiddels ook weer verdwenen. Het cafetaria, voorheen Kokkie, bestaat nog steeds.

De derde foto laat de voorzijde van de MAVO beter zien. In de huidige tijd staat hier een winkelpand met o.a. kapperszaak AMI, en boven appartementen.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 39

In 1881 verkocht bakker C. van Bremen zijn failliete boedel aan E. van Vemde voor het bedrag van vierduizend en vijftig gulden. In 1890 nam Reemt Abraham Visser de zaak over, later weer opgevolgd door zijn zoon H.J. Visser.

Het pand van Visser werd in 1963 verkocht aan Hein Schans. Zijn zoon Harm zette in juli 1964 hier zijn juwelierszaak voort, die tot dan gevestigd was in het pand van In ’t Hout. De juwelierszaak droeg altijd de naam van zijn vader, Hein Schans. De familie Schans bleef er tot het voorjaar van 1991 wonen. Daarna nam opnieuw een juwelier intrek in het pand: Meiling juwelier Optiek.

Het fraaie pand van weleer heeft zijn hoofdvorm behouden maar is in de loop van de tijd de meeste ornamenten kwijtgeraakt.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 41

Op de plek van de afgebrande rijwielzaak van de gebroeders Broekhof werd in 1933 een winkel voor dhr. Bisschop gebouwd waarin o.a. modeartikelen, lingeries, manufacturen, korsetten, tricotages en handwerken te koop waren. Daarna begon H. Smit er opnieuw een rijwielzaak. Vier jaar later maakte deze plaats voor filiaal van “Albino” waarschijnlijk beheert door de familie Krol.

In 1954 was de heer H. ten Have hier als Vivo-kruidenier gevestigd. In november 1963 werd het pand gemoderniseerd en als zelfbediening ingericht.

Het winkelpand werd in 1971 aangekocht door Wim Neijenhuis en zette er zijn schoenhandel en reparatiebedrijf voort die voorheen aan de Deventerstraat zat. Zoon Harold zwaait sinds een aantal jaren de scepter en na de laatste verbouwing in 2006, waarmee het pand een stijlvolle verandering heeft ondergaan, kan de firma Neijenhuis de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 44-46

H.J. Smit liet rond 1938 dit huis bouwen waarin nu Huiskes Mode is ondergebracht. In deze woning zette hij, afkomstig van de overkant van de straat, zijn rijwielzaak voort.

Na de tweede wereldoorlog verdween de fietsenzaak van Smit aan de Dorpsstraat en ging een zekere Kamphuis de vrijgekomen winkelruimte gebruiken voor de verkoop van textiel. Daarna volgde Kleinhout met zijn winkeltje "De Kleine Bijenkorf".

In 1956 werd dit overgenomen door het echtpaar Schuring uit Emst. Er volgde een kleine verbouwing, zodat er behalve voor manufacturen ook plaats was voor woninginrichting. De zaak werd Konijnenberg genoemd naar de meisjesnaam van mevrouw Schuring. Tot 1968 vond er driemaal een verbouwing en uitbreiding plaats en vanaf dat moment ging men geheel over op de dames- en herenmode. Eind jaren zeventig kreeg de modezaak een nieuwe voorpui en een moderner interieur. Het jubileum van veertig jaar Schuring-Konijnenberg werd net niet gehaald. Vanaf 1994 werd Huiskes Mode hun opvolger.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 45

Schilder Herman van de Schepop en zijn vrouw Clara openden in 1925 een drogisterij aan de Dorpsstraat. Na de oorlog, toen materialen zeer schaars waren, werd het schildersbedrijf aan de kant gezet en ging Van de Schepop volledig in de winkel helpen.

In 1972 heropende Bleijerveld de drogisterij na een interne verbouwing. In 1980 kreeg de drogisterij, inmiddels De Vijzel geheten, een nieuwe voorgevel. De Vijzel verhuisde in 2006 naar een ander pand aan de Dorpsstraat en galerie Sanders nam de plek in. Het pand is enkele jaren geleden volledig verbouwd en onderdeel geworden van Deco Home van Triest.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 47

Op de linker foto, van voor 1933, rechts de slagerij van Kamphuis. Aan de overkant van de straat het huis van de familie Wegerif. Kamphuis had een slachthuis annex worstmakerij. Achter de woning in het slachthuis had hij nog een stal met eigen vee. Daarna was vanaf 1957 slagerij Kranenburg er gevestigd . Uiteindelijk kwam het winkelpand in bezit van Berends, die zelf al een slagerij had aan de Oude Apeldoornseweg.

In 1969 werd het pand, nadat het jaren leeg had gestaan, door Berends aan schildersbedrijf Frits van Triest verkocht. In de nieuwe winkel werd plaats gemaakt voor een kunstnijverheidboetiek. De gedachte dat kunstenaars met het gemaakte werk blijk hebben gegeven van hun creativiteit en dat een ieder zelf ook creatief kan zijn met verf en aanverwante artikelen, deed de familie Van Triest besluiten om de zaak de naam Crea te geven. Enkele jaren geleden is de winkel samen met het naastliggende pand, waar vroeger drogisterij de Vijzel was gevestigd, flink verbouwd en bieden onderdak aan “Decohome van Triest” en “Schildersbedrijf Van Triest BV”.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 48

In 1927 opende Derk Bijdam zijn winkel aan de Dorpsstraat, in het pand vlak naast de garage van H.J. Smit. Daarvoor had Bijdam een winkel aan de Jan Mulderstraat gehad. In de winkel van Bijdam kon de klant terecht voor radio’s, strijkijzers, wandlampen, schemerlampen, theelichtjes, stofzuigers en andere elektrische apparaten. In de rechterhelft van het gebouw hebben diverse bedrijven gezeten. In januari 1931 ging Bijdam met zijn zaak terug naar de Jan Mulderstraat.

Het pand wordt gesloopt als het naastgelegen garagebedrijf wordt vernieuwd en uitgebreid. Sinds 1971 draagt dat garagebedrijf de naam A. Wielink en Zn. Dit pand staat da laatste jaren leeg of is geheel of deels in gebruik bij wisselende bedrijven meestal op het gebied van autohandel.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 49

Deze voormalige woning is decennia lang bewoond door de dames Belt. Later verhuurden zij een deel van de woning, onder meer aan juffrouw Jansen, onderwijzeres op de Gerardus Majella school. Later trokken Wim en Leida Mulder in een deel van het huis waarbij Leida de dames Belt verzorgde. Wim en Leida begonnen als eigenaar van de woning in 1951 met de verkoop van verf en behang. Op de foto de versierde woning tijdensde bevrijdingsfeesten in 1945.

In 1983 werd Herman van ’t Erve eigenaar van het pand. Men bleef goede zaken doen aan de Dorpsstraat, wat resulteerde een grote verbouwing. De verkoopoppervlakte werd vergroot naar 500 vierkante meter en de woning werd naar boven verplaatst. De naam Houtland veranderde in Doeland (zie foto).

In 2000 ging de winkeldeur op slot en verhuisden ze naar een nieuwe hal aan de Oude Apeldoornseweg. Daar zetten Roy en Elga, zoon en dochter van Herman en Bep van ’t Erve, de zaak voort eerst nog als Doeland en tegenwoordig als HUBO.

In het pand aan de Dorpsstraat is nu een filiaal van Ter Stal mode gevestigd.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 51-I

Het was Gerrit Rodijk die in 1914, met hulp van G.H. Westhoff en G. Reuvekamp, de grote villa kocht, rechts op de foto, waar nu Blokker is gevestigd. Dit pand bood Rodijk meer ruimte voor het houden van een café, een winkel met kruidenierswaren en een bakkerij. Zijn vorige zaak “De Kroon” stond pal tegenover het door hem gekochte perceel (links op de foto).

Bovendien begon Gerrit Rodijk aan de achterzijde van de villa met een graanmalerij. De nieuwe onderneming, met de naam “IN DE KROON”, groeide uit tot een groot bedrijf met veel personeel.

Toen echter de crisisjaren kwamen kon Rodijk het niet meer bolwerken en werd zijn gehele bedrijf in 1932 verkocht aan de Coöperatieve Landbouwvereniging Vaassen-Emst.

Onder de naam N.V. De Kroon werd de malerij de eerste jaren voortgezet. Rodijk zelf kwam als vertegenwoordiger in dienst van de coöperatie en bezocht met de fiets de boeren in de omgeving. Hij woonde nog jaren in het huis aan de Torenstraat waar later tandarts Taselaar woonde.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 51-II

Vier foto's van de Dorpsstraat bij het Marktplein. De eerste  foto's zijn gemaakt rond 1900 en is links café de Kroon te zien. De volgende is ongeveer 20 jaar later waar het café inmiddels is gesloopt en Villa Fasna is gebouwd. Op de recente foto zien we Bloemsierkunst Maarten in het inmiddels antraciet geschilderde pand.

Op alle foto's is rechts van de weg de witte villa zichtbaar waar nu Blokker is gevestigd, daarna het pand van Houtland (nu Ter Stal) en Crea (nu Deco Home van Triest).

Lees meer

Dorpsstraat 51-III

Gerrit Rodijk kocht in 1914 de grote villa en begon er een café, een winkel met kruidenierswaren en een bakkerij onder de naam “IN DE KROON”. Aan de achterzijde van de villa begon Rodijk een graanmalerij. Vanwege de crisis moest hij het gehele bedrijf in 1932 verkopen aan de Coöperatieve Landbouwvereniging Vaassen-Emst. Eind 70-er jaren is het bedrijf gesloten.

In de villa begon de heer H. Zwart met “De Goedkope Bazar”, een winkel met luxe en huishoudelijke artikelen. In 1938 werd de winkel overgenomen door de firma Zwart uit Apeldoorn en in 1940 begon Wim Konijnenberg in dit door hem gehuurde pand zijn zaak. In 1955 werd het pand gekocht en onderging de voorpui een verandering. In 1960 ging de voorpui er helemaal uit en de winkel kreeg een totaal nieuw interieur. Er kwamen meer etalages, de oppervlakte van de winkelruimte ging naar 140 m2 en de naam G.J. Zwart & Co. veranderde in W. Konijnenberg. Nadat in 1965 het 25-jarig bestaan was gevierd werd de zaak omgevormd naar het warenhuis met de naam “MICO”. In 1974 kon het belendende pand gekocht worden waarin de supermarkt van de Spar had gezeten, waardoor het inmiddels geheten warenhuis Miwaco opnieuw kon gaan uitbreiden.

Na een grondige verbouwing opende de familie W. Konijnenberg in 1983 de winkeldeuren van de Blokker. De familie Konijnenberg heeft inmiddels afstand genomen van het zakenleven. De firma Blokker huurt het pand nu van eigenaar Wim Konijnenberg jr.

In ditzelfde pand, maar dan aan de zuidzijde, was Lambert Ravenhorst met zijn vrouw in 1933 begonnen met een ”Albino” zaak. In 1938 werd deze “Albino” winkel verplaatst naar het pand waar we nu Neijenhuis Schoenen en Sport aantreffen. De vrijgekomen winkelruimte kreeg al gauw een nieuwe bestemming. Het was de heer Tijmen Koetsier, een gediplomeerd kruidenier, die hier in 1939 startte met zijn levensmiddelenzaak “De Spar”. Koetsier was in maart 1937 als kruidenier aan de Deventerstraat begonnen.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 52

B. Berendsen nam in 1930 de autogarage, annex reparatie-inrichting en handel in motoren en rijwielen over van H.J. Smit. In 1931 werd het bedrijf overgenomen door de firma Hooghiemstra & Gebr. Smit. Eind 1934 opende H. Smit aan de overkant van de straat een rijwielzaak met toebehoren. Met het vertrek van de rijwielafdeling ging het bedrijf aan de westkant van de Dorpsstraat onder de naam Garage Hooghiemstra verder.

In 1966 begonnen arbeiders van het aannemersbedrijf G.J. Lochtenberg met de afbraak van het garagepand van de heer J. Wijnja. Op deze plek verscheen een jaar later een uitgebreid en modern garagebedrijf van dezelfde ondernemer. Vanaf 1971 draagt het garagebedrijf zo'n dertig jaar de naam A. Wielink en Zn.

De laatste jaren verpauperd het pand en staat wisselend geheel of gedeeltelijk leeg of biedt tijdelijk ruimte aan met name autohandelsbedrijven.

De gemeente Epe heeft in het nieuwe plan voor het centrum van Vaassen op deze plek de nieuwe bibliotheek met daarboven appartementen gepland.

Bron: o.a. Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 52-56

Op de foto uit 1969 zijn links op de foto het sigarenmagazijn van John Schlebaum (Neutraal) en Juwelier Coes nog te zien, daarna garage Hooghiemstra met de benzinepompen aan de straat en daarna modezaak Schuring-Konijnenberg.

Aan de rechterzijde kijken we tegen de kolommen van de terug liggende pui van warenhuis Miwaco van Konijnenberg.

De Dorpsstraat was toen nog onderdeel van de doorgaande weg tussen Apeldoorn en Epe.

In de huidige tijd zit uiterst links restaurant Kapadokya daarna opticontact Luuk Vos en het leegstaande garagebedrijf voorheen Opel-Wielink. Aan de rechterzijde zit warenhuis Blokker.

De weg is al jaren voor doorgaand verkeer afgesloten, tot voor kort nog wel doorgaand voor verkeer vanaf Epe maar inmiddels vrijwel ontoegankelijk voor autoverkeer.

Lees meer

Dorpsstraat 56

Reinder Wegerif getrouwd met Geertruida Maria Kwakkel woonden in het huis op de linker foto. het huis werd begin 1937 afgebroken.

Op dezelfde plaats verscheen een nieuw pand, gebouwd door aannemer en eigenaar Wegerif. Het werd een dubbele woning, waarin aan de zuidkant mejuffrouw A. de Haan zich vestigde met haar sigarenmagazijn Neutral. Het betrof een heropening, want zij had eerder haar winkel gehad naast kruidenier Polak. Boven de zaak hield tandarts R. Olsman spreekuur. Aan de noordkant vond H.L. Muller met zijn horlogerie De Tijd er onderdak.

In 1958 nam John Schlebaum de sigarenzaak over. In 1963 droeg Muller zijn zaak over aan de heer G. Coes. Al vrij snel benutte hij de ruimte van het gehele pand voor zijn zaak.

De familie Ekelenkamp nam in 1985 de juwelierszaak over. Eerst werd het pand nog gehuurd van de familie Wegerif, daarna werd het hun eigendom. Sinds enkele jaren zit Opticontact Luuk Vos in het pand.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 57

In het kleine woonpand aan de Hoofdstraat H4 startte koperslager/loodgieter Johannes Albertus (Jan) Oostendorp zijn winkel in zinkwaren. Hij verkocht o.a. emmers, teilen, wasborden en wasketels, wringers en petroleumstellen.

In oktober 1954 (her)opende Wim ten Teije, tot dan toe werkzaam in de zadelmakerij aan de Stationsstraat, zijn zaak in het pand van schoonvader Jan Oostendorp. Het winkelassortiment bestond uit luxe en huishoudelijke artikelen (opkomst van plastic), galanterieën, glas, aardewerk en speelgoed. In 1961 hield Wim een opheffingsuitverkoop en vertrok daarna naar Australië. Het pand werd in november 1961 betrokken door zijn broer Cees ten Teije. Hij verplaatste daarmee zijn zaak in lederwaren en lederkleding van de Stationsstraat naar de Dorpsstraat. De winkelruimte kreeg een nieuw jasje en het verkoopassortiment werd uitgebreid met o.a. artikelen voor de ruitersport. Ook de zadelmakerij kreeg onderdak op het nieuwe adres.

Na afbraak van het oude winkelpand kon in 1968 het negende Wibra textielsupermarktfiliaal haar deuren openen. Het werd door Bouwbedrijf Vaassen in achtenzeventig werkdagen gebouwd.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 58

Na de bevrijding werd gezocht naar een geschikte locatie voor de vestiging van een politiebureau in Vaassen. Dat werd gevonden in het oude huisje van de alleenwonende Anna Gerritsen aan de Dorpsstraat, dichtbij de markt. De woning stond naast villa Fasna.

In juni 1969 begon de fa. Gebr. Wegerif met de afbraak van het oude pand, op dat moment gelegen tussen slagerij Boerkamp en juwelier Coes. Het huis had al geruime tijd leeg gestaan en maakte een vervallen indruk. Bovendien leverde het gevaar op voor de voorbijgangers op de drukke Dorpsstraat. Nadat de woning verdwenen was heeft het terrein vele jaren braak gelegen, maar nu vinden we er twee winkels met daarboven 6 woningen.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 59

Dit huis behoorde vroeger toe aan mejuffrouw Jonker, vermoedelijk van de molenaarsfamilie Poll Jonker. (Dirk Poll Jonker liet de molen aan de Jan Mulderstraat bouwen). Begin 1900 had H.J. Kers hier een winkelhuis en bakkerij. Aan het eind van de 19de eeuw had hij zijn bakkerij in De Kroon, een oud pand gelegen aan de markt. Zoon L.G. Kers nam onder de naam “De Nieuwe Kroon” de bakkerij en winkel van zijn vader over. Het bedrijf van Kers werd eind 1941 overgenomen door Klaas Hendrik Prinsen, afkomstig uit Steenwijk.

Boekhandel Dekker, eerder gevestigd aan de Deventerstraat, opende in januari 1961 haar zaak in het verbouwde pand van bakker Prinsen. Lambert Stevens, liet het pand in 1977 nogmaals uitbreiden door ook het woongedeelte aan de andere zijde bij de winkel te betrekken. Arnold van de Kamp is, samen met zijn vrouw Wenda, de huidige beheerder van de Bruna boekhandel.

Kijkend vanuit de Jan Mulderstraat naar de hervormde Dorpskerk in de Dorpsstraat zien we eind jaren 60 links de winkel van Hullegie en rechts Boekhandel Dekker. In 2015 respectievelijk IZY Beauty & Lifestyle (voorheen drogisterij DA) en rechts Bruna van de Kamp.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 60-I

Begin 1800 stond op deze plek een oud boerenhuis. Na een verbouwing werd het geheel een aanlegplaats voor paard en wagen en konden de dieren voor de nacht gestald worden. Voor de koetsier was er een bed en zo kreeg deze halteplaats vanaf 1853 geleidelijk aan het imago van een hotel, het zgn Posthuis.

In 1889 kreeg het Hotel de naam Sikkens, na de eigenaar, een banketbakker uit Bolsward. Het hotel is in 1905 door toenmalig eigenaar Gemke verbouwd en aanzienlijk vergroot. De schietvereniging De Prins der Nederlanden en Vaassens Fanfare Corps en andere verenigingen vonden jarenlang onderdak in het gebouw of hielden er hun vergaderingen.

In de tweede wereldoorlog werd hotel De Cannenburgh door de heer Smit verkocht aan houthandelaar Heijink. Hij wilde zijn drie zonen de beide hotels laten beheren, maar bij een bombardement in Ede kwamen de jongens om het leven. In 1949 werd het hotel publiekelijk verkocht. De heer Smit werd eigenaar.

In 1965 komt er aan het lange bestaan van dit hotel, dat vele exploitanten en eigenaren heeft gekend, een einde. De heer Van de Pijl verkocht het pand in 1969 aan de Coöperatieve Raiffeisenbank. De slopershamer deed in 1970 zijn werk, het hotel verdween uit het beeld van de Dorpsstraat. De leeggekomen plek werd opgevuld door een bankgebouw.

Hotel de Cannenburch was een veel gefotografeerd gebouw en is op menige ansichtkaart verschenen. Jammer dat is het pand uit het straatbeeld van Vaassen is verdwenen. Het gebouw wat er voor is terug gekomen heeft nog geen ansicht mogen sieren.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 60-II

Hotel de Cannenburch. De eerste foto stamt uit 1930, kijkend richting Epe. Daarop is rechts het postkantoor te zien en links het hotel.

De volgende foto is gemaakt in 1963 en kijkend richting Apeldoorn, rechts staat het hotel en links het postkantoor en Bervoets.

Alle genoemde panden zijn al jaren geleden gesloopt. Op de plaats van het hotel is een Rabobank gebouwd, maar doordat de banken zich uit vrijwel alle dorpen terugtrekken is het pand verkocht en wordt slechts een klein deel gehuurd voor baliehandelingen en advies. De verdieping is verhuurd aan zorgverlener Verian en op de begane grond zijn winkels gerealiseerd.

Lees meer

Dorpsstraat 61

De eerste foto uit 1922 is het oude winkelpand van Westhoff. In 1929, werd in opdracht van Westhoff,naar ontwerp van de Vaassense architect Hardeman, een nieuwe pand gebouwd met een moderne, breed hoog opgetrokken gevel aan de Dorpsstraat en Jan Mulderstraat met aan beide zijden twee grote etalages. Op de bovenverdieping toonkamers voor salon- en slaapkamer, wiegen, kinderwagens, ledikanten en meubelen van pitriet.

In 1940 werd het pand gekocht door Herman Hullegie, die het begin jaren zestig op zijn beurt verkocht aan de Boerenleenbank Vaassen. Een uitgebreide verbouwing volgde. De heer H.J. Betting ging als kassier van de bank met zijn gezin boven het bankgebouw wonen.

Tien jaar later gingen de Coöperatieve Raiffeisenbank Vaassen en de Boerenleenbank Vaassen samenwerken. Beide bankgebouwen bevonden zich in de Dorpsstraat namelijk precies tegenover elkaar. Het werk kon nu onder de naam Rabobank, aan de overkant van de Dorpsstraat, worden voortgezet.

Het oude bankgebouw werd verkocht aan Jan Hullegie. Samen met zijn vrouw werd in 1974 begonnen met een kleding/ lingeriezaak. In 1998 werd door het echtpaar Hullegie de winkeldeur gesloten. Nadat het pand bijna 2 1/2 jaar lang had leeggestaan werd door Bleyerveld in 2000 gestart met een DA-drogisterij. Daarvoor werd aan de achterzijde van het pand nog een deel aangebouwd. In 2002 kwam de DA Drogisterij “De Vijzel” in handen van Adrie en Jan Kunst. Zij zijn later onder de naam Izy verder gegaan en verkochten toen ook kleding. In 2017 is de winkel in Vaassen gesloten en heeft hun dochter nog een winkel met de naam Izy in Apeldoorn.

Bron: o.a. Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 62

In 1949 opende Dirk Vosselman een nieuwe winkel in de Dorpsstraat naast Hotel de Cannenburgh. Hij verkocht rijwielen, bromfietsen, wasmachines en elektrische artikelen. In 1959 overleed Dirk geheel onverwacht op 43-jarige leeftijd. De zaak werd overgedragen aan de heer A. Ebbing.

In 1973 kreeg de Vaassense winkeliersvereniging toestemming van de directie van de Raiffeisenbank om in het leegstaande pand, waarin voorheen de firma Ebbing was gevestigd, een wisselende showroom te houden. Het winkelpand was namelijk sinds enige tijd eigendom van de bank. Het gebouw is evenals het naastgelegen hotel gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw voor de Rabobank.

Inmiddels is het voormalige pand van de Rabobank opgedeeld in meerdere winkels en kantoorruimten. Op de verdieping is o.a. zorginstantie Verian gevestigd en op de begane grond woonwinkel Bij Anne, kleding winkel Naast Anne, schoenenwinkel pand 60 en van Bussel Makelaars.

Bron: o.a. Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 63

In 1948 werd tussen het postkantoor en het winkelpand dat op de hoek van de Jan Mulderstraat-Dorpsstraat staat een nieuw winkelpand gebouwd. Hier is al jaren een brood en banketbakker met tearoom is gevestigd. Na bakker Reijrink wordt de zaak nu geexploiteerd door van der Kwast.

Lees meer

Dorpsstraat 64

De heer Stegeman verplaatste zijn zaak aan de Oude Apeldoornseweg in 1931 naar de Dorpsstraat. In het pand dat omstreeks 1909 aan de noordzijde van de pastorie werd gebouwd was het gehele benedendeel ingericht voor de zaak, met aan de straatzijde de winkel met dames- en herenkleding en stoffen. Achterin bevond zich de werkplaats voor het maken van kleding. Om verzekerd te zijn van extra inkomsten verhuurde het echtpaar Stegeman vanaf 1955 in de zomermaanden kamers en stond het huis bekend als pension "De Magneet".

In 1957 werd het pand verhuurd aan juwelier Harm Schans. Toen Schans zijn winkel in 1958 verplaatste naar het pand van in ’t Hout kreeg de woning al snel weer een nieuwe bestemming. Muziekhandel “Combo’’ vond er zijn onderdak.

Herman van de Schepop, zoon van de drogist kocht het pand en opende in 1960 er zijn zaak in verlichtings- en aanverwante artikelen. In 1995 sloot de familie v/d Schepop haar winkel.

Daarna hebben er diverse eetgelegenheden in dit pand gezeten zoals "Vaassens eethuisje" en "Rossum". Inmiddels zit eethuis "Eekterzicht" van Ellen Pas er al weer een aantal jaren.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950., F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 66

In 1902 voor dominee Joachimus Hermanus Geselschap door het College van Kerkvoogden, een herenhuis met schuur, tuin en erve aan de Dorpsstraat gekocht, niet ver van de kerk. Adrianus Stroethoff had dit huis in 1895 laten bouwen. Ds. J. H. Geselschap woonde tot eind 1924 in de pastorie. Zijn opvolger was ds. Adrianus Franciscus Petrus Pop. Ook de dominees G. van der Zee, H.C.J. van Deelen en L.J.R. Kalmijn waren bewoners van de pastorie. Op de foto links uit 1906 staat de oude pastorie van de Nederlands Hervormde kerk aan de Dorpsstraat. Verderop Hotel de Cannenburch.

Op de rechter foto uit 1958 is ook de schuur van de pastorie, die als garage dienst deed, te zien. De pastorie is in 1961 afgebroken en vervangen door een bankgebouw voor de Raffeisenbank (foto 1964) waar later het politiebureau in werd gevestigd. Links nog het het pand van in 't Hout, waar later ook de zaak van juwelier Harm Schans was gevestigd. Al deze panden zijn gesloopt en in 2003 is er een appartementencomplex met op de begane grond winkels gebouwd. Rechts is nog de witte boerderij, bekend als het doktershuis, te zien dat er nog steeds staat.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 67-I

De ansichtkaarten uit 1912 en 1913 laten het recent gebouwde postkantoor inclusief directeurswoning in de Dorpsstraat zien. In 1933 werd vanwege algemene bezuiniging het postkantoor veranderd in een zgn. hulppostkantoor. In 1956 werd het postkantoor door de gemeente Epe verkocht.

De 3e foto dateert van 1987 net voordat en het statige en zo vertrouwde postkantoor zomaar verdween uit de Dorpsstraat, zonder dat ook maar iemand enig protest tegen afbraak had laten horen. Na de komst van het nieuwe minder fraai uitziende postkantoor hadden vele Vaassenaren daar dan ook spijt van als haren op hun hoofd.

Inmiddels is dit nieuwe postkantoor al weer gesloopt en vervangen door het appartementencomplex met winkels "La Poste".

Bron: wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 67-II

Een foto gemaakt in 1947 vanuit de kerktoren waarbij het postkantoor, de winkel van Bervoets en het doktershuis goed in beeld zijn. De volgende foto is gemaakt in 1970 waarschijnlijk op Koninginnedag of 5 mei gezien de vlaggen aan de gevel. Op de recente foto's is te zien dat alleen het oude doktershuis nog aanwezig is in dit deel de Dorpsstraat.

In 2010 zijn het "nieuwe" postkantoor en de restanten van het pand van Bervoets gesloopt.

Lees meer

Dorpsstraat 69-I

Uit een koopakte uit 1867 blijkt dat Peter Johannes Bervoets, jager “op den huize den Kannenburg”, wonende te Vaassen, een stuk tuingrond en bouwland in het dorp en de gemeente Vaassen heeft gekocht. Op deze grond liet hij een woonhuis bouwen en begon hij samen met zijn vrouw Henriëtte een textielwinkeltje. In 1880 vond de eerste uitbreiding plaats en twee jaar later mocht zoon Carel zich al met de zaak gaan bemoeien. Hij gaf uitbreiding aan het assortiment confectie en er werden nu ook tafels, stoelen en bedden verkocht (foto links). Drie broers van Carel verlieten Vaassen en werden de grondleggers van het latere filiaalbedrijf Bervoets, verspreidt over heel Nederland.

In 1908 kwam er een geheel nieuw winkelpand met twee etalages (foto rechts). In 1928 werd de verkoopruimte vergroot tot 124 vierkante meter en kreeg men drie ruime etalages. In 1939 kocht Piet de zaak in manufacturen van zijn vader met het recht om de zaak voort te zetten onder de naam W.C.A. Bervoets.

Diverse uitbreidingen en verbouwingen van de zaak volgden. De firma Bervoets was inmiddels al enkele jaren versterkt met de vierde generatie. Dochter Carla opende een modezaak op de hoek Dorpsstraat/Kosterstraat. Zoon Peter nam de leiding van de zaak in woninginrichting op zich.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 69-II

Op deze prachtige foto uit 1939 staat het personeel van de Fa. Bervoets keurig poserend voor de winkelpui.

De volgende foto is 30 jaar later genomen en daar is de etalage voorzien van affiches met de tekst "Bervoets jubileert, 90 jaar, u profiteert". Het statige pand is later nog diverse keren uitgebreid en gemoderniseerd. De laatste jaren stond het pand leeg, verpauperde en werd uiteindelijk gesloopt.

Vanwege de beperking van de bouwhoogte, door de molenbiotoop van Daams' molen, vertraagde de nieuwbouw van het appartementencomplex met winkels enkele jaren. Inmiddels is de "holle kies" in de winkelstraat weer gevuld en zijn de Etos en Albert Heijn in het pand getrokken.

Lees meer

Dorpsstraat 70

Dit pand werd in 1856 opgebouwd op het restant van een in 1833 gebouwde woning. Vanaf 1878 is er een kruidenierswinkel van Heering gevestigd.

Jaap in ’t Hout nam in 1923 de winkel over van Paul Wagenaar en startte met zijn winkel van Sinkel, waar werkelijk alles te koop was, van koeientouwen tot lucifers. Omdat het rondbrengen van de verkochte levensmiddelen naar de klanten voor In ’t Hout de laatste jaren te inspannend werd, besloot hij voortaan alleen als drogist verder te gaan. De zuidkant van het pand werd verbouwd tot drogisterij het oude winkelgedeelte werd verhuurd aan Harm Schans die er zijn juwelierszaak opende.

In 1964 besloot In ’t Hout zijn drogisterij uit te breiden. In 1970 nam dochter Wil de zaak over maar besloot in 1979, na de komst van ’t Kruidvat naar Vaassen, de zaak definitief te sluiten. Het winkelpand werd verkocht aan projectontwikkelaar Van Berlo uit Apeldoorn en in 2002 verdween het karakteristieke pand om plaats te maken voor een winkelcomplex met bovenwoningen.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 71

Het pand aan Dorpsstraat 71, ook wel het doktershuis genoemd is volgens de muurankers in 1721 gebouwd. Het pand heeft aan bekende personen in Vaassen onderdak geboden, zoals aan de heer R.A. van de Pol. Hij was van 1890 tot 1897 notaris in Vaassen. Mevrouw J.L. Lucas-Beumer, echtgenote van W.A.J. Lucas dominee in Vaassen, volgde Abbelina van Otterlo op als eigenares van het huis. Na de heer Merward werd dokter Jan Christiaan Metz, die zich in 1902 als arts in ons dorp vestigde, de volgende bewoner. Hij trouwde in datzelfde jaar met de romanschrijfster en dichteres Marie Catharina Koning. Na het overlijden van dokter Metz in 1914 bleef zijn vrouw tot 1921 eigenares en bewoonster.

Daarna is de woning van 1921 tot 1923 eigendom geweest van de firma Labouchère & Co, bankiers te Amsterdam. Van 1923 tot 1929 was N.V. Vulcanus eigenaar. Van het huis werd toen een dubbele woning gemaakt, met als eerste bewoners de families Janssen en Vlasblom en daarna Sanders en Polak, allen verbonden aan eerder genoemde fabriek.

Dokter P. Schermers kwam in juni 1925 naar Vaassen en oefende in het begin zijn praktijk uit in enkele kamers van pension Eimar. In 1928 werd het pand aan de Dorpsstraat betrokken en daarmee werd het huis opnieuw doktershuis. Dokter P. Schermers werd in 1962 opgevolgd door zijn zoon G.G. Schermers. Hij bleef tot 1970 eigenaar van het huis. De volgende eigenaar werd dokter H.A. Wassink en voerde hier tot 1974 zijn praktijk. De woning bood daarna onderdak aan respectievelijk een handwerkzaak en een kapperszaak en momenteel is er een uitzendbureau gevestigd.

Op de rechter foto van 1970 staat het huis aan de rechterzijde volkomen vrij omdat de boerderij van de fam. Palm is gesloopt en de modezaak van Bervoets nog niet is gebouwd. Nu ligt het pand vanaf de kruising weer grotendeels verscholen achter het winkelpand van Fifty8 (voorheen C1000)en is aan de voorzijde ingericht als uitzendbureau terwijl de achterzijde in gebruik is als woning.

Op het perceel van Bervoets en het postkantoor is enkele jaren geleden het appartementencomplex met winkels "La Poste" gebouwd.

Bron: o.a. Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 73

Deze woning, op het kruispunt van Kosterstraat en Dorpsstraat, is van circa 1815 tot 1969 in bezit van de familie Palm geweest.

In het kader van rioleringswerkzaamheden en de reconstructie van het kruispunt werd het pand in 1969 afgebroken en het terrein geschikt gemaakt voor winkelbebouwing, respectievelijk voor de firma Bervoets en de IFA-supermarkt van H.J. Smit.

Nadat Bervoets Mode in 1999 is gestopt, werd het pand toegevoegd aan de C1000 Smit H. J. Voordeelmarkt. Frans Hamer was bedrijfsleider van de C1000. Inmiddels is de C1000-supermarkt getransformeerd naar Jumbo en zit aan de zijde van de Dorpsstraat Angela Hamer met Fifty8 lifestyle. Museum Vaassen Historie heeft zich in 2009 op de verdieping gevestigd. De recente foto's zijn gemaakt in 2009 en 2014.

Bron: o.a. Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 74

Deze villa, staande op de hoek van Dorpsstraat en Marijkeweg, deed vanaf 1854 officieel dienst als bankgebouw van Jan Mulder. Hij was getrouwd met Johanna Maria Eekmars, een dochter uit een onderwijsfamilie. De naam Eekmars in de top van de villagevel is hiermee verklaard. Na het overlijden van Jan Mulder in 1909 werd hij opgevolgd door zijn kleinzoon Jan Mulder ten Kate. Hij zette het bankwezen op dezelfde voet voort. Jan Mulder ten Kate was een hartstochtelijk en voortreffelijk jager, die als het ware in het jagersharnas is gestorven. Op 10 november 1951 werd hij tijdens de jacht onwel en stierf kort daarna.

Zijn zoon Nico, die in 1949 in het bedrijf was opgenomen, nam daarna zijn taak als opvolger waar. In 1962 onderging het familiebedrijf enkele belangrijke veranderingen. Allereerst kreeg het gebouw een opknapbeurt. Van de boerderij van vroeger bleef weinig meer over. Op het zakelijk terrein sloeg men in 1963 een nieuwe weg in door zich niet meer alleen te richten op klanten in de agrarische sector, maar ook op belangstellenden in de wereld van handel en industrie. Mulder ten Kate zocht daarvoor contact met de Sallandsche Bank in Deventer.

In 1977 liet het bankierskantoor een carillon aan de buitenmuur plaatsen. Na nog enkele jaren als bankgebouw voor resp. de Fortis Bank en ABN AMRO te hebben dienstgedaan is nu alleen nog een pinautomaat aanwezig. De villa bied nu onderdak aan een reclamebureau.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.T.J. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 75

Op de hoek van de Dorpsstraat en Kosterstraat stond tot 1900 de kosterij. Op deze plek liet Pieter van Lohuizen, een zoon van Teunis, een prachtige villa bouwen dat later de naam Oranjestein kreeg. Later kwam de villa in bezit van de dames Kniphorst en Schrassers Bert.

In 1933 werd de villa eigendom van kapper en fotograaf A.M. Bosch. Naast een kapsalon en een afdeling fotografie werd de winkel op het gebied van papierwaren, teken- en schrijfbehoeften belangrijk uitgebreid. De winkelruimte aan de zuidzijde werd verhuurd aan de heer W.J. Biesterbos, die daar met zijn schoenwinkel begon.

In 1956 werd de zaak overgedaan aan fotograaf Bas van Wielink uit Eindhoven. In 1976 werd het pand aangekocht door door Bouwbedrijf Vaassen en de heer Timmer realiseerde er zes winkels. De grote villa verdween daarmee deels achter de nieuwbouw.

Bron: Vaassen wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 79

In 1934 opende W.J. Biesterbos een nieuwe schoenwinkel in de vroegere villa Oranjestein. Dit was van korte duur want hij kocht een stuk grond en liet daarop zijn eigen winkelpand bouwen. In 1936 werd de winkel geopend. Twee etalages ruim voorzien van allerlei schoenwerk, sportartikelen, enz. Achter de winkel de schoenmakerij.

Zoon Anton werd medefirmant. Hij had, eind jaren vijftig, het vak van schoenmaker geleerd op het internaat van de paters van Don Bosco in Amersfoort. Na zijn diensttijd begon de samenwerking met z’n vader in de schoenenzaak en in 1972, na het overlijden van zijn vader, nam hij het bedrijf over. Na een grondige interieurverbouwing in 1975 en uitbreiding van het leerassortiment zoals tassen, ceintuurs, e.d., kwam de firma Biesterbos een jaar later met een primeur in Vaassen, namelijk de hakkenbar. Met dit nieuwe machinesysteem was het mogelijk om direct een reparatie te doen, de klant kon erop wachten.

Na in de tachtiger jaren een tijdlang goedkopere schoenen te hebben verkocht om te kunnen concurreren met de ”schoenenreuzen”, besloten Anton en Annet begin jaren negentig zich te richten op de verkoop van comfortabel schoeisel. In 2005 gaven Anton en Annet aan te willen stoppen met de zaak. Gezondheidsredenen en geen opvolgers voor Vaassens oudste familiebedrijf waren belangrijke motieven. Aan een 145-jarige familietraditie in schoenen kwam daarmee een einde.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 80

Het oude huis (foto links) werd gekocht door de heer W.H. Jonker die het liet afbreken. In het nieuwe winkelhuis opende Kwant in 1938 zijn kapperszaak. Jonker opende aan de noordzijde een winkel met artikelen als speelgoed, thee- en eetserviezen, houtwaren, glas- en aardewerk.

In juni 1953 droeg Kwant aan dat hij zijn dameskapsalon annex parfumeriehandel over aan de heer J. de Jongh en verhuisde men de zaak naar de Kerkweg. De vrijgekomen ruimte aan de Dorpsstraat werd ingenomen door C. Jamin. In 1970 nam Wim Jonker de zaak over. In 1975 kon Jonker vanwege de opheffing van het filiaal Jamin zijn zaak met de naam "‘t huis voor geschenken" uitbreiden met speelgoedafdeling.

De winkel werd in 1988 opgeheven en verkocht aan de firma Heiwegen. Laatstgenoemde huurde al een deel van dit pand.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, J.F.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 83

Jacob Eilander neemt het dorpswinkeltje over. Daarna wordt zijn zoon Pieter Cornelis de opvolger. Op 14 juni 1956 vond de heropening plaats van het levensmiddelenbedrijf P.C. Eilander & Zoon. “Geheel ingericht naar de eisen des tijds”. Om verschillende redenen besloten Jaap en zijn vrouw, ruim vijf jaar na de heropening van de winkel, te stoppen en werd de kruidenierswinkel overgenomen door M.J.F. Pannekoek. Na het overlijden van de heer Pannekoek verdween de kruidenierswinkel.

In 1972 kwam Paul Terwel er met zijn drukkerij en uitgeverij Gelre. (foto 1 en 2 resp. 1978 en 2005). Na een periode van leegstand is het pand van 2007-2009 in door het kunstcollectief KuVa gebruikt als expositieruimte. Het pand is enkele jaren geleden grondig opgeknapt en heeft sindsdien wisselend aanbod, van antiek, brocante en curiosa tot fietsenwinkel.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 85

Johannes Oortwijn en zijn vrouw Theodora Bouwmeester lieten het huis rond 1864 bouwen. Gradus Hendriks trouwde hun dochter en trok in de woning. Zoon Anton Hendriks begon in de jaren dertig in zijn ouderlijk huis met de verkoop van kruideniers- en grutterswaren. Het winkeltje bevond zich aan de voorzijde van het huis, aan de straatkant dus.

De zus van Anton, Marie, trouwde met Herman Hollak. Zij gingen vanaf 1944 ook in het huis aan de Dorpsstraat wonen. Herman werkte als tuinman en chauffeur voor zijn buurman dokter Stevens. In 1961 verhuisde het gezin Hollak.

Het boerenhuis werd afgebroken en op de vrijgekomen plek kon ijzerhandel G.J. Reerink in juni 1967 de nieuwe winkel aan het publiek presenteren. L.G. Reerink was in 1925 met een winkel in ijzerwaren en aanverwante artikelen aan de Stationsstraat begonnen.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 86

De villa werd in 1856 gebouwd in opdracht van G.J. Cokart, rentenier, gehuwd met Everdina Davelaar en wonend in Vaassen. Het huis kreeg pas de naam nadat het eigendom werd van Jacobus van Lohuizen en zijn echtgenote. Zijn vrouw gaf de villa de naam Stellendam, naar de gelijknamige plaats in Zuid-Holland, waar haar familie bezittingen had. Jacobus was één van de vijf zonen van Teunis van Lohuizen, oprichter van de ijzergieterij.

In 1898 betrok notaris mr. J.H.B. Becking, villa Stellendam. In 1928 werd hij opgevolgd door C. Buddingh. Na meer dan zestig jaar als notarishuis te hebben gefungeerd, kwam de villa in 1959 opnieuw in bezit van de N.V. Industrie en werd het ingericht als kantoor.

In 1981, na een grondige verbouwing, opende Hein Claessen er zijn apotheek. De nieuwe foto toont de apotheek met rechts nog net zichtbaar de recent gebouwde huisartsenpost.

Bron: "wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950" van F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 87

Op deze locatie was meer dan 100 jaar een dokterspraktijk gevestigd. Dr. Windemuller, Dr. Stevens en Dr. Duit en van Nieuwenhuizen hielden hier nog praktijk. Het echtpaar de Reus kwam in 1990 naar Vaassen om de dokterspraktijk van Duit en Van Nieuwenhuizen te versterken na de pensionering van dokter Duit.

In 1970 is de nieuwe dokterspraktijk gebouwd. De laatste jaren was het pand van huisartsenpraktijk Duthler de Reus. Enkele jaren is de praktijk verhuisd naar de HOED (Huisartsen Onder Een Dak), naast apotheek Stellendam.

De oude praktijk is aangekocht door Reerink.

Lees meer

Dorpsstraat 88

In 1702 stond op deze locatie een huis eigendom van Aleida van Steenbergen. In 1571 wordt Frans Jan Haack de eigenaar.

Ds. van Niel, tussen 1805 en 1836 dominee te Vaassen, had het huis in gebruik voor zijn kwekelingen. In die periode kreeg het twee keer een andere eigenaar. In 1815 verkochten de erven van Frans Jan Haack het huis aan Jannes Mulder, papiermaker op de Dorpermolens, die het in 1817 doorverkocht aan Frederik Carel Theodoor baron d’Isendoorn à Blois.

In 1843 werd zijn jongere broer baron Reinier Albert Lodewijk eigenaar van het huis. In de akte wordt verklaard dat het oude huis door de verkoper is afgebroken en het nieuwe huis, op dezelfde grond, door de koper is gebouwd. Na het overlijden van Reinier Albert Lodewijk in 1856 kwam het huis weer in handen van zijn broer Frederik Carel Theodoor baron d’Isendoorn à Blois.

Bij de eerste verkoop van bezittingen van kasteel Cannenburch in 1871 werd Teunis van Lohuizen eigenaar van de Dorpermolens en het Haackshuis. In 1894 werd Pieter Adriaan van Lohuizen, zoon van Teunis, eigenaar. Hij verkocht het herenhuis in 1905 aan Mr. Albert Ludwig Eduard Gastmann, een hoge ambtenaar aan het Departement van Koloniën in Den Haag, die het ingrijpend verbouwde. In 1919 heeft het herenhuis maar liefst drie eigenaren gekend. In 1939 werd de villa weer verkocht aan de N.V. Industrie die het als kantoor wilde laten inrichten. Toen in 1939 de mobilisatie voor het Nederlandse leger werd afgekondigd kreeg het Haackshuis voor korte tijd de bestemming van militair tehuis.

Nu doet het Haackshuis nog steeds dienst als kantoorgebouw, maar nu voor de Clondalkin Group, waarvan Vaassen Flexible Packaging een dochteronderneming is.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950. F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 89

In 1834 werd de nieuwe school op de hoek van de Dorpsstraat en de Stationsstraat in gebruik genomen.

Nadat in 1901 de Leerplichtwet in werking was getreden, werd de school te klein. De volgende verbouwing vond plaats in 1911 en daarbij verdween het voorste en tevens oudste deel van de school. Deze uitbreiding was zo groot dat de woning van de hoofdonderwijzer moest worden afgebroken. De eerste foto is van 1925 waar de nieuwe woning van de hoofdonderwijzer rechts zichtbaar is. In deze woning woonden o.a. meester Horstman en dr. Meyssen. De woning staat er nog steeds (zie Stationsstraat 41).

De Lager Onderwijswet in 1920 maakte een verbouwing van de school in de jaren dertig nogmaals noodzakelijk. De klus werd door aannemer W. Th. Timmer binnen dertig dagen geklaard. Er kwam een verdieping op het voorste gedeelte van de school en de benedenverdieping werd aangepast.

In 1959 kreeg de school wederom een opknapbeurt. Uiteindelijk sneuvelde het historische bolwerk in mei 1988. Daarna werd appartementencomplex "De Linden" gebouwd.

Bron: "Wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950" van F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 90

Op de foto uit 1906 staat links de ijzergieterij en rechts de stanniolfabriek.

Het gebouw van de Aluminium Industrie Vaassen oftewel "De Industrie" in de jaren 60. In die periode werd de ijzergieterij gesloten en richtte men zich volledig op de aluminiumfolie voor de verpakkingsindustrie.

Tegenwoordig heet de industrie: Vaassen Flexible Packaging en is onderdeel van de Clondalkin Group.

Lees meer

Dorpsstraat 91

Bakker, kruidenier en slijter Jonker. Het familiebedrijf is in 1881 door Aart Jonker gestart. Zijn zoon Willem Hein nam in 1889 de bezittingen over en liet een nieuw pand bouwen. In 1921 nam Dirk Jonker de zaak over. In 1949 namen Wim Jonker en zijn vrouw Jantje de bakkerij en winkel over en verhuisden naar de zaak.

In 1959 nam knecht Louw van der Vlekkert de bakkerij over en kon het echtpaar Jonker zich volledig concentreren op de kruidenierswinkel en slijterij.

Om gezondheidsredenen sloot Wim in 1972 de zaak. Ruim drie jaar later viel de zaak ten prooi aan de slopershamer en werd het terraswoningcomplex met de toepasselijke naam “Jonkershof” gebouwd.

Bron: Wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950 door F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Dorpsstraat 93

M.C.H. de Leuw, later bekend als mededirecteur van de N.V. Industrie, liet in 1910 de villa bouwen op grond van de kerk. Vandaar ook de naam villa "Kerckekamp". Om moeilijkheden met omwonenden te vermijden die zich zouden kunnen beroepen op de Hinderwet, moest ijzergieterij Vulcanus in 1920 overgaan tot aankoop van enkele villa’s in de naaste omgeving van de nieuw te bouwen fabriek. Een ervan, villa Kerckekamp, werd op in 1920 door Max de Leuw verkocht.

De heren Kalff en Blaauw hebben, toen zij directeur van Vulcanus waren, de villa bewoond. De laatste t/m begin jaren 70. Daarna had het gebouw dienst gedaan als kantoor van de N.V. Vulcanus.

Volgens het bestemmingsplan De Pirk, zou het pand plaats moeten maken voor eengezinshuizen. De Monuta Stichting in Apeldoorn toonde echter belangstelling voor het gebouw en ging tot koop over. Daarmee heeft de Monuta Stichting gezorgd voor het behoud van de villa en het krijgen van een rouwcentrum in Vaassen.

Bron: "wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950" van F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Eierstreekweg 2

Deze woning op de eerste foto is gebouwd rond 1960 en stond op de hoek van de Eierstreekweg en de Poelweg. In 2002 heeft de eigenaar G. Klink de woning laten slopen om op het perceel een nieuwe te kunnen bouwen. Het tankstation/garagebedrijf Klink, gevestigd op de Laan van Fasna, ligt op zichtafstand van de woning.

Born oude foto: Vaassens Weekblad.

Lees meer

Elspeterweg 34

Deze villa hoorde bij de Brinkermolens aan de Elspeterweg. De eerste foto is genomen rond 1914, de tweede 5 tot 10 jaren later. Inmiddels was het huis uitgebreid met een extra verdieping.

In 1872 kocht Jan van Delden beide molens tijdens een veiling en stichtte de Bordpapierfabriek met zijn naam als firmanaam. Vooral na 1903 is het bedrijf uitgegroeid tot een waar fabriekscomplex, toen stoom de productie geweldig opvoerde. Het linker gebouw werd geheel modern opgetrokken, het rechter, de aloude papiermolen van Jan Aerts, bleef zijn oude gedaante tot het laatst toe behouden, al raakte het ingebouwd. Naast stoomkracht bleef het waterrad dienst doen tot ongeveer 1956, voor opwekking van elektriciteit, die omwonenden licht verschafte. In 1980 staakte bordpapierfabriek J. van Delden zijn werkzaamheden en in 1989 werden alle gebouwen gesloopt.

Bronnen:

  • Papiermolens in de provincie Gelderland van H. Voorn, 
  • Negen eeuwen watermolens van H. Hagens
  • Vaassens Weekblad

Lees meer

Elspeterweg 42

Op dit perceel stond in 1616 al een watermolen een zgn. kruitmolen.

In 1871 werd het molencomplex uit de nalatenschap van de kinderloos gestorven F. C. Th. baron van Isendoorn a Blois verkocht aan Martinus Mentink en Gerrit Roes. In het begin van de 20e eeuw waren de watermolens in gebruik als wasserij en korenmolen.

Mr. A. R. P. Mees kocht de grond in 1910 liet de gebouwen (foto links) slopen en een schitterende modelboerderij met een molengedeelte bouwen. Mees was een zoon van een rijke bankiersfamilie afkomstig uit Rotterdam. De eerste jaren woonde hij met zijn gezin als herenboer en rentenier in de boerderij. In 1929 ging de familie Mees in Apeldoorn wonen en de boerderij werd verpacht.

Mr. Mees was zeer actief in de gemeenschap van Vaassen. Hij was medeoprichter van de woningbouwvereniging "Vaassens' Woningbouw", voorzitter van de Vaassense Boerenleenbank en voorzitter van de Coöperatieve Landbouwvereniging Vaassen Emst. Bestuurslid van de V.P.K.V., de Vereniging Vaassens Vooruitgang en het Rode Kruis. Hij zat in de raad van commissarissen van de N. V. Industrie, de grootste werkgever van Vaassen. Hij was in 1928 de initiatiefnemer voor de nieuwbouw van de eierhal aan het marktplein hoek Torenstraat en schonk de grond aan de Elspeterweg bij Schoemaker voor het eerste zwembad in Vaassen.

Mees werd in 1944 het slachtoffer van een zgn. Silbertanne Aktion. Als wraak en vergelding voor aanslagen op Duitsgezinde Nederlanders werden van september 1943 tot begin september 1944 tal van aanslagen gepleegd op vooraanstaande burgers. Mees is op de kerkhof aan de Apeldoornseweg in Vaassen begraven. In Vaassen is een weg naar hem vernoemd.

Het Pensioenfonds van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij werd in 1952 eigenaar van het complex. Nu is het in eigendom van de familie Weilhuizen.

Lees meer

Elspeterweg 53

Huize de Woestijn. Dit pand is gebouwd in de jaren dertig en staat in het bos waar de Woestijnweg haaks afbuigt naar de Elspeterweg. De Woestijnweg, die loopt van de Apeldoornseweg tot aan de Elspeterweg, schijnt te zijn vernoemt naar "Huize de Woestijn".

"Het landgoed "De Woestijn" is één van de vele verborgen villa's in dit bosgebied die een waar lustoord blijken te zijn zodra men aan het einde van de oprijlaan voor de villa staat. Het is geen riant huis om te zien, maar het biedt voor een vakantieoord alle plezierige voordelen die men maar wenst. Een royale ruimte, zowel om te wonen als te slapen en daaromheen een ongerept natuurgebied, waar het heerlijk wandelen is met vele boeiende plekjes en een grote zonneweide achter de villa, waar de zustertjes in de zomer uiteraard veel vertoeven." Aldus een verslag in de NAC van 23 november 1972. In dit artikel vertelde de beheerder van het landgoed, de toen 73-jarige gepensioneerde aannemer W. Timmer, dat het huis gebouwd werd door jonkheer Marees in de twintiger jaren. Deze man bezat destijds ook een terrein aan de, Deventerstraat, dat hij verkocht aan de St. Jozefstichting.

Later had de R.K. meisjesschool bij de Zusters van J.M.J. (Jezus Maria Jozef) in Nijmegen de villa in gebruik als v akantiehuis. Hier brachten zusters uit o.a. Amsterdam, Rotterdam, ’s-Hertogenbosch, Nijmegen, Sneek en Apeldoorn hun vakantie door.

De villa diende vanaf 1962 het hele jaar door als vakantieverblijf van de zusters van de Sociëteit van J.M.J. Provincialaat Mariënburg, gevestigd in 's-Hertogenbosch.

Bron o.a. Vaassens Weekblad, Frans Schumacher.

Lees meer

Elspeterweg 61

In de bossen bij Vaassen aan de Elspeterweg staat een villa waar vroeger de opperhoutvester van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo woonde.

De Koninklijke Houtvesterij Het Loo is het grootste aaneengesloten bosgebied en een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het maakt onderdeel uit van Kroondomein Het Loo. Het grootste deel van de Houtvesterij, 6700 hectare, is in gebruik bij de kroondrager, nu Willem-Alexander der Nederlanden. Dit deel is tussen 1900 en 1915 aangekocht door toenmalig Koningin Wilhelmina, die zelf Paleis Het Loo bewoonde en veel tijd in de natuur doorbracht. In 1959 heeft Wilhelmina haar privébezit aan de Staat der Nederlanden verkocht, onder de voorwaarde dat de drager van de kroon het gebruiksrecht zou behouden. Aan het hoofd van de Koninklijke Houtvesterij staat de opperhoutvester, welke door de kroondrager wordt benoemd en is belast met het beheer over het koninklijk bezit.

In de jaren zestig staat de villa leeg. De Koninklijke familie, vindt het een goed idee als er een verpleeghuis in komt. Het wordt uiteindelijk een huis voor 18 geestelijk gehandicapte vrouwen. Door de link met de Koninklijke familie is "de Kroon" een prima naam voor dit huis.

In 1985 betrekt de Stichting Politie Vormingscentrum dit pand. Tot op de dag van vandaag worden hier opleidingen gegeven. Daarnaast vindt hier de organisatie rondom de opleidingen plaats. In 2013 is de naam 'Stichting Politie Vormingscentrum' veranderd in kortweg SPV.

Bronnen: Wikipedia, Vaassens Weekblad.

Lees meer

Emsterweg

Naast één hotel en veel cafés bezat Vaassen in de twintiger jaren ook een uitspanning, gelegen aan de Emsterweg, toen Eperweg genoemd. De heer Regterschot dreef hier een kruidenierszaakje, een buurtwinkeltje, en ventte af en toe ook met zijn waren. Vóór het huis waren een paar zitjes gemaakt, waar men een kop koffie of een glas limonade kon drinken. Naast het huis bevond zich de gelegenheid die ontspanning of speeltuin werd genoemd. Daar stonden een schommel en een wip-wap, plus een kooi met diverse vogels. In de zomermaanden was het voor ouders die met hun kinderen een fietstochtje maakten een aardige gelegenheid.

In juni 1935 kreeg café "de Toerist" er een attractie bij: een manege.

Na de oorlog is het pand overgegaan naar de familie Uit den Bogaard die er jarenlang een bakkerij en kruidenierszaak hield.
Aan de Apeldoornseweg bevond zich vroeger een zogenaamde slaapstee van de familie Debus. In deze gelegenheid konden zwervers, marskramers en andere personen heel goedkoop een slaapplaats vinden. Ook de veldwachter bracht er wel eens iemand onder. (Slaap stede: een gering logement waar de gasten geen afzonderlijke kamers hebben).

Bron: "Vaassen in woord en beeld" door D. Bakker en F. Schumacher.

Lees meer

Emsterweg 010

Deze fraaie rietgedekte villa met de toepasselijke naam "Heggerkamp" is in 1926 aan de Emsterweg, toen nog Eperweg, gebouwd in opdracht van Albert (Ab) Kers. De grond, waarop het werd gebouwd, vormde de kamp (hoger gelegen afgebakend stuk grond), behorende bij het buurtschap "De Hegge". Toen het huis gereed was, kocht Herman Holtkamp dit huis. Holtkamp was werkzaam als leidinggevende bij de Heidemij en was gehuwd met Berendina, de dochter van papierfabrikant Jan van Delden van de Brinkermolens. Het echtpaar Holtkamp kregen twee kinderen, dochter Joke en zoon Jan. Na zijn artsenstudie werd Jan medisch specialist in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Joke werd juffrouw Holtkamp en ging werken als onderwijzeres aan de Dorpsschool in Vaassen en daar bleef ze tot aan haar pensionering in 1978. In 1956 overleden Herman en Dina Holtkamp kort na elkaar, resp. 77 en 74 jaar oud. Dochter Joke bleef haar leven lang in "De Heggerkamp" wonen. Zij overleed in 2008 op 89-jarige leeftijd. Daarna stond het huis jarenlang te koop. Sinds 2014 wordt het weer bewoond en is geheel in oude stijl gerenoveerd.

Bronnen: o.a. Vaassens Weekblad, Freek Bomhof.

Lees meer

Emsterweg 060

Aan de Emsterweg, vroeger Eperweg hebben diverse horeca-gelegenheden gezeten. Naast de al beschreven uitspanning "De Toerist" van C. Regterschot en het café van Mossink was er tot begin jaren zestig ook nog café van Zuuk.

Het café moest in de jaren zeventig wijken voor de aanleg van woonwijk de Heggerenk, maar voor die tijd trok het veel klanten uit Vaassen-Noord en 't Loar.

Lees meer

Emsterweg 062

Aan de Emsterweg 62 stond boerderijtje met een rietgedekte kap. Het boerderijtje stond tussen het café Van Zuuk en de timmerwerkplaats van Terwel de aannemer. Eigenaar van de oude boerderij was Jan Terwel de aannemer en de woning werd jarenlang bewoond door Berend Fiets en zijn vrouw Gerritje ten Hoven.

Later werd de boerderij gekocht door de gemeente Epe met het doel om in de toekomst de nieuwbouwwijk “Heggerenk” te kunnen realiseren. Na het overlijden van de weduwe Gerritje Fiets werd de woning nog tijdelijk verhuurd. De laatste bewoners waren een echtpaar afkomstig uit Amsterdam.

In de zomer van 1973 sloeg het noodlot toe en brandde het boerderijtje volledig af.

Bron: Freek Bomhof.

Lees meer

Emsterweg 065

Deze woning aan de Emsterweg is gesloopt in 2001 en vervangen door nieuwbouw.

Foto 2001: Vaassens Weekblad.

Lees meer

Emsterweg 066

Op de oude foto staat links de timmerwerkplaats van Gerrit Terwel. Rechts het huis waar hij samen met zijn vrouw Mies heeft gewoond. Op de plek van de werkplaats staat sinds 2007 een woning en het witte houten huisje is ook nog bewoond.

Bron: Vaassens Weekblad.

Lees meer

Emsterweg 068

Aan de Emsterweg, vroeger Eperweg hebben diverse horeca-gelegenheden gezeten. Naast de al beschreven uitspanning "De Toerist" van C. Regterschot en het café van Zuuk was er op de hoek van de Emsterweg met de Heggerenkweg nog het café van Willem Mossink.

Lees meer

Emsterweg 102

De verkeersschool van Joop Hagen is al decennia bekend in Vaassen en omgeving. Menig Vaassenaar heeft hier de praktijk- en theorielessen gevolgd voor auto, motor enz. Ook bekend vanwege het organiseren van de jaarlijkse motortoertocht waar vaak rond de honderd motorrijders aan deelnemen.

Lees meer

Fazantstraat

Twee foto's die in 1965 door dr. G. Schermers zijn gemaakt bij de Fazantstraat. Op dat moment waren er volop bouwwerkzaamheden in de wijk gaande.

Dit is de Fazantstraat hoek Kievitstraat met uitzicht in de verte op de huizen aan de Woestijnweg en daarachter de Picobult. De huizen daarvoor links Vinkstraat daar heeft gewoond de fam. Wezenberg en de fam. van Essen. Op de andere foto, rechts van de Fazantstraat loopt het Hamerspaadje met op de hoek de bungalow. En aan het eind van de Fazantstraat staat de buurtsuper Spar dat nu een woonhuis is. Daarnaast staat tegenwoordig het dubbele pand van B. Rodijk maar in 1965 nog niet.

Lees meer

Ganzenebbeweg 3

De boerderij staat bekend als Ganzenebbe. Nebbe: oude benaming van snavel. In 1832 heeft het Kadaster het stuk grond per abuis, als Ganzen Emmer genoteerd. Van 1905 tot 1911 bood het, met 70 ha. onontgonnen grond, werk aan daklozen.

Het gebied bestond uit hakhout, bouwland, dennenbossen, weiland en tuin en stond in het regenseizoen vaak deels onderwater. Er was genoeg werk te doen voor de daar woonachtige dak- en thuislozen. Deze onontgonnen woestenij wilde men geschikt maken voor de landbouw, zodat de opbrengst per hectare grond veel aantrekkelijker zou worden. Voor de armen was het in ieder geval een voordeel dat ze onderdak en te eten hadden.

Om voor genoeg slaapplaatsen te zorgen werd er naast de boerderij een aparte huisvesting voor deze mensen gebouwd. Dit gebouw bood plaats aan meer dan dertig zwervers en dit aantal werd vaak ook nog ruimschoots overschreden.Op de oude prentbriefkaart is dit gebouw naast de boerderij nog goed te zien.

Deze werkvoorzieningskolonie heeft niet lang bestaan. In 1911 werden de boerderij met toebehoren alweer verkocht aan een zekere heer Witkamp. In 1919 werd de gehele Ganzenebbe, onderverdeeld in 34 verkoopkavels, in het openbaar geveild. Daarna heeft onder andere de familie Mentink er jarenlang gewoond. De boerderij “De Ganzenebbe” bestaat nog steeds.

Bronnen: Gelderland in beeld, Freek Bomhof.

Lees meer

Ganzenebbeweg 6

Hoeve "De Mol". Een fraaie boerderij uit 1812, een zgn. hallenhuisboerderij met hoge rieten wolfdak en vensters met luiken en 6-ruitsschuiframen. De boerderij is een rijksmonument.

Links een foto uit 1966 van de voorgevel en rechts een foto uit 2002.

Lees meer

Geerstraat 1

De Cannenburgherbrug over het kanaal.

Het Apeldoorns Kanaal vormt de verbinding tussen Apeldoorn en Hattem en mondt uit in de rivier de IJssel. Beurtschippers maakten gebruik van het kanaal maar een drukke vaarroute is het nooit geweest.

Bij Vaassen waren er twee aanlegsteigers voor het lossen en laden van vrachtschepen. Eén aan de Jonas en één bij de Deventerstraat naast de Cannenburgherbrug, ook wel “het Paddegat” genoemd. De boerderij bij de brug voert nog steeds de naam: "Het Paddegat".

De ophaalbruggen over het kanaal zijn recent opgeknapt. Er zijn al jarenlang plannen om het kanaal weer bevaarbaar te maken voor de pleziervaart maar door de hoge kosten is dat nog bij plannen gebleven.

Lees meer

Gortelseweg 16

Dit is de andere woning die bij de wasserij van Jaspers staat. Op de oude foto uit omstreeks 1935 staat wederom een fraaie automobiel voor de deur.

Op de recente foto is te zien dat de omgeving rondom de woning evenals rondom de wasserij vrij onverzorgd is. De begroeiing kan vrijuit woekeren.

Lees meer

Gortelseweg 18

Maarten van Rossum, die in 1542 de Cannenburgh met molen en beken had gekocht, wilde nog een molen bouwen. In 1640 gaf pachter Poull Peelen er een andere bestemming aan. Het werd een volmolen. De te vollen lakens werden aangevoerd vanuit geheel het land. Op het eind van de 17e eeuw is de molen tot papiermolen omgebouwd. In 1872 staat de molen vermeld als papierfabriek De Rollekoot, gedeeltelijk ingericht als zagerij, eigenaar Hendrik Pannekoek.

In 1896 verkocht de weduwe Pannekoek de wasserij/blekerij aan Evert van Delden. In 1905 verkocht Van Delden de molen aan Lambertus Jaspers, die er een nieuw gebouw liet neerzetten. Een hoofdgebouw met een mansardedak, waarin de stoommachine, die twee jaar eerder was gekocht door Van Delden werd geplaatst. De wasserij werd geëxploiteerd door M. J. Jaspers. Voor de wasserij werd tot 1933 ook nog waterkracht gebruikt, daarna niet meer. In de oorlog werd een nieuw rad geplaatst om elektriciteit op te wekken voor de aandrijving van een raspmachine voor beetwortels.

Op deze plek aan de Gortelseweg was tot enkele jaren geleden Rentex Interlin Jaspers B.V gevestigd. De omgeving is nu overwoekerd door groen en de gebouwen dreigen te vervallen.

In 2015 is een initiatief genomen om de voormalige watermolen later wasserij de Rollekoot te ontwikkelen tot een info- en bezoekerscentrum annex wasserij-, watermolen ervaringsmuseum annex uitspanning / restaurant / hotel.

Lees meer

Gortelsweg 14

Bij de wasserij aan de Gortelseweg staan twee woningen die al decennia worden bewoond door directieleden van het bedrijf.

Op de oude foto, waarvan het exacte jaartal niet bekend is, staat een fraaie auto op de oprit. De tuin lijkt net aangelegd dus waarschijnlijk is het huis recent gebouwd.

De woning werd in de jaren '50 bewoond door de fam. Gemke. Zij waren familie van directeur Jaspers. Toen zij emigreerden is de woning zo'n tien jaar door dokter Schermers en zijn familie bewoond. Zij woonden eerst in de witte boerderij aan de Dorpsstraat 71.

Verderop is de andere woning te zien en de schoorsteen van de wasserij de Rollekoot.

Lees meer

Hattumseweg 12

Op deze plek stond een watermolen, gebouwd na 1660, het jaar waarin alle waterrechten om Vaassen aan de Cannenburgh kwamen. Pachter was Berent Abrahams Broekhuysen. Het was een enkele molen. Pas in 1693 bouwde Broekhuysen nog een molen. In 1721 werden de opstallen verkocht aan de vrouwe van de Cannenburgh. Zij verpachtte de molen van 1722 tot 1729 aan Jannis Knuppel. In 1732 kregen Johannes Gerrits en Aertien Lubbers de pacht van de molen. Na het midden van de 18e eeuw lijkt nog sprake te zijn van één molen. Vanaf 1808 als pachter Aart Jonker, in 1833 gevolgd door Bartus Ter Wel en deze achtereenvolgens door Pannekoek (1840) en Sanders.

In 1864 werd Johannes Antonius Mentink pachter van de waterpapiermolen, de Hattemsche molen genaamd, met twee woonhuizen, droog- en bouwschuur en zaadberg. Mentink werd in 1871 eigenaar en begon er een wasserij. In 1900 vroegen Gerrit Gelderman en Cornelis Bagerman vergunning voor oprichting van een wasch- en bleekerij op Hattem. Waterkracht bleef nog in gebruik tot 1908/'09, toen er een stoommachine werd geplaatst. In 1928 werden de molengebouwen afgebroken. Alleen de waterval bleef bestaan.

De drie afbeeldingen laten villa "Het Hattum" zien die later op het terrein is gebouwd. Nadat deze verschillende eigenaren gehad had, onder anderen de heren Lutjens en Tijssen en mevrouw Cassa, is de villa ten slotte een centrum voor de sport geworden. De Stichting Politievormingscentrum is ook in het pand gevestigd geweest. Helaas mocht dat niet lang duren. Een felle brand heeft de villa in de as gelegd. Daarna is de villa herbouwd en weer als woning gebruikt. Het Politievormingscentrum is nu gevestigd in villa "De Kroon" aan de Elspeterweg.

Bronnen: W. Terwel, Vaassense Nijverheid en Industrie en Vaassen in oude ansichten, deel 2 van G.J. Palm.

Lees meer

Heggerenkweg

Twee foto's genomen op dezelfde plek op de Heggerenkweg. Het jaartal van de eerste en oudste foto is onbekend. De weg is nog onverhard en langs de percelen grenzend aan de weg loopt een haag ter afscheiding. De tweede foto is geschoten in 1975.Toen was de weg inmiddels verhard en voorzien van een trottoir en straatverlichting.

Op beide foto's is echter nog niets te zien van de woningbouw van de wijk Heggerenk.

Lees meer

Hertenkampseweg 1

Net achter het Cannenburgherbos bevindt zich de weg naar buurtschap "Het Loar".

De eerste boerderij aan de Hertenkampseweg is jarenlang bewoont geweest door de familie Weultjes. Deze familie is de grondlegger van paardensportcentrum de Cannenburgh. De eerste foto is genomen rond 1930 en de tweede zo'n vijftig jaar later.

Lees meer

Hindenhoek

In een open agrarisch gebied nabij de kruising van de Krugerstraat met de Dennenweg stond dit boerderijtje. In dit huisje woonde "kippendokter"Willem Langevoort. De boerderij moest verdwijnen vanwege de aanleg van een nieuwbouwwijk. Op deze plek loopt nu de Hindenhoek.

Lees meer

Hofsemolenweg

In 1691 werd voor het eerst melding gemaakt over het bestaan van de Hofse molen. De heren van de Cannenburgh hadden sinds 1660 al het water en waterrecht in Vaassen en omgeving in erfpacht gekregen. Zij verpachtten de grond en het water aan ondernemers die er papierfabrieken begonnen. Na 1747 kwamen ook de papiermolens in bezit van de heren van de Cannenburgh; de Van Isendoorns. Pachter werd toen Hendrik Gerrit Bos. Vervolgens hebben meerdere pachters de molen beheerd. De Van Isendoorns hadden alle watermolens in de omgeving van Vaassen in hun bezit.

Toen de laatste mannelijke telg was overleden (omstreeks 1865) werden de bezittingen tijdens een grote publieke veiling in 1871/1872 verkocht. De toenmalige pachters kochten elk het door hen gepachte gebouw. Westhof de zuidelijke en Reuvekamp de noordelijke molen. Reuvekamp gebruikte tot 1937 het waterrad voor een wasserij. De zuidelijke molen was eerst houtwolfabriek. In 1906 begon G. H. Westhof er een wasserij of blekerij. In 1928 werd een geheel nieuw wasserijgebouw gebouwd en kwam aan het gebruik van waterkracht een eind. In 1963 vestigde H. Hop er een vetsmelterij. In 1977 zijn beide molengebouwen afgebroken. Het enige wat nog aan de watermolen herinnert is de waterval in de Nijmolensebeek.

Bron: Vaassens weekblad

Lees meer

Industrieweg 10

Deze rietgedekte villa is gebouwd in 1922 en staat waar de Westerenkweg aansluit op de Industrieweg. Beide wegen zijn dan nog onverhard. De ingang van de Westerenkweg werd gemarkeert door twee witte stenen palen. Zoals op de volgende foto's is te zien staat de villa er nog steeds en is uitgebreid met een serre. Ook de markeringspalen staan er nog al zijn ze vrijwel in het groen verdwenen. De aansluiting op de Westerenkweg wordt niet meer gebruikt voor het autoverkeer, maar alleen als fietspad. Ook zijn er tussen het huidige fietspad en de villa inmiddels meer woningen gebouwd.

Lees meer

Jan Hamerstraat 1

De rijtjeswoningen aan de Jan Hamerstraat, Teunis van lohuizenstraat, Mr. A.R.P. Meesstraat, Max de Leuwstraat en Meester Tiemanstraat zijn rond 1955 gebouwd evenals de flatgebouwen aan de Suikerbrink. De foto voor deze ansichtkaart is genomen vanaf de Koekoeksweg kijkende naar de Jan Hamerstraat. Zoals op de recente foto is te zien zijn de bomen in de groenstrook flink gegroeid en is de Koekoeksweg verhard maar verder is er na 60 jaar nog niet veel veranderd in dit deel van Vaassen.

Lees meer

Jan Mulderstraat 11

Op de hoek van de Jan Mulderstraat-Molenstraat staat een winkelpand waarin vroeger de electrazaak van Gerrit Bosch was gevestigd. Naast de winkel met huishoudelijke apparatuur, witgoed en muziek had Bosch ook een elektrotechnisch installatiebedrijf. Nu zit hier de winkel van EP Total Electronics. De woning voor het pand is opgeslokt door de winkel en op het pand en de naastgelegen supermarkt Aldi is in 2003 een verdieping met appartementen gebouwd.

Lees meer

Jan Mulderstraat 15

Op de plaats waar nu Dorpscentrum de Wieken staat bevond zich vroeger deze woning annex winkel. Wie heeft meer informatie over dit pand of zijn bewoners?

Lees meer

Jan Mulderstraat 17

Aan de Jan Mulderstraat tegenover de korenmolen bevond zich vroeger de winkel van schoenmaker Visser. De foto's zijn genomen in 1914 en 1940.

Lees meer

Jan Mulderstraat 18

Daams' molen door de jaren heen.

Op de eerste foto genomen rond 1900 is de korenmolen, die in 1870 is gebouwd in opdracht van Derk Poll Jonker, nog in vol ornaat te zien.

Op de tweede foto is de windmolen, nadat de aandrijving op windkracht is vervangen door een turbinemotor, zodanig in verval geraakt dat de wieken en de kap moesten worden verwijderd. Decennia heeft deze molenstomp in het centrum van Vaassen staan te verpauperen. In 1989 is de molen, dankzij jarenlange acties van de bevolking, weer herbouwd.

Enkele jaren geleden konden enkele bouwplannen in het centrum van Vaassen geen doorgang vinden vanwege de beperking van de bouwhoogte door de molenbiotoop van Daams' molen. Uiteindelijk is, na veel discussie, de molen met bijna 5 meter verhoogd en konder de gebouwen in de Dorpsstraat worden gerealiseerd. Op de begane grond en de verdieping van de molen is nu Koffie- en Theehuys de Korenmolen gevestigd. Daardoor is er weer volop beweging in en rondom deze fraaie molen.

Lees meer

Jan Mulderstraat 20

1932, de Jan Mulderstraat kijkend richting het centrum. Links een woning met daarachter de korenmolen, rechts een woning met daarnaast nog net zichtbaar de toren van de Dorpskerk.

Op de foto uit 2015 kunnen we zien dat de molen intussen met bijna 5 meter is opgehoogd. Na jarenlang gesteggel over de molenbiotoop en beperkingen van de bouwhoogte van nieuwbouwprojecten is uiteindelijk Daams' molen opgehoogd.

Het gebouw in het midden van de foto, inmiddels antraciet geschilderd, komt ook op beide foto's voor. Nu is dat het domein van de Wereldwinkel en de Rooij kappers. Rechts staat het dorpscentrum "De Wieken".

Lees meer

Jan Mulderstraat 30-38

De oudste foto is van 1905. Duidelijk is te zien dat rechts van de Jan Mulderstraat nog nauwelijks bebouwing aanwezig is. Links staan een paar fraaie huizen met veel siermetselwerk, raamluiken en fraai bewerkte dakoverstekken. Het huis annex wonig op nummer 32 (2e foto) is ontworpen door de vaassense architect Hardeman die meerdere panden in het dorp heeft ontworpen. Boven de huizen uit torent de korenmolen en in het midden van de weg zien we de Dorpskerk.

De volgende foto is uit de jaren 60. Wat opvalt is de toename van de bebouwing rechts en links is de molen niet meer in beeld. Of toch, net boven de woning in het midden is de achtkant nog te zien. De kap en de wieken van de molen zijn verdwenen.

Op de foto uit 2015 is de molen, na de reconstructie van 1989 en de ophoging van 2013, weer prominent in beeld.

Lees meer

Jan Mulderstraat 47

Op de hoek van de Stationsstraat en de Jan Mulderstraat tegenover "café Spoorzicht" stond vroeger het winkeltje van van Bussel. In 1992 is op de plek van deze winkel een kleinschalig appartementencomplex gebouwd.

Lees meer

Jonasweg

Jonasbrug.

De eerste foto is uit 1937. Het kanaal, geopend in 1829, loopt van Apeldoorn naar Hattem en was belangrijk voor de aan- en afvoer van producten en materialen. Al veel eerder waren er plannen voor een kanaal geweest. In 1962 kwam het laatste schip door het kanaal. Nu wordt het alleen nog gebruikt door sportvissers. Achter de ophaalbrug is de Jonashoeve te zien, een karakteristieke T-boerderij uit omstreeks 1800.

Op de recente foto is te zien dat de ophaalbrug is vervangen door een vaste brugverbinding. De boerderij is op deze afstand door de dichte begroeiing vrijwel aan het oog ontrokken.

De provincie overweegt het kanaal weer bevaarbaar te maken voor grote schepen.

Lees meer

Jonasweg 02

Ver voor het jaartal 1800 was er al een smederij gevestigd op de Oosterhof in Vaassen, aan de Jonasweg (vroeger ook wel Hongerstraat genoemd), vlak bij de toenmalige schuilkerk. Voor zover nog is na te gaan was de smid Willem Maas. Zoon Arnoldus nam later de smederij over. Ze pachtten de smederij van baron Frederik van Isendoorn à Blois, de grootgrondbezitter en beter bekend als eigenaar en bewoner van kasteel de Cannenburch.

Na het overlijden van de baron in 1866 kocht Arnoldus de smederij met het daarbij behorende grondgebied. De opvolgende eigenaar en smid was Willem Heimeriks, die weer werd opgevolgd door diens zoon Johannes Heimeriks. Een smidsknecht van Heimeriks, Martinus Gerhardus Jansen, nam in 1926 de smederij over. Jansen bouwde ook een nieuw woonhuis naast de oude smederij. Later heeft Nol Reusken in het pand gezeten en had daar een smederij annex loodgietersbedrijf. Reusken is later naar de Deventerstraat verhuisd en had daar naast het loodgietersbedrijf een Baderie showroom. Sinds enkele jaren is het bedrijf gevestigd aan de Laan van Fasna.

De smederij is recent met zorg voor de nog bestaande oude elementen, verbouwd tot "Atelier De Oude Smederij" van kunstschilder Caroline van de Vate-Lock.

Bron: Vaassens weekblad, Freek Bomhof.

Lees meer

Jonasweg 06

Het pand werd in 1931 gebouwd en was tot in de jaren vijftig een rietgedekte bakkerij met een cafeetje (foto 1).

Café Maartenshof aan de Jonasweg in Vaassen was tot en met 2006 nog een café en poppodium. Het café was voor Vaassenaren de zaal om bruiloften en feesten te vieren. Ook vele verenigingen maakten van de zalen achter het café gebruik. Maartenshof kende meerdere eigenaren. Stayen, Hamers, Platjé, maar de bekendste was toch wel Frans Meuleman. Hij was bijna dertig jaar kroegbaas van de 'huiskamer van Vaassen'.

Maartenshof was de laatste jaren eigendom van Triada Wonen, werd tijdelijk gebruikt door de Voedselbank, waarna het gebouw werd gesloopt en er zeventien zorgappartementen zijn gebouwd.

Bron: o.a. Vaassens Weekblad.

Lees meer

Jonasweg 20

De Jonasweg kijkende richting de katholieke kerk. Op de oudste foto, links, is de toren van de kerk en café Maartenshof goed te zien. In de straat nog diverse boerderijen. Het jaartal van de foto is onbekend maar het is in ieder geval na 1917 omdat toen de Martinuskerk is gebouwd. In de boerderij rechts woonde de familie Roelofs

De tweede foto is van wat latere datum, jaartal ook onbekend. In de boerderij met bakhuis aan de linkerkant van de weg woonde de familie Kasteel en in het huis onder de kerk de familie Iding.

Op de recentere foto's is te zien dat de boerderijen zijn vervangen door woningen. Ook café Maartenshof is gesloopt en vervangen door een complex met zorgappartementen.

Lees meer

Jonasweg 30

Waar vroeger de Koestraat aansloot op de Hongerstraat stond deze boerderij. Nu is dit de aansluiting van de Maartenshofstede op de Jonasweg. De boerderij is gesloopt en op dit perceel is een woonhuis gebouwd.

Lees meer

Jonasweg 37

Deze boerderij is één van de oudste boerderijen van Vaassen, het bouwjaar is 1736. Deze boerderij staat er nog steeds is onlangs verkocht en voorzien van een nieuwe rieten kap.

Lees meer

Jonasweg 57

Aan de de Jonasweg (vroeger de Hongerstraat) vlak bij het Apeldoorns kanaal stond het woonhuis met de kruidenierswinkel van Zweekhorst. Deze winkel was, zoals vele in die tijd, niet al te groot maar had de meest noodzakelijke boodschappen in voorraad. Bij iedereen zat wel ergens zo'n winkel in de buurt.

Het oude pand is in de loop der tijd verbouwd tot woning. Van 1959 tot 1971 woonde de familie Steunenberg hier. Nu wordt het bewoond door de familie Berkhoff. Doordat de vorm onveranderd is het pand nog steeds herkenbaar. Zelfs de rieten kap is gebleven.

Bron: Vaassens weekblad/Freek Bomhof.

Lees meer

Jonasweg 63

Woonhuis en maalderij van J. Brouwer aan de Jonas (foto 1956). Meelhandel Brouwer was jarenlang aan het kanaal gevestigd. Ter plaatse was het kanaal zelfs verbreed om te kunnen laden en lossen. Nu staat er op dit idyllische plekje aan het kanaal een woonhuis.

Lees meer

Julianalaan

Het Vaassens Fanfare Corps werd in het jaar 1906 opgericht. Na ruim twintig jaar vond de muziekvereniging het tijd dat er in het dorp een muziekkoepel kwam. De muziektent werd geplaatst op de markt en werd in 1929 in gebruik genomen door de fanfare. In de zomermaanden vonden er in de muziektent concerten plaats en de bevolking genoot van dit vrolijke gebeuren. Het gebouw was demontabel gemaakt, omdat het van de gemeente Epe in de wintermaanden in het geheel moest worden afgebroken en elders opgeslagen. Bij de bouw was de vergunning voor vijf jaar verleend. Daarna vond er een herinrichting plaats van het Marktplein om het parkeren van auto’s mogelijk te maken.

Jaren bleef het stil rond de muziektent. In 1939 kwam er eindelijk een oplossing. Mevrouw Cleve-Mollard, eigenaresse van kasteel de Cannenburch, gaf toestemming om de muziektent permanent in de feestweide te bouwen. Er werd een verhoogd betonnen fundament aangelegd omdat anders de onderkant van het bouwwerk in de winter in het water stond. De feestweide liet men in de wintermaanden onder water lopen ten behoeve van ijsvereniging “de Cannenburch”. Door het water had de muziektent toch veel te lijden en aan de onderkant begon de verrotting steeds ernstiger vormen aan te nemen. In de zomer van 1949 kreeg het geheel een uitgebreide opknapbeurt. Dit werd door de leden van de muziekvereniging zelf uitgevoerd om zo veel mogelijk kosten te besparen. Daarna zag de muziektent er weer schitterend uit met een rietgedekt rond dak met een muziekharp in het midden op het hoogste punt geplaatst.

Toch was het verval van het bouwwerk niet tegen te gaan. Het aantal concerten in de tent liepen terug. Ondertussen was het muziekcorps in ledental gegroeid, zodat de houten vloer van de muziektent ook niet meer draagkrachtig genoeg bleek te zijn. In 1964 werd de muziektent definitief afgebroken. Er werd nog overwogen om het geheel te verplaatsen naar het terrein van de toen pas geopende “Speulbrink” of naar het parkje aan de Stationsstraat nabij de bevrijdingsboom bij het station. Maar voor al deze plannen was geen geld beschikbaar en zo verdween ruim vijftig jaar geleden de muziektent van het plaatselijke toneel.

Bron: Vaassens Weekblad/Freek Bomhof.

Lees meer

Julianalaan 01

Komende vanaf de Emsterweg springt het pand op de hoek van Dorpsstraat en Julianalaan direct in het oog. Het werd in 1922 gebouwd door aannemer Wegerif en zijn dochter Neeltje, getrouwd met Johan Jonker, ging er wonen en begon met de verkoop van fietsen, kinderwagens, kolen en benzine.

In 1930 verkocht Jonker de zaak aan Evert Christiaan Huernink, Zoon Freek kwam op de zaak. Op foto’s of ansichtkaarten uit die tijd zien we dat de benzinepomp bij de fietsenzaak (foto links 1929) een nogal prominente plaats inneemt. De door Jonker geplaatste pomp werd in 1943 weggehaald omdat er toch geen benzine was.

In 1966 nam neef Evert het gehele bedrijf van oom Freek over (foto rechts 1970). Het naastgelegen pand werd midden jaren zeventig door Huernink gekocht en deels bij de fietsenzaak aangetrokken. Na het overlijden van kapper Spiegelenberg in 1990 kwam ook de andere helft van deze dubbele woning in hun bezit en werd de winkel daarmee opnieuw vergroot. Rijwielhandel Huernink zal voorlopig nog wel het beeld van de Dorpsstraat aan de noordzijde blijven bepalen, want inmiddels heeft de volgende generatie de zaak overgenomen.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Julianalaan 01-kastanjelaan

De kruising van de Julianalaan, vroeger Kastanjelaan, met de Dorpsstraat. Rechts van de weg is nog een ANWB-verkeerswijzer te zien die de rijrichting naar Apeldoorn en Arnhem (links) en Epe, Elburg en Zwolle (rechts) aangeeft. Rechts het weiland dat 's winters door de ijsbaancommissie onder water wordt gezet in de hoop dat er weer geschaatst kan worden.

IJsclub “De Cannenburgh” werd in 1886 opgericht. De ijspret werd gehouden op de grote of hoge vijver in het Cannenburgher bos. In 1933 wordt “De Nieuwe IJsbaan” geopend. Deze is gelegen op de hoek van de Dorpsstraat en de Kastanjelaan. Deze nieuwe baan werd geopend door mevrouw Cleve Mollard, bewoonster van kasteel de Cannenburgh.

In 1936 heeft de gemeenteraad op verzoek van de feestcommissie, ter gelegenheid van het huwelijk tussen prinses Juliana en prins Bernhard, de namen van de Kastanjelaan en de laan achter het kasteel veranderd in respectievelijk Julianalaan en Prins Bernhardlaan. De Langeweg krijgt de naam Emmalaan.

Lees meer

Julianalaan 21

Op de Hoek van de Julianalaan en de Margrietweg stond tot eind 2016 dit vrijstaande huisje. Even als de overige oorspronkelijke woningen in het rijtje was de woning begin jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd. Het ontwerp was van architect Hardeman uit Vaassen. In 2017 is het huis gesloopt voor de bouw van een nieuwe woning.

Lees meer

Julianalaan 23

Deze oude ansichtkaart met een foto genomen van af de brug van kasteel de Cannenburgh dateert uit 1953 en laat de woningen zien die schuin tegenover de ingang het kasteel zijn gelegen. De meest rechtse woning, vroeger bewoond door de familie Room, is gesloopt om plaats te maken voor het parkeerterrein. Onlangs is de Marijkeweg doorgetrokken tot aan de Julianalaan (zie recente foto). De woning links (nr. 21) is gebouwd in 1932 en in 2016 verkocht en daar na gesloopt om te vervangen door nieuwbouw.

Lees meer

Julianalaan 30

De foto op deze oude ansichtkaart is genomen vanaf de brug, in de toegangsweg naar het kasteel, kijkend richting het Cannenburgherbos. Daar zien we een gemetselde stuwmuur in de Nieuwe beek. Ook nu nog is dit een fotogeniek plekje in Vaassen.

Lees meer

Julianalaan 31

De oude ansichtkaarten uit 1935 en 1950(?) tonen de Zandstraat in Vaassen. Deze naam van deze weg is inmiddels veranderd in Julianalaan. Rechts zien we de oprit naar kasteel de Cannenburgh en het Cannenburgherbos. Op foto uit 1978 en de recente foto is te zien dat dit deel van Vaassen nauwelijks is veranderd.

Lees meer

Julianalaan 51

De eerste foto is een ansichtkaart met een boerderij aan de Julianalaan is gemaakt rond 1900. De Julianalaan heette toen Kastanjelaan en was nog een zandpad, zoals ook goed te zien is aan de karrensporen op de foto.

De volgende foto toont de monumentale boerderij in volle glorie in 1964. In die periode werd deze waarschijnlijk bewoond door de familie Olthoff.

Begin mei 1979 kreeg de brandweer een melding van een binnenbrandje in de woning van de familie Stegeman aan de Julianalaan 21. Eenmaal ter plekke bleek dat de boerderij in lichterlaaie stond. De boerderij is geheel uitgebrand en de kap is geheel verdwenen. Op de laatste foto is de kap provisorisch afgedicht met golfplaten.Laatste bewoner is de familie Olthoff.

In 1983 is een nieuwe woning op deze locatie gebouwd.

Lees meer

Julianalaan 53

Ruim tweehonderd jaar geleden stond er aan de Julianalaan, die toen Zandstraat heette, al een oude boerderij. Deze boerderij werd in 1786 gebouwd, zo geven althans de muurankers aan. In 1832 is Willem Smit de eigenaar en bewoner en heeft er een smederij heeft. Een van de oudst- bekende dorpssmeden van Vaassen. Vijftig jaar later was Lammert Smit, zijn zoon, daar de dorpssmid. Rond de eeuwwisseling werd de smederij overgenomen door Jonker. De zoon van Jonker zette het bedrijf voort, maar overleed op jonge leeftijd. Zijn smidsknecht Johan W. Matthijsse nam het bedrijf over en trouwde later met de weduwvrouw Jonker. De oude boerderij aan de Zandstraat G 126 werd afgebroken en er werd een woonhuis met een flinke werkplaats ernaast gebouwd. Matthijsse de smid breidde snel uit en de naam van zijn bedrijf veranderde hij in Werklust.

De eerste foto stamt uit 1929. Toen was smederij Matthijsse aan de Julianalaan gevestigd. Johan Matthijsse werd in 1892 geboren in Zierikzee. Hij ontwierp en bouwde ploegen die vooral in de IJsselmeerpolders werden gebruikt. Hij was lid van het verzet, verzorgde o.a. onderduikers in de Noordoostpolder en hij was in het bezit van een radiozender. Op 21 februari 1945 werd hij gearresteerd door de SD (Sicherheitsdienst),gevangengezet in de Kruisberg in Doetinchem en op 8 maart 1945 samen met 116 anderen geëxecuteerd bij de Woeste Hoeve als represaille voor de aanslag op SS generaal Rauter. Op de dag van de executie was Johan 53 jaar oud, hij was gehuwd en had een dochter.

De heer P.M. de Goey, bedrijfsleider van een Eindhovense machinefabriek nam de smederij over in 1947 (2e foto). Men bouwde aanvankelijk oude legervoertuigen om tot graafmachines door ze van een laadschop te voorzien. Ook landbouwtrekkers werden op deze manier tot graafmachines omgebouwd. Daarnaast werden aanvankelijk greppelploegen geproduceerd die door rupstrekkers werden voortbewogen. Deze typen machine hebben dienst gedaan tijdens de Zuiderzeewerken. In die periode ontstond de bedrijfsnaam Werklust. Het bedrijf breidde uit en in 1953 verhuisde het naar Apeldoorn.

In de voormalige werkplaats van Werklust aan de Julianalaan is daarna A. Liefers er een galvaniseerbedrijf en verchromerij begonnen. Dit bedrijf is later verplaatst naar Gorredijk. Daarna begonnen de Gebr. Breden er een galvaniseerbedrijf wat later is verplaatst naar het industrieterrein Eekterveld. De oude werkplaatsen en woonhuis zijn afgebroken en er zijn nieuwe woningen op de plaats van het vroegere Werklust gebouwd.

Bronnen: o.a. Vaassens Weekblad en Freek Bomhof.

Lees meer

Julianalaan 57

Aan de Julianalaan was jarenlang plaatwerkersbedrijf Tiemessen gevestigd. Het bedrijf bestaat nog steeds maar is nu gevestigd op het industrieterrein Eekterveld in Vaassen. Op de locatie aan de Julianalaan zijn later een aantal geschakelde woningen voor gezinsvervangende opvang gebouwd.

Lees meer

Julianalaan 59

Een bekende ansichtkaart van Vaassen met het opschrift: "weg naar de Cannenburch, Vaassen". De Julianalaan, toen nog Kastanjelaan was nog een zandweg.

In dit gedeelte zijn de kastanjebomen aan de rechterzijde van de weg vrijwel allemaal verdwenen of vervangen evenals de woningen. Links is de oude bomenrij nog steeds aanwezig.

Lees meer

Julianalaan 63

Aan de Julianalaan stond op nummer 63 tot ongeveer 2000 de woning van de familie Limburg. De woning is inmiddels vervangen door nieuwbouw.

Lees meer

Kanaalweg 101

Een prachtige en bekende foto van de Jonasbrug met het oude en het nieuwe winkelpand van Smit. Vader Richard zette het bedrijf van grootvader voort aan de Jonasbrug. Vanuit daar bezorgden de zonen, na schooltijd, het brood met een fiets voorzien van grote tassen, Richard Smit was behalve bakker ook kruidenier, boer en brugwachter.

Later is zoon Henk Smit een supermarkt aan de Kosterstraat in het centrum van Vaassen begonnen en is het pand aan de Kanaalweg aleen nog als woonhuis in gebruik.

De brug werd aan het einde van de 2e wereldoorlog door de Duitsers opgeblazen om zo het oprukkende bevrijdingsleger enigszins tegen te houden. Op de foto uit 2016 is zichtbaar voor de stalen ophaalbrug een vast betonnen brugdek in de plaats is gekomen.

Lees meer

Kerkweg

De foto uit begin jaren 60 is genomen vanaf de Kerkweg kijkend naar het centrum. Links boven de boomtoppen torent nog net de spits van de Dorpskerk. Rechts is nog net het uithangbord van slijterij de Achterhoek te zien.

Het gebouw rechts van de kerk is als aula in gebruik geweest en in de jaren 1950/1960 oefende het Jeugdkoor van Hosanna, o.l.v. Heymen van 't Einde, er elke week.Later was het gebouwtje ook wel bekend als het snuffelhuis omdat de stichting Rankmarkt er enkele keren per jaar gebouwtje een snuffelmarkt organiseerden.

De recente foto is in de winterperiode genomen zodat door de kale bomen de kerktoren beter zichtbaar is. Rechts is nu ook duidelijk restaurant "De Leest" te zien.

Lees meer

Kerkweg 01

Vanaf 1896 had A. Biesterbos een café-schoenmakerij aan de kerkweg in het pand zat tevens café het Zwaantje. Later is het pand gesloopt en J.W. Biesterbos heeft een nieuw pand laten bouwen waarin een schoenmakerij, slijterij en café werden gevestigd. Het bedrijf werd "De Achterhoek"genoemd. Op de foto uit 1959 is de Achterhoek te zien met enkele huizen op de achtergrond en de volgende foto uit 1964 met het bejaardencentrum de Speulbrink.

In 1979 hebben Jan en Corrie Dol de zaak overgenomen en na een verbouwing veranderd in een luxe restaurant met de naam de Leest, refererend aan de schoenmakerij.

Kim Veldman en chefkok Jacob Jan Boerma hebben het restaurant in 2002 overgenomen. De Leest kreeg in 2003 zijn eerste Michelinster en in 2007 zijn tweede. De derde ster volgde in 2014. Daarmee behoort de Leest, samen met de Librije in Zwolle, tot de absolute top in Nederland.

Lees meer

Kerkweg 04

Aan het begin van de Kerkweg stond ruim honderd jaar geleden de winkel met bakkerij van Gerrit Tenkink. Het winkelpand, dat tevens het woonhuis van Tenkink was, werd na 1832 gebouwd aan het toenmalige Kerkenpad, vermoedelijk door grootvader Tenkink die kuiper van beroep was. Ook hield hij er nog een kledingwasserij op na.

Gerrit Tenkink trouwde in 1905 met Christina Aleida van Leeuwen. In dit zelfde jaar overleed zij en ook hun zoontje Aart, overleed in dat zelfde jaar. Zijn ongehuwde zuster Aartje is altijd bij hem in huis blijven wonen en werkte mee in de winkel. Met de wasserij zijn ze spoedig na het overlijden van zijn vrouw gestopt.

Aart Cornelis van den Broek was een neef van Gerrit en Aartje. Hij nam in de dertiger jaren van de vorige eeuw de zaak over en bouwde in de tuin westelijk naast het oude pand van Tenkink een geheel nieuwe winkel met een bakkerij en woonhuis aan de Kerkweg. De vrouw van Aart, Maartje van den Broek van Straalen, bemande de winkel en hij bakte ’s morgens vroeg het brood en ventte daarna overdag met zijn transportfiets zijn bakkerswaren uit bij zijn vaste klanten. In 1950 overleed Aart van den Broek op 48-jarige leeftijd. Zijn vrouw stopte met de zaak en het pand werd in 1960 afgebroken ten behoeve van “de Speulbrink.” Ook het oude winkelpand van Tenkink werd toen afgebroken om ruimte te maken voor het nieuw te bouwen bejaardencentrum.

Op de foto van de Kerkweg zien we de oude winkel van Gerrit Tenkink en daarnaast de nieuwe winkel van Aart van den Broek.

Bron: Vaassens Weekblad/Freek Bomhof.

Lees meer

Kerkweg 05

Voor de oudere bewoners in het dorp waren nauwelijks woningen beschikbaar. De behoefte aan een goede bejaardenzorg na de Tweede Wereldoorlog was erg groot. In 1956 kwam de toezegging van de heer N. Mulder ten Kate om ruim 4000 m2 grondoppervlak gratis beschikbaar te stellen. Dit zorgde ervoor dat de plannen voor de nieuwbouw in een stroomversnelling kwamen. Nadat er een aantal huizen waren afgebroken, waaronder de vier diaconiewoningen het zgn. armenhuis aan de Kerkweg, kon de bouw beginnen. In 1963 verhuisden de eerste bewoners naar dit nieuwe bejaardenhuis.

De naam “de Speulbrink” kwam van amateurhistoricus Willem Terwel, die na een grondig onderzoek ontdekt had, dat de plek waar het bejaardencentrum staat zo werd genoemd. Er was plaats voor 96 bewoners, er waren speciale ziekenkamers en een moderne centrale keuken. Het was het eerste gebouw in Vaassen waarin zich een personenlift bevond. Verder waren er nog een aantal bejaardenhuisjes gebouwd die aan de kant van de toen nieuw aangelegde Marijkeweg stonden.

Veel ouderen, die dikwijls nog maar net 65 jaar oud waren, gingen toen al in een bejaardencentrum wonen, zonder dat daar enige noodzaak voor was. Dat is tegenwoordig totaal anders. De gemiddelde leeftijd van de huidige bewoners van de Speulbrink is aanzienlijk hoger dan 50 jaar geleden. De gebouwen van de oude Speulbrink werden 34 jaar na de opening alweer afgebroken en vervangen door nieuwbouw op de zelfde plaats in het centrum van Vaassen. Onlangs is de Speulbrink vanwege gewijzigde regelgeving en gebruik weer grondig aangepast.

Bronnen: o.a. Vaassens Weekblad/Freek Bomhof.

Lees meer

Kerkweg 15

De foto's zijn genomen op de Kerkweg kijkend naar het centrum. Op de oude foto is rechts het blok van vier diaconiehuisjes te zien. Deze huizen, in de volksmond armenhuizen genoemd, zijn in 1924 gebouwd. In de meest rechtse woning heeft jaren opoe Karrenbelt gewoond. Zij was tevens een van de eerste bewoners van de Speulbrink.

De diaconiehuizen zijn in 1961 gesloopt vanwege de nieuwbouw van bejaardentehuis de Speulbrink dat gereed was in 1963. Ook werd het winkelhuis van A. v.d. Broek en het oude winkeltje van G. Tenkink aan de Kerkweg afgebroken. Voor de bouw van de Speulbrink kreeg de kerkweg een lus in noordelijke richting.

Links, niet zichtbaar op de recente foto, is de bibliotheek gebouwd en verderop een supermarkt met parkeerplaatsen. De oude toren van de Dorpskerk, staat centraal op de foto's en is onveranderd aanwezig in het centrum van Vaassen.

Bron: o.a. Vaassen.nu/Lub Visch, Freek Bomhof.

Lees meer

Kerkweg 26

Dit huis werd gekocht door Hendrik Timmer (1885 – 1970), wonende aan de Prins Hendrikweg. Hij werd wel “de baron” genoemd of “de Duitse Timmer”, omdat hij jarenlang in Duitsland gewoond had. Hij was koopman en bouwkundige van beroep en iedereen kende hem in Vaassen. De verkoper van het land was Jan Krijgsman, wonende aan de Kerkweg, huisschilder van beroep en naaste buurman van het geveilde onroerende goed. Op dit perceel is pas later een nieuw huis gebouwd.

Jarenlang was de kapperszaak van IJsseldijk in dit pand gevestigd. Het is het oudste nog bestaande huis aan de Kerkweg, dat vroeger het Kerkenpad werd genoemd.

Op een bordje aan de oostelijke zijgevel staat ANNO DOMINI 1837. Gebouwd als een boerderij met een rieten kap. Aan de zijde van de Kerkweg was het woongedeelte en aan de achterzijde de stal voor het vee met daarboven een hooizolder. Het huis is diverse malen rigoureus verbouwd. Het met riet gedekte wolfsdak is altijd gebleven en dat is in het centrum van Vaassen uniek te noemen. Na de grote brand van 1854 in het centrum van Vaassen mochten er in het dorp geen huizen meer gebouwd worden met een brandgevaarlijke rieten kap.

Bron: Vaassens Weekblad/Freek Bomhof.

Lees meer

Kerkweg 27

Een foto van de mode/kledingwinkel Vijge aan de Kerkweg 27 die is gemaakt vanwege de heropening van de winkel na een grondige verbouwing in 1955. De winkel is al jaren geleden gesloten maar het pand staat er nog steeds en is nu als woning in gebruik.

Lees meer

Kerkweg 60

Op de foto ziet u de bakkerij en kruidenierswinkel va Cor Rijken aan de Kerkweg in Vaassen rond 1940. Bakker Rijken kocht dit pand in 1920 en begon hij daar te bakken en verkocht o.a. kruidenierswaren, rookartikelen en klompen. Hij nam de zaak over van J. van Bussel, die naar een bakkerij aan de Stationsstraat verhuisde en natuurlijk zijn eigen klanten behield. Bakker Rijken moest zelf zijn klanten zien te krijgen. Hij bakte elke dag een oven vol brood. De oven werd toen gestookt met takkenbossen. Na de oorlog, in 1947, ging men over op oliestook. Met een grote broodmand voor op de transportfiets ging hij op pad. Zo fietste hij op de Manegeweg en kwam op de plek waar nu de Vulcanus staat. De fabriek waren ze toen aan het bouwen. Het was tegen het middaguur en de bouwers waren aan het schaften. Ze zagen de bakker fietsen. en riepen hem voor brood. Het verkochte brood viel bij de arbeiders schijnbaar goed in de smaak, want vanaf dat moment mocht hij iedere dag brood komen brengen. Zo trok Rijken met broodmand door Vaassen, naar het Loar en naar Niersen. Hij deed overal goede zaken en dat vergoedde veel, want het bezorgen van brood met de transportfiets was beslist zwaar werk. De wegen waren in die tijd lang niet allemaal verhard en vooral 's winters, als er sneeuw lag of als het dooide, was het beslist geen pretje.

In 1958 werd de zaak verkocht aam J. Vet, een brood- en banketbakker uit Ulft. Het huis is later afgebroken (1965) en op dezelfde plaats verscheen een nieuw pand. Het werd een zelfbedieningszaak van eigenaar J. Brummelkamp. Supermarkt "De vrije vogel"met o.a. banket en groenen (foto 1989). Brummelkamp had ook een winkelwagen (A&O) waarmee hij zijn producten aan de man bracht.

Bron: Frans Schumacher.

Lees meer

Koekoeksweg 04

Een oude ansichtkaart, van onbekend jaartal, met een afbeelding van de Koekoeksweg. In die tijd nog een zandweg waaraan een oude rietgedekte boerderij staat. De volgende foto laat de Koekoeksweg zien in de jaren zestig. Toen was de weg inmiddels verhard en waren er al diverse huizen gebouwd. Het verschil met de recente foto is niet zo groot. De weg is aan beide zijden voorzien van een trottoir en er is hier en daar wat aan- en bijgebouwd.

Lees meer

Koekoeksweg 12

De Koekoeksweg ter hoogte van de Dorpsche Beek met links de Marijkeweg en links de Wilhelminaweg.

Lees meer

Koekoeksweg 24

Sportcentrum de Koekoek.

De inwoners van Vaassen en omgeving konden vanaf 1930 zwemmen in het openluchtbad aan de Elspeterweg. In 1951 werd aan de Industrieweg een openluchtzwembad geopend dat op initiatief van de NV Industrie was aangelegd.

De sportzaal en het overdekte zwembad van de Koekoek zijn in 1973 geopend. De sporthal had een tennisveld, basketbalveld, 3 badmintonvelden en 2 volleybalvelden. Diverse sportverenigingen hebben hier jarenlang geoefend en wedstrijden gehouden.

Vooral het zwembad was in de loop van de jaren verouderd daarom is het gehele complex gesloopt. In 2012 is het nieuwe sportcentrum geopend.

Lees meer

Koekoeksweg 44

De Koekoeksweg in de jaren zestig met rechts de Teunis van Lohuizenstraat. Ruim vijftig jaar later is de bebouwing vrijwel ongewijzigd. De net aangeplante boompjes op de oude foto zijn intussen flinke bomen geworden.

Lees meer

Koekoeksweg 48

De Koekoeksweg ter hoogte van de Jan Hamerstraat. De weilanden aan de linkerzijde zijn intussen volgebouwd met woningen. Het boerderijtje staat er nog steeds.

Lees meer

Koekoeksweg-Krugerstraat

Van de Koekoeksweg kijkend naar de Krugerstraat. De eerste foto is van 1953 toen dit gebied nog onbebouwd was. De foto uit 1960 laat de CO-OP winkel zien. Het boerderijtje van Haverkamp (rechts) is op beide foto's te zien.

Op de volgende foto, ook uit 1960, zien we ook de buurtsuper CO-OP waar Pannekoek filiaalhouder was. Pannekoek nam later de kruidenierswinkel van Eilander aan de Dorpsstraat over. Het pand waar later drukkerij Gelre gevestigd was.

Daarna was de EDAH er gevestigd. Deze winkel werd later verplaatst naar het centrum van Vaassen. Vervolgens heeft groente- en fruithandel Bouwmeester nog een tweede winkel in dit pand gehad.

2016: Het winkelpand is allang uit de buurt verdwenen en vervangen door een blokje woningen. De aansluitende woningen aan zowel de Krugerstraat als aan de Koekoeksweg zijn aan de buitenzijde in al die jaren nauwelijks veranderd. Hier en daar zijn wat schoorstenen verdwenen.

De foto's uit 1953 en 1960 zijn gemaakt door dr. G. Schermers.

Lees meer

Koekoeksweg-Wilhelminaweg

Een oude foto genomen in 1948 vanaf de Koekoeksweg kijkend over het weiland naar de Wilhelminaweg. Een foto vanaf dezelfde plek genomen in de jaren zestig laat zien dat aan de Wilhelminaweg inmiddels een achttal vrijstaande woningen zijn gebouwd.

De foto's zijn gemaakt door dr. G. Schermers.

Lees meer

Koninginneweg 01

Waar de Julianalaan overgaat op de Prins Hendrikweg kijken we richting de Koninginneweg. Op de oude foto staat in de bocht van de weg een vrijstaande woning die er nu nog steeds staat. De woning daarnaast is inmiddels vervangen door nieuwbouw.

In de verte is nog de schoorsteen te zien van de wasserij Mentink op de locatie van de voormalige papiermolen het Kraaiennest. Rechts ligt het Cannenburgherbos behorende bij het kasteel.

Lees meer

Koninginneweg 15

Aan de Koninginneweg stond vroeger één van de vele watermolens uit Vaassen. Het Kraaiennest. Al voor 1700 stond er een papiermolen op deze locatie. Geruime tijd was deze molen en diverse andere watermolens in handen van de familie Isendoorn a Blois ook eigenaar van kasteel de Cannenburgh.

In 1904 maakte M. Mentink er een wasbedrijf van, natuurlijk aangedreven door het water uit de Nieuwe Beek. Later werd een stoommachine geplaatst waarna het waterrad in verval raakte. In 1971 is het wasbedrijf stilgelegd.

Een foto van het Kraaiennest in 1980 toen er een jeansshop in het pand was gevestigd. Aan de voorgevel is een reclamebord zichtbaar met het logo van het jeansmerk Wrangler erop. Aan de zijgevel is nog het waterrad zichtbaar. Een recente foto van het woonhuis dat nu op deze locatie staat. Op beide foto's staat naast het gebouw een hekwerk als afscheiding tussen de koninginneweg en de Nieuwe Beek.

In 1987 is het oude pand gesloopt en is het vrijstaande woonhuis op deze kavel gebouwd. Het enige wat nog is overgebleven van de watermolen is een kleine waterval naast het woonhuis.

Lees meer

Kosterstraat 13

Kapper Johan IJsseldijk voor zijn zaak aan de Kosterstraat. De jongen rechts is Hein van Bussel die in de kapperszaak hielp met inzepen.

Het kappersvak is in de familie IJsseldijk gebleven met kapperszaken in Apeldoorn, Twello en Vaassen van Gerard en later John Ijsseldijk. Later neemt het aantal zaken nog verder toe, zeker na de samenwerking met AMI Kappers.

Lees meer

Kosterstraat 14

Deze foto van de Kosterstraat is genomen in de periode 1930-1935. In die tijd was de weg nog onverhard.

In het eerste huis links woonde meester Palm, in het tweede huis kleermaker Smit en in het derde kapper IJsseldijk dan de fam. Kremer. Aan de rechterzijde het gebouw voor Christelijke Belangen.

De genoemde huizen aan de linkerzijde zijn in de loop van de jaren gesloopt voor de aanleg van de Houtzagersstraat of de parkeerplaatsen voor de naastliggende supermarkt.

Lees meer

Kosterstraat 15

In 1969 was de Kosterstraat opgebroken vanwege rioleringswerkzaamheden. Rechts op de eerste foto het huis van de familie Kremer. Dit huis is al lange tijd uit het dorpsbeeld verdwenen.

Lees meer

Kosterstraat 20

Een ansichtkaart met het Gebouw voor Christelijke Belangen aan de Kosterstraat 20. Het is in 1935 onder architectuur van H. Hendriks uit Epe door de plaatselijke aannemers Logtenberg en van Laar gebouwd. Het lag op een steenworp afstand van de toenmalige School met den Bijbel die op de hoek van de Kosterstraat met de Stationsstraat lag. Onder de plaatselijke bevolking was het bekend onder de verkorte naam “het gebouw.” Behalve de feestzalen bij de bestaande cafés was er toen in het dorp geen behoorlijk gebouw voor vergaderingen en uitvoeringen, zodat in een behoefte werd voorzien.

In 1937 werd in het gebouw het christelijk mannenkoor “Looft den Heere” opgericht en tot op heden houden zij hun wekelijkse bijeenkomsten aan de Kosterstraat. Dit koor is dan ook de oudste gebruiker van het gebouw. Na de Tweede Wereldoorlog is er aan de achterzijde een klaslokaal gebouwd dat nodig was voor de christelijke kleuterschool.

In 1946 was er een afscheidingsbeweging van kerkgangers binnen de dorpskerk. Deze gelovigen richtten een Hervormde Evangelisatiegroep op, welke gebaseerd was op gereformeerde grondslag. Zij hielden en houden nog steeds de zondagse samenkomsten in het “Gebouw voor Christelijke Belangen”, waarvan zij sedert 1973 ook eigenaar zijn. Willem en Gerrie ten Hoven zijn jarenlang de beheerders geweest en woonden links van het gebouw. Door de bijzondere bouwstijl is het gebouw aangewezen als Rijksmonument.

Bron: o.a. Freek Bomhof.

Lees meer

Kosterstraat 21-23

Drie foto's genomen op dezelfde plek in verschillende periodes. De linker foto stamt uit 1935. Daarbij is nog volop zicht op de molen omdat de christelijke school nog slechts twee klassen groot was en daarom niet eens op de foto voorkwam. De volgende foto is waarschijnlijk ergens in de jaren zestig genomen. Daarop is de school wel te zien en is duidelijk dat de molen op dat moment niet meer in bedrijf is en is ontdaan van de wieken en de kap.

Op de meest recente foto is de molen weer in volle glorie te zien. De Kosterstraatschool is inmiddels gesloopt en vervangen door appartementencomplex "De Griffel".

Constante factor bij alle drie de foto's is dat de dubbele woning Kosterstraat 21-23 prominent in het midden staat.

Lees meer

Kosterstraat 40

In 1920 werd de school met 57 leerlingen geopend. Het aantal leerlingen nam gestadig toe, zodat men al snel plannen voor uitbouw van de school moest maken. In 1923 werd de school met een derde lokaal en een opberg/personeelskamer uitgebreid. Ook vond uitbreiding plaats van het personeel. In 1929 kreeg de school er een vierde en vijfde lokaal bij.

In 1935 startte men met een kleuterschool. In 1939 werd de nieuwe Christelijke school in Emst geopend met als gevolg dat er 26 leerlingen de school verlieten.

Ook de oorlog is aan de school niet ongemerkt voorbij gegaan. Ondanks de bezetting groeide het aantal leerlingen verder uit en zaten er in 1945 64 leerlingen op de kleuterschool. In 1948 telde de school inmiddels 184 leerlingen en in verband met ruimtegebrek verhuisde de kleuterschool naar het Gebouw voor Christelijke Belangen aan de Kosterstraat.

In 1952 was het ruimtegebrek zo groot dat er twee klassen in het NS stationsgebouw ondergebracht werden en een klas in een opgeknapt pakhuis aan de Vicarieweg. In 1953 werd de school met twee bovenlokalen uitgebouwd met een gelijktijdige modernisering van de bestaande lokalen. Gezien de uitbreiding van Vaassen werden in 1954 plannen gemaakt om te komen tot een tweede christelijke school in Vaassen-west. Na de ingebruikneming van deze school, wordt het huisvestingsprobleem voor de school aan de Kosterstraat kleiner.

In 1972 werd kleuterschool de Grutterij gerealiseerd. Vanaf het midden der zeventiger jaren heeft het bestuur alles in het werk gesteld om vervangende nieuwbouw voor de Kosterstraatschool gerealiseerd te krijgen. In 1987 vond de heropening plaats na een flinke renovatie. In 1997 werd de school afgebroken na de verhuizing van de school naar de leegstaande Boomkamp MAVO aan de Vlierstraat. Deze school heet nu cbs de Violier. Op de locatie aan de Kosterstraat is appartementencomplex "De Griffel" is gebouwd.

Lees meer

Kouwenaarsweg

Drie foto's genomen door dokter G. Schermers in 1965. Hij maakte tijdens zijn ronde langs de patienten regelmatig foto's van de omgeving. Deze foto's zijn gemaakt op de Kouwenaarsweg.

Lees meer

Krugerstraat 139

Naast het kruispunt van de Krugerstraat met de Dennenweg ligt in 1965 een bouwplaats. Op dat moment staan er alleen maar geschakelde laagbouw woningen maar rechts zij de bouwhekken te zien voor een flatgebouw in aanbouw. Een flatgebouw zoals er nog diversen zullen gaan verschijnen in de Transvaalbuurt.

De foto uit 1965 is gemaakt door dr. G. Schermers. Op de recente foto is rechts de flat te zien.

Lees meer

Krugerstraat 31

In de jaren '50 was Gijs de Vries melkboer en ventte zijn producten met behulp van een pony met aangespannen melkwagen. Later bouwde hij een winkelruimte naast zijn woonhuis en zijn vrouw runde de zaak (foto 1965). Achter het pand werden een aantal garageboxen gebouwd, die werden verhuurd aan autobezitters uit de buurt. Later verkocht hij de zaak aan de Krugerstraat, verhuisde in 1970 naar een boerderij aan de Oude Apeldoornseweg en werd marktkoopman met kaasproducten. In zijn oude pand aan de Krugerstraat was later onder andere een slagerswinkel en een snackbar gevestigd. En nu is sinds 1989 hier een cafetaria met de naam “Tippel-Inn” gevestigd. Eigenaar F. van Schoonhoven heeft deze zaak na enkele verbouwingen verder uitgebreid en gemoderniseerd.

Bron: Vaassens Weekblad, Freek Bomhof

Lees meer

Krugerstraat-Dennenweg

De eerste foto is in de jaren zestig gemaakt vanaf de Krugerstraat kijkend naar de Dennenweg. Uiterst rechts staat nog een boerderijtje. In dit huisje woonde 'kippendokter' Willem Langevoort (1904-1966). Toen hij vanwege gezondheidsredenen niet meer in de papierfabriek van Van Delden mocht werken, heeft dezelfde Van Delden hem de mogelijkheid geboden om op deze plek kippen te gaan houden. Het huisje moest later verdwijnen vanwege woningbouw (Hindehoek).

Bron: o.a. Vaassens Weekblad.

Lees meer

Laan van Fasna

Aan de oostkant van Vaassen lag deze fabriek aan de spoorlijn Apeldoorn-Hattemmerbroek, later wel de "Baronnenlijn" genoemd. De fabriek had een eigen aftakking die werd gebruikt voor de aanvoer van het materiaal en de afvoer van de gemaakte producten. Het spoor is in 1972 gesloopt en intussen is het grootste deel van het tracé veranderd in een fietspad en is aan de deze zijde de rondweg Laan van Fasna aangelegd.

De foto uit 1967 is genomen op het spoortraject kijkend richting Apeldoorn. Rechts is duidelijk de aftakking van het tracé naar de Industrie te zien.

In 1999 is de fabriek gesloten. Na de sloop van de fabriek en sanering van het terrein is de woonwijk "Vulcanus" gebouwd waarvan de straatnamen zoals Afbramerij, Vormerij, Gieterij en Schaarpan nog doen denken aan het industriële verleden.

Op de recente foto is de het fietspad en de rondweg Laan van Fasna goed zichtbaar met links pompstation Klink en rechts woonwijk Vulcanus.

Lees meer

Laan van Fasna - Vulcanus

De N.V. Nederlandsche IJzergieterij Vulcanus werd in 1920 opgericht te Rotterdam, op initiatief van Jan Hamer. De ijzergieterij moest voorzien in de grote vraag naar producten vervaardigd van het zogeheten Vulcanus-ijzer. Vanwege de lage grondprijs en de aanwezigheid van geschikt vormzand in de nabijheid, werd als vestigingsplaats Vaassen gekozen. De fabriek werd in 1921 geopend.

Naast het gieten van ijzer, hield men zich tot 1932 bezig met de productie van liften. Men produceerde aanvankelijk onder meer remblokken en roosterijzers voor o.a. de Nederlandse Spoorwegen. In 1937 telde het bedrijf bijna 400 medewerkers en produceerde het meer dan 10.000 ton aan gietijzerproducten.

In het begin van de jaren 50 van de 20e eeuw werd als één van de eerste gieterijen gestart met het produceren van het hoogwaardiger nodulair gietijzer of SG-ijzer, dat kon worden toegepast in het gebied tussen staal en gewoon gietijzer. De producten hiervan vervaardigd werden onder meer toegepast in de machinebouw, vangrailstijlen, scheepsbolders en bromfietscilinders.

Met in zijn hoogtijdagen meer dan 500 werknemers vormde het bedrijf een belangrijke economische en sociale factor in het dorpsleven van Vaassen. Vanaf 1972 ging het minder goed met de gieterij in Vaassen, onder andere door overcapaciteit en concurrentie in de bedrijfstak.

In 1979 ging Vulcanus op in de Verenigde Gieterijen Nederland. Aanhoudende problemen waren aanleiding om de vestiging in Doetinchem te verzelfstandigen in 1984, om deze te vrij te houden van de problemen in Vaassen. In 1982 was het personeelsbestand al teruggelopen naar 260 personen. Na een reorganisatie in dat jaar werd het personeelsbestand teruggebracht naar 162, en het jaar daarop naar 100 werknemers. Na enkele goede en minder goede jaren waren productietechnische argumenten uiteindelijk de reden voor een integratie van de gieterij in Doesburg en die in Vaassen. Onder meer het feit dat het 6 hectare grote bedrijfsterrein in Vaassen, dichtbij de dorpskern, gunstig lag voor woningbouw heeft ten grondslag gelegen aan het besluit de fabriek in Vaassen in 1999 te sluiten.

Op het terrein in Vaassen is na sloop van de gebouwen en sanering van de grond een woonwijk onstaan: "de Vulcanusbuurt". In straatnamen als vormerij en gieterij klinkt de historie door. Op het hoogste punt van een appartementencomplex is evenals vroeger op de ijzergieterij een letter V in neonverlichting aangebracht.

Bron: wikipedia

Lees meer

Lijsterstraat

Drie foto's genomen rond 1970 tijdens de bouw van de woningblokken aan de Lijsterstraat, Merelstraat, Fazantstraat en de Kouwenaarsweg in Vaassen. De puien van de doorzonwoningen zijn geplaatst, de metselaars zijn tot halverwege de verdieping en de stalen dakspanten zijn aangebracht. Aan de weg liggen de wapeningsnetten en de dakplaten al klaar om aangebracht te worden. Een wijk in wording, nu al weer bijna vijftig jaar geleden.

Lees meer

Manegeweg 16

We zijn hier in het zogenaamde zandgat. Dit huis op de hoek van de Oude Apeldoornseweg - Manegeweg werd begin 20e eeuw bewoond door familie Joh. Stegeman. Hier is kleermaker J.W. Stegeman geboren. Hij is later aan de overkant van de straat voor eigen rekening begonnen in het huis waar later de drogisterij van Van Gortel was gevestigd, om later te verhuizen naar de Dorpsstraat in het pand van de radio- en televisiezaak van H. van de Schepop.

Later is het afgebeelde huis geheel gerestaureerd en bewoond door de familie ten Hoven. In 2016 is de rietbedekking en kapconstructie van de woning en van het bakhuisje verwijderd en vervangen door een verdieping dat beide woningdelen in zijn geheel overkapt.

Bron: o.a. Vaassen in oude ansichten, deel 2 van G.J. Palm.

Lees meer

Manegeweg 18

E. J. van Gortel begon in 1923 aan de Kerkenkampweg met een schildersbedrijf. Uit oude nota’s is af te leiden dat de Vulcanus destijds een van de beste opdrachtgevers was. In 1923 is het pand aan de Manegeweg gebouwd door de familie Stegeman. Het huis heette “Oranjeboom”. Kleermaker Stegeman heeft hier geruime tijd zijn beroep uitgeoefend. Na een alles verwoestende brand trok E. J. van Gortel vanaf de Kerkenkamp naar het pand aan de Manegeweg. In 1937 begon hij hier een schildersbedrijf en verfhandel. Voorin het pand kwam de winkel met drogisterijartikelen.

In 1967 namen Bert en zijn vrouw Anna de zaak van zijn vader over. Mevrouw van Gortel was het gezicht van de winkel. Bert hield zich bezig met het glaszetten en schilderen.

In 2007 nam zoon Ferry de zaak van zijn vader Bert over en ging verder met een glas- schilder- en wandafwerkingsbedrijf. De drogisterijwinkel sloot.

Bron: Vaassens Weekblad.

Lees meer

Marijkeweg

Deze foto's laten de ontwikkeling van de Marijkeweg zien begin jaren '60. In enkele jaren werd dit gebied grenzend aan het centrum van Vaassen bebouwd met een bejaardentehuis en een aantal vrijstaande woningen. Op de derde foto is links nog het armenhuis op de Kerkweg te zien.

Deze foto's zijn gemaakt door dokter G. Schermers.

Lees meer

Marijkeweg 01

In de jaren zeventig zat het makelaarskantoor van Rodenburg, Mulder ten Kate, later Ligtenberg in het eerste pand aan de Marijkeweg. Het pand ligt direct naast het voormalige bankgebouw van Mulder ten Kate dat op de hoek van de Dorpsstraat staat. De laatste jaren kenmerken zich door leegstand, een uitzendbureau en nu een vestiging van Doorn & van der Haar computers.

Lees meer

Marijkeweg 03

De eerste foto is genomen in 1960. Het zandweggetje is de Marijkeweg kijkend richting de Dorpsstraat terwijl links het bankgebouw van Mulder ten Kate zichtbaar is. De tweede foto is een jaar later genomen op dezelfde plek. Daar is rechts al een wonig gebouwd en aan de linkerzijde zijn de bouwwerkzaamheden van bejaardencentrum de Speulbrink al begonnen en de derde foto is uit 1964. Daar zijn de aanleunwonigen van de Speulbrink links goed zichtbaar. Bij de vierde en laatste foto uit 1970 zijn er aan de rechterzijde nog twee woningen bijgekomen.

Alle foto's zijn gemaakt door dokter G. Schermers.

Lees meer

Marijkeweg 11

De eerste foto stamt uit 1960 en is gemaakt vanaf waar nu de Marijkeweg ligt kijkend over de weilanden richting de Kerkweg. De tweede foto is uit 1961 en laat al enige activiteiten zien voor de bouw van bejaardentehuis de Speulbrink.

De volgende foto uit 1964 laat de situatie zien als de Speulbrink en bijbehorende aanleunwoningen gereed zijn. Uit de recente foto blijkt dat het bejaardencentrum al weer is vervangen door nieuwbouw.

Foto's 1-3: dokter G. Schermers.

Lees meer

Marktplein

De eerste foto is genomen in 1969 kijkend over het marktplein naar de Dorpsstraat. Op de Dorpsstraat zien we de winkel van de Wibra en links daarvan warenhuis MICO van Konijnenburg. De volgende foto geeft de situatie in 2016 weer waar de Wibra nog steeds aanwezig is en links al jarenlang de Blokker is gevestigd.

Lees meer

Marktplein 01-06

De eerste foto is uit 1954. Rechts het loodgietersbedrijf van Haas. Nu is bloemist Maarten er gevestigd. De naastgelegen werkplaats is verdwenen en daar is toen de NMB bank gekomen (nu Rozeboom ijssalon). Daarna Cafetaria "'t Stekkie" nu Tippel-in en het pand van Kuiper textiel, later modezaak Hier. Het huis dat links nog net op de foto staat was van de familie Nikkels en heeft plaatsgemaakt voor de supermarkt. De laatste foto is uit 1988.

Lees meer

Marktplein 01-I

Op de hoek van het marktplein en de Dorpsstraat stond een groot oud boerenhuis. Misschien dat er in de 17de eeuw al een deel van het huis gestaan heeft en dat dit later is uitgegroeid tot het imposante gebouw dat we van foto’s nog kennen. In 1700 woonde er een familie Kroon, die hier vermoedelijk al een herberg met boerderij had. Ook heeft er een zekere Gerrit Kroon gewoond en begin 1800 gaf het huis onderdak aan Gerrit Langen. Willemina Langen, een dochter van Gerrit Langen en Aartje Kroon, trouwde in 1859 met Christiaan Frederik Herberts en zij werden bewoners van De Kroon. Herberts was naast bakker, winkelier, slijter en tapper ook nog opperbrandmeester in Vaassen van 1874 tot 1886.

In 1893 nam B. Brouwer de zaak over. Vier jaar later ongeveer werd H.J. Kers zijn opvolger. Rond 1900 is het pand eigendom van de familie J. Reuvekamp en werd het verhuurd aan Gerrit Rodijk die er brood en andere zaken verkocht. De zaak van Gerrit floreerde dusdanig dat de bakkerij te klein werd, waarna hij in 1914 de witte villa (nu Blokker) aan de overkant van de Dorpsstraat kocht en daar zijn zaak voortzette.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Marktplein 01-II

Op de hoek van de Dorpsstraat met het Marktplein stond al vanaf 1700 een herberg later bekend als café de Kroon van Gerrit Rodijk. Nadat Rodijk zijn bedrijf doorzette in de witte villa aan de overkant van de Dorpsstraat werd het pand gesloopt en liet Reuvekamp op deze plek villa Fasna bouwen, waar mevrouw M. Reuvekamp haar intrek nam.

Van 1932 tot 1938 werd de villa bewoond door meester Schilder, hoofd van de Geerstraatschool. Daarna wordt Jan Mulder ten Kate eigenaar van het huis.

In 1960 opende loodgieter G.C. Haas in deze voormalige villa een winkel in huishoudelijke artikelen en sanitair, nadat het pand praktisch geheel vernieuwd en verbouwd was. In de tuin van de villa bouwde zoon Jan een cafetaria.

Vanaf 1967 kreeg de villa een andere winkelbestemming, namelijk die van slagerij(Boerkamp). Ook was er nog plek voor een sigaren- en dierenspeciaalzaak in de oude werkplaats van Haas. In 1980 openden Joop en Tini Scholten er hun slagerij annex kaasboetiek.

Al weer heel wat jaren is het pand nu ingericht als bloemenzaak onder de naam Bloemsierkunst Maarten.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950. F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Marktplein 10

Eierhal Vaassen.

Wie herinnert zich nog de eierhal aan het marktplein, hoek Torenstraat in Vaassen? De Eierhal is gebouwd in 1928 door aannemer J. Terwel waarbij het constructiewerk in onderaanneming werd verricht door I.W. Matthijse. De eerste foto is net na de opening genomen.

Het initiatief kwam van de rijke bankierszoon A.R.P. Mees die eigenaar was van de Geelmolen en de grond aan de Elspeterweg schonk voor het eerste zwembad in Vaassen.

De eierhal is al lang weer uit het straatbeeld verdwenen. In 1953 zijn de spanten nog gebruikt om de vervallen eierhal van Epe provisorisch op te knappen.

Op deze plek aan de markt staat nu een appartementencomplex met op de begane grond restaurant "De Toren".

Bronnen: Frans Schumacher en Lulof Terwel.

Lees meer

Marktplein-muziektent

Vanaf juni 1929 heeft het marktplein vijf jaar lang plaats geboden aan een achthoekige houten muziektent van het Vaassens Fanfare Corps. Wel was het zo dat in die periode de muziektent gedurende de wintermaanden van het marktplein verdween. In 1934 besliste de gemeenteraad echter dat de muziektent niet meer op het plein geplaatst mocht worden. Het marktplein was hiervoor te klein en de muziektent op deze plek was geen verfraaiing van het dorp. De muziekvereniging heeft daarna met de gemeente veel gediscussieerd over een andere plek en uiteindelijk kreeg de muziektent in 1939 een plaatsje in de wei aan de Julianalaan.

Foto 1: de muziektent op het marktplein. Daarachter de Dorpsstraat met links het winkelpand dat aan Gerrit Rodijk toebehoorde. In het midden van de foto is de winkel van loodgieter J.A. Oostendorp te zien en uiterst rechts de bakkerswinkel van L.G. Kers (± 1932).

Foto2: de muziektent vanaf de andere zijde met op de achtergrond de eierhal.

Bron: Wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950 van F.J.T. Schumacher.

Lees meer

Molenstraat 17

Op de oude foto staat het woonhuis met de moestuin van de familie Bourgonje. Deze woning is gesloopt om plaats te maken voor het dorpscentrum "De Wieken" dat hier in 1985 is gebouwd. Toon Bourgonje was de eerste beheerder.

Dorpscentrum De Wieken is een gelegenheid waar activiteiten kunnen worden georganiseerd voor jong en oud op het gebied van sport, maatschappelijke en culturele ontwikkeling. Denk aan bijvoorbeeld sportwedstrijden, exposities, carnaval, oktoberfeesten, de jaarlijkse reünie, bridge-drives, beurzen, uitvoeringen, pasar malam enz.

De Wieken biedt ook ruimten die gebruikt worden voor vergaderingen en cursussen. Organisaties zoals de buurtzorg en de politie houden hier spreekuur.

Lees meer

Oude Apeldoornseweg 01

We zijn hier bij de splitsing van de Apeldoornseweg en de Oude Apeldoornseweg. In het het midden van de foto de winkel en bakkerij van Hendrik de Groot/Piet Zwerus.

In 1928 werd in opdracht van Dirk Willem Zwerus een winkel met woonhuis en bakkerij gebouwd aan de Apeldoornseweg H 233 te Vaassen. Het bouwterrein op “de Kerckenkamp” was aangekocht van de IJzergieterij Vulcanus en de architect van het gebouw was Herman van Vemde uit Wenum. Bakker Hendrik de Groot werd de pachter van dit nieuwe pand. De zoon van Dirk Zwerus, genaamd Cornelis Pieter (Piet), nam de bakkerszaak al enkele maanden na de opening over van De Groot. Begin 1942 vertrok Piet Zwerus naar het oostfront om in het Duitse leger tegen de Russen te gaan vechten.

Deeuwus Smit nam de winkel met bakkerij over en ging ook in het pand wonen. Samen met zijn vrouw Geertjen zorgde Deeuwus dat de winkel en bakkerij aanzienlijk werden uitgebreid. Zoon Deeuwus nam daarna in 1972 de zaak over van zijn vader en hij was tevens de banketbakker. Zijn broer Christiaan was de broodbakker en bleef voornamelijk ’s nachts in de bakkerij werken. Het bedrijf was ondertussen nog aanzienlijk gegroeid.

In 2008 werd de winkel met de bakkerij overgedragen aan de huidige eigenaar Hermen van der Kwast.

Bron: Vaassen in oude ansichten, deel 2 van G.J. Palm, Vaassens Weekblad, Freek Bomhof.

Lees meer

Oude Apeldoornseweg 04

Het Sint Ursula Gilde had ooit een armenhuis dat stond aan de Oude Apeldoornseweg. Het huis werd rond 1920 bij een veiling aangekocht door de gebroeders Hendrik en Johan Smit en daarna afgebroken. Het oude Gildehuis kende twee woongedeelten. De oostelijke helft was bestemd voor protestantse en het westelijk deel voor de katholieke bewoners. De vereisten om als weduwe in het huis te mogen wonen waren dat zij een goed gedrag vertoonde, minvermogend moest zijn, maar zich toch zonder "armbedeling" kon onderhouden.

De eerste foto uit 1910 en toont het armenhuis. Het meisje links is Rika (Hendrika) Wagemans. Zij overleed in het voorjaar van 1970 in het rusthuis op de Oosterhof. Daarnaast haar moeder Johanna Wagemans-Wools, Gerrit Post en zijn vrouw Janna Post-Van Putten.

Naast de aankoop van het armenhuis lieten de gebroeders Smit een huis bouwen (foto 1965) aan de Apeldoornseweg en begonnen er een houthandel. De woning is jarenlang bewoond door de fam. Kers.

Deze plek die jarenlang gedomineerd werd door het bedrijf van de familie Smit kreeg in de jaren negentig een nieuwe bestemming. Er werd een woonwijkje gepland, dat als titel "Plan 'De Gilde' Vaassen" meekreeg en in 1997 werd de laatste woning van dit project opgeleverd.

Bronnen: Frans Schumacher, Vaassen in oude ansichten, deel 1 van G.J. Palm

Lees meer

Oude Apeldoornseweg 15

Deze woning annex winkel aan de Oude Apeldoornseweg is gebouwd in 1935 en werd als eerste bewoond door horlogemaker en zilversmid Muller. Later door Joh. v.d. Esschert, handel in rookartikelen en in de zomer ijsfabriek "de ijsbeer". Daarna heeft de familie van de Berg er nog gewoond.

Lees meer

Oude Apeldoornseweg 24

Op de hoek van de Oude Apeldoornseweg en de Zwanenweg (nu Laan van Fasna) stond vroeger een witte rietgedekte herberg genaamd "De Zwaan". De herberg is allang verdwenen en er is nu niets anders meer dan een smalle groenstrook langs de weg.

Lees meer

Oude Apeloornseweg 97

Op boerderij Uylenburch, ook Uulnberg geheten, boerde Jan Jansen Vulgo Middeljohan. Zijn zoon Gijsbert Janssen Middelberch (1691 Vaassen) trouwde met Dirkjen Peters in 1717. Zij vestigden zich in 1728 in Deventer en daar ging Gijsbert de achternaam Middelburg voeren. Deze naam is een samenvoeging van Middeljohan en Uylenburch en werd gebruikt als bron voor het familiewapen: een gouden burcht op een rood veld. Waarschijnlijk betreft dit de boerderij met de naam Uulnberg die aan de Oude Apeldoornseweg 97 is gelegen en waar later de familie Bosgoed woonde. De foto's van deze boerderij zijn van resp. 1965, 1978 en 2016.

Bron: de Vereniging Veluwse geslachten en Stichting Vaassen Reunie.

Lees meer

Parkweg 10

De rietgedekte villa aan de parkweg is gebouwd in 1925. De foto van de ansichtkaart is niet lang na de bouw genomen want, de kort daarna gebouwde, buurwoningen staan er nog niet op. De volgende foto is gemaakt rond 1960. De weg is nog steeds onverhard en er zijn meer woningen aanwezig. Ondanks de tijdsperiode naar de laatste foto is, behoudens dat de weg is verhard, het aanzicht van dit deel van de parkweg nauwelijks gewijzigd.

Lees meer

Pastoor Hagenstraat 2

Een mooie ansichtkaart van het Theresiahuis op de Oosterhof. Dit voormalige zusterklooster werd gebouwd als onderdeel van een zogenaamd parochiecomplex. Ook de Martinuskerk, de kleuterschool (nu verloskundigenpraktijk), de basisschool Gerardus Majella (gesloopt), de pastorie, het koetshuis (nu rouwkamer) en de begraafplaats behoorden bij dit complex.

In 1929 werd de eerste steen gelegd van het Theresiahuis vlak naast de kerk. Enkele maanden later werd het Zustershuis, zoals het in de volksmond werd genoemd, in gebruik genomen. Jaren lang werd het bewoond door de kloosterzusters en voor een deel was het gebouw in gebruik als bejaardenhuis. Later voldeed het gebouw niet meer aan de eisen voor de bejaardenzorg en werd hiervoor afgekeurd. Ook de Witte Paters, die veelal in het buitenland missiewerk verricht hadden, hebben hier op hun oude dag nog een tijdje gewoond.

Het doel, waarvoor het destijds was gebouwd, is ondertussen verdwenen. Toch werd er een passende bestemming voor het gebouw gevonden. In 2002 is het Theresiahuis door de katholieke kerk verkocht en verloor daarmee haar religieuze functie. Na enige aanpassingen is het voormalige zusterhuis vanaf 2003 als Bed en Breakfast in gebruik genomen. Men kan er overnachten en ontbijten, dit alles onder leiding van Elly Polman. Het gasthuis kreeg een nieuwe naam, namelijk “Via Quidam.”

Op de Gerardus Majellaschool na, die vroeger aan de Deventerstraat stond, is het complex nog compleet en tot Rijksmonument benoemd. Samen met de eveneens monumentale bomen vormt het geheel een prachtig plekje in Vaassen.

Bronnen: o.a. de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Vaassens weekblad en Freek Bomhof.

Lees meer

Potgieterstraat

Links van het kruispunt van de Woestijnweg en de Potgietersstraat staat in 1964 nog de Kouwenaarschool (liggend aan de van Riebeeckstraat). Verderop links zien we de achterzijde van de woningen aan de Krugerstraat. Rechts van de weg is de zgn. picobult nog braakliggend.

Op de foto uit 2016 ligt het terrein links braak omdat de school is gesloopt en de nieuwbouw van 21 woningen vanwege de crisis is uitgesteld. Verderop is een flatgebouw verschenen terwijl rechts ook volop woningbouw is gepleegd.

Lees meer

Prins hendrikweg ??

In 1937 komt de Duitser Gerhard Hartmann met zijn vrouw Martha Schreiber en zoon Gerhard in de oostelijke woning bij kasteel de Cannenburch wonen.

Gerhard Hartmann werd door mevrouw Cleve, eigenares van het kasteel, aangesteld als bedrijfsleider. Hartmann liet het werk veelal aan anderen over. Zijn interesses lagen niet bij de Cannenburch. Hij inspecteerde bruggen en fabrieken en bracht ze in kaart. Bij de IJssel en omgeving verkende hij alle bruggen en verdedigingswerken. Zijn zoon zorgde ervoor dat al zijn bevindingen in Berlijn werden afgeleverd. Gerhard junior deed vermoedelijk hetzelfde werk als geheim agent in Den Haag en omgeving. Twee jaar lang heeft Hartmann hier ongehinderd zijn spionagewerk voor Duitsland kunnen doen. In 1938 verhuisden Hartmann en zijn vrouw naar Strassbourg.

Door het spionagewerk, van onder andere Hartmann en vele andere Duitsers in Nederland, was het voor het Germaanse leger niet moeilijk om in mei 1940 in enkele dagen heel Nederland te bezetten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn Gerhard Hartmann en zijn vrouw naar Nederland teruggekeerd en vestigden zij zich in villa “Zonnehoeve” aan de Prins Hendrikweg in Vaassen. Na Dolle Dinsdag, 5 september 1944, zijn zij definitief naar Duitsland vertrokken. Of zij de oorlog hebben overleefd is onbekend.

Bron: Freek Bomhof.

Lees meer

Prins Hendrikweg 06

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het voor de Vaassense Gereformeerden niet mogelijk om geregeld de diensten in de Eper Gereformeerde kerk te bezoeken. Ze krijgen daarom van de kerkenraad toestemming om in Vaassen vieringen te beleggen. Na de oorlog vormden ze een eigen gemeente in Vaassen en kerken ze in het Gebouw voor Christelijke Belangen aan de Kosterstraat. In 1967 nemen ze de nieuwe kerk "DeTabernakel" in gebruik. De tweede foto komt van een ansichtkaart uit 1988.

Bron: Reliwiki.

Lees meer

Prins Hendrikweg 07

Het begin van de Prins Hendrikweg, toen nog Elspeterweg geheten. Het exacte jaar van deze foto is niet bekend maar het moet voor 1930 zijn want toen is het huisje dat aan het einde nog net zichtbaar is gesloopt. Dit rietgedekte huisje had de naam "de moshutte". De foto op de ansichtkaart rechts is zo'n 30 jaar later op ongeveer dezelfde plek genomen. Daar is het huisje al vervangen door de nieuwe woning van de familie Dijkstra.

Lees meer

Prins Hendrikweg 23

In de bocht van de Prins Hendrikweg staan twee rietgedekte witte huizen. De eerste foto is van een ansichtkaart en gemaakt in de jaren 60.

Hendrik Joost Smit liet in 1957 deze woningen bouwen door het toenmalige bouwbedrijf van de Gebr. (Johan en Henk) Smit, ook houtzagerij en houthandel. Ze zijn getekend door Richard Smit, de zoon van Henk. Het bedrijf was toen al overgenomen door Jacob en Richard Smit.

In één van de woningen ging H.J. Smit zelf wonen en noemde het huis de "Moshutte" als herinnering aan het oude afgebroken huis dat aan de overkant had gestaan. De ander kreeg de naam "Kruudhof" en werd bewoond door zijn zus Gerritje, samen met haar dochter Aartje.

Op de tweede foto is te zien dat de bebouwing in dit gebied nauwelijks is veranderd maar dat de begroeiing wel flink is toegenomen.

Bronnen: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950 van F.J.T. Schumacher, Johan Smit.

Lees meer

Prins Hendrikweg 30

Aan de Prins Hendrikweg, vroeger een deel van de Elspeterweg stond tot 1938 een rietgedekt huisje dat "De Moshutte" werd genoemd.

Op de tweede foto, uit 1960 is te zien dat er later op het perceel door de fam. Dijkstra weer een vrijstaande woning is gebouwd. Dit huis staat tot op heden op deze mooie plek.

Aan de overkant van de weg is één van de twee witte huisjes met rieten dak nu "De Moshutte" genoemd.

Lees meer

Prins Hendrikweg 37

In de bocht van de Prins Hendrikweg, vroeger nog Elspeterweg, stond de neutrale MULO. Op 8 november 1954 werd het nieuwe schoolgebouw aan de Prins Hendrikweg betrokken. In 1959 vond de eerste uitbreiding met twee lokalen plaats. Deze werden rechts aangebouwd in dezelfde stijl. De Neutrale MULO, later Keienbrink MAVO, ging jaren geleden samen met de christelijke Mavo aan de Vlierstraat en vormde een Samenwerkingsschool. Tegenwoordig is er geen voortgezet onderwijs meer in Vaassen.

De MULO aan de Prins Hendrikweg heeft plaats gemaakt voor enkele villa's.

Lees meer

Spechtstraat 01

De Vogelbuurt is ontstaan als één van de eerste naoorlogse uitbreidingswijken in Vaassen. De woningen zijn gerealiseerd in de jaren ‘50 en waren verouderd. Naast een slechte technische staat waren de woningen volgens de nieuwe normen te klein. Daarnaast was er door de toename van het autobezit onvoldoende parkeergelegenheid in de wijk.

De buurt bestond met name uit relatief kleine eengezinswoningen in rijen. De lengte van de rijen varieerde van vier tot tien woningen.

Sinds 2006 zijn er al veel woningblokken gesloopt. De Spechtstraat behoorde tot de eerste fase van het herstructureringsplan van de Vogelbuurt. Inmiddels zijn er door Triada Wonen al veel nieuwe woningen en appartementen gerealiseerd.

Lees meer

Stationsstraat 038

Aan de Stationsstraat in Vaassen stond vroeger een boerenhuis. Het was gelegen aan de fabrieksspoorlijn die naar de NV Industrie liep. Dit was zo'n honderd jaar geleden de woning van timmerman/aannemer J.C.H. de Bruin. Hij was destijds de bouwer van diverse gebouwen in Vaassen en omgeving, onder andere het oude karakteristieke postkantoor. Hij werkte vaak samen met de Vaassense aannemers Albertus Weterman en Jan Th. Schutte uit de Jan Mulderstraat en Hendrikus Ter Heerdt. De familie de Bruin emigreerde in 1913 naar Amerika.

Timmerman Gerrit Pol nam daarna het bouwbedrijf met het woonhuis over. Pol heeft het oude huis in 1956 afgebroken en herbouwde een groot nieuw dubbel woonhuis op de zelfde plaats. Zijn zoon Aldert C. Pol volgde zijn vader op in het aannemersbedrijf. Pol werkte veel samen met aannemer G. J. Logtenberg uit Vaassen. Onder andere de Gereformeerde kerk aan de Prins Hendrikweg werd door hen gebouwd. Ondertussen bestaat het bouwbedrijf niet meer. De grote loods achter het woonhuis, dat vroeger de werkplaats van Pol was, herinnert ons nog aan dit voormalige aannemersbedrijf.

Bron: o.a. Vaassens Weekblad/Freek Bomhof.

Lees meer

Stationsstraat 041

Op deze ansichtkaart staat de woning van de hoofdonderwijzer van de Dorpsschool.

De Dorpsschool stond van 1834 tot 1988 op de hoek van de Dorpsstraat en de Stationsstraat. Er was al eerder een woning voor de hoofdonderwijzer van de Dorpsschool maar deze moest wijken voor een uitbreiding van de school. Deze woning is gebouwd in 1910.

Langs het hek van de woning is nog de aftakking van de spoorlijn Apeldoorn-Hattemmerbroek naar de Aluminium Industrie te zien.

De school is in 1988 gesloopt en op deze locatie is appartementencomplex "De Linden" gebouwd.

Lees meer

Stationsstraat 048

Bakkerij Rodijk was vroeger gevestigd in dit pand. In de winkel werd ook snoepgoed verkocht. De leerlingen van de School met de bijbel kwamen daar met regelmaat snoep halen. Toen de bakkerij er mee stopte, is het pand gekocht door Lagemaat die er een sloopbedrijf had. In die periode raakt het pand sterk in verval en werd ook de overlast van het bedrijf naar de buurt toe.

Sloopbedrijf Lagemaat is verplaatst, het pand is gesloopt en sinds 2005 staan er een vrijstaande woning en twee-onder-één-kap-woningen op het terrein.

Bron: Vaassens Weekblad.

Lees meer

Stationsstraat 053

Op de foto uit 1968 staat het oude huis van Bernhard Eilander. Later werd Paul van den Esschert eigenaar en deze verhuurde dit dubbele woonhuis aan zijn chauffeurs, die werkzaam waren bij het Expeditiebedrijf Gelria van P. van den Esschert. Op het terrein tussen het oude huis op de foto en de christelijke lagere school stalde hij zijn vrachtwagens.

Later heeft Transportbedrijf Streng uit Apeldoorn al het onroerende goed overgenomen. Uiteindelijk is het huis afgebroken om de bouw van de nieuwe kleuterschool “De Grutterij” mogelijk te maken. Deze kleuterschool werd in 1972 geopend. Jaren later kocht woningbouwvereniging “De Vier Dorpen” de twee schoolgebouwen, die daarna werden afgebroken. voor de bouw van appartementengebouw “De Griffel”.

Op de plaats van het oude huis van Eilander werd een mooi nieuw huis gebouwd, zoals op de recente foto te zien is.

Bron: Vaassen Weekblad/Freek Bomhof.

Lees meer

Stationsstraat 057

Stationsstraat hoek Kosterstraat.

De eerste foto geeft het beeld van deze plek in 1930 waarbij de christelijke basisschool nog prominent aanwezig is.

De foto uit 2015 laat zien dat de school is vervangen door het appartementencomplex met de toepasselijke naam "De Griffel". De woningen rechts zijn na 85 jaar nog steeds aanwezig.

Lees meer

Stationsstraat 063

De eerste foto is van 1935. Links is in 1920 een schoolgebouw gebouwd maar deze is niet zichtbaar op de foto. De korenmolen is wel goed te zien. Op de foto uit de jaren '60 is links de school wel te zien en van de molen ontbreken de kap en de wieken. Het appartementencomplex "De Griffel" is in 1999 op de plek van de school gebouwd.

Daams' molen is in 1989 herbouwd en in 2012 zo'n 5 meter verhoogd.

Op alle drie de foto's is de woning aan het einde van de Kosterstraat goed zichtbaar.

Lees meer

Stationsstraat 065

De winkel van G.H. Smit stond aan de Stationsstraat.

Mevrouw Brummel-Smit vertelde, toen zij in 2005 op 102 jarige leeftijd nog in de Speulbrink woonde, dat ze als jong meisje in de winkel nog nachthemden heeft genaaid. Op deze foto uit 1920 hangen ze in de etalage.

De winkel stond op de plek ongeveer waar nu kapper Charmaine is gevestigd en waar voorheen de ijzerwinkel van Reerink was gevestigd. De winkel is in 1924 in vlammen opgegaan en in 1926 werd het huidige pand 10 meter meer naar het oosten gebouwd.

Lees meer

Stationsstraat 068

Twee foto's van de Stationsstraat tegenover de aansluiting met de Kosterstraat. De linker foto is uit 1925. Daar is de boerderij van vrachtrijder van de Esschert nog in vol ornaat aanwezig. De christelijke school is rechts goed zichtbaar. De rechter foto is genomen in de jaren zestig op het moment dat de boerderij werd afgebroken. De school was inmiddels gemoderniseerd en uitgebreid.

Lees meer

Stationsstraat 070

Schuin tegenover de Kosterstraatschool stond een pand waar vroeger installatiebedrijf Reusken was gevestigd. Inmiddels is deze locatie al jarenlang bekend als de praktijk van dierenarts van Duinen.

Reusken was later aan de op de hoek Molenstraat-Deventerstraat gevestigd en tegenwoordig aan de Laan van Fasna.

Lees meer

Stationsstraat 079

Op een oude foto uit het begin van de vorige eeuw is dit oude boerenhuishuis te zien dat vroeger “de Florijnenkamp” heette. Die naam was afgeleid van de familienaam Florijn, die hier vroeger woonde. In het pand bevonden zich drie woningen. In het rechter deel woonde kleermaker Gerrit Hendrik Smit, in het midden Fritz van Vemde de organist van de dorpskerk en aan de linkerzijde Berend Jan van ’t Zand met zijn gezin. Deze was sinds 1865 wagenmaker van beroep en zijn werkplaats met de houtzagerij lag aan de achterzijde van de woning.

Wagenmakerij B.J. van ’t Zand maakte paardewagens, karren en kruiwagens voor de agrarische sector. Gerrit Heering, dan nog medewerker bij de wagenmakerij, trouwt in 1919 met de dochter van de bedrijfseigenaar. Twee jaar later mag hij het woonhuis, de wagenmakerij en de smederij op zijn naam zetten en verandert hij de bedrijfsnaam in Carrosseriefabriek G. Heering. Het bedrijf bouwt dan al carrosserieën voor bussen, vracht- en bestelwagens. Om de uitbreiding van het bedrijf mogelijk te maken wordt de oude woning afgebroken.

In 1942 komt Gerrit Heering te overlijden. Zijn vrouw en zonen Bernhard en Paul zetten het bedrijf voort. Vanaf 1953 zet Paul Heering zelfstandig het bedrijf voort. Carrosserieën worden dan nog hoofdzakelijk op spant gebouwd, waarbij men een raamwerk van stalen of aluminium profielen bekleedt met verschillende soorten plaatmateriaal of doek. Heering Transport Solutions BV en Heering Vaassen BV zijn sinds 1978 gevestigd op Industrieterrein Eekterveld in Vaassen.

De voormalige locatie van Heering Carrosserie aan de Stationsstraat is sindsdien bebouwd met woningen. De naam Wagenmakersstraat en Houtzagersstraat herinneren ons hier nog aan het bedrijf van Heering en Van ’t Zand. De Stationsstraat heette vroeger Florijnstraat.

Bron: o.a. Vaassens Weekblad, Freek Bomhof.

Lees meer

Stationsstraat 095

Rodijk Transport. De loods aan de Stationsstraat was jaren de uitvalsbasis voor het transportbedrijf van de familie Rodijk. Na de oorlog (1945) begon Henne Rodijk een transportbedrijf met paard en wagen. Een jaar later werd een, door de Amerikanen achter gelaten, Dodge gekocht. 's Avonds werden kolen geladen bij het station om naar de afnemers te worden vervoerd. Ook werd er papier gereden voor papierfabriek Van Delden. Er werd voor wasserijen gereden en hout, zand en grind vervoerd. Het bedrijf werd groter en met meer vrachtwagens werd gereden voor o.a, de NV Industrie, de Vulcanus, betonfabriek de Vulkraat. In 1969 werd het bedrijf overgenomen door zoon Henk en twee broers. Samen met nog twee chauffeurs werd ook veel op het buitenland gereden.

In mei 1998 is Rodijk Transporten B.V. gestopt en verkocht aan A. J. Herms en Zn. op het Eekterveld. De loods maakt plaats voor een woning van zoon Gert Rodijk.

Lees meer

Stationsstraat 097

Op deze oude ansichtkaart (jaartal onbekend) staan een karakteristieke villa, vlak bij het station van Vaassen is gelegen. Deze villa heeft opmerkelijke gepleisterde gevels met banden, bogen en andere ornamenten van metselwerk. De villa met het bouwjaar 1909 heeft de naam "Villa Juliana".

Op de meer recente foto (rond 1990) is te zien dat de gevels van het pand wat zijn aangepast, dat de schoorstenen zijn verdwenen en een dakkapel is aangebracht.

Lees meer

Stationsstraat 097-099

Op deze oude ansichtkaart (jaartal onbekend) staan twee karakteristieke villa's vlak bij het station van Vaassen. Beide villa's hebben opmerkelijke gepleisterde gevels met banden, bogen en andere ornamenten van metselwerk. De linker, bouwjaar 1909, heeft de naam "Villa Juliana" en de rechter met bouwjaar 1933 "Villa Celine".

Op de recente foto is te zien dat het linker pand de tand des tijds goed heeft doorstaan en dat de gevels nauwelijks zijn aangepast. De rechter villa is een ander verhaal. De luiken zijn weggehaald, de bijzondere schoorsteen is gesloopt en alle fraaie metselwerk details zijn verdwenen achter een dikke stuclaag. De excentrische vorm van de gevel doet zonder deze onderdelen vreemd aan.

Lees meer

Stationsstraat 098

In 1886 werd door de KNLS (Koninklijke Nederlandsche Lokaal Spoorwegmaatschappij Koning Willem III) begonnen met de aanleg van de 40 km lange spoorlijn Apeldoorn-Zwolle. In datzelfde jaar werd ook begonnen met de bouw van de 12 stations aan deze spoorlijn. Architect K. H. van Brederode was de ontwerper van het station type KNLS 2e klasse (laag gebouw met woning). Het station werd in 1887 officieel geopend en in 1950, toen de laatste personentrein voorbij was, werd de deur voorgoed gesloten.

Inmiddels is het voormalige station in Vaassen het laatste station van de zogenaamde "Baronnenlijn" dat nog bestaat. In Apeldoorn en Epe staan nog wel spoorwachtershuisjes.

Het gebouw in Vaassen is jarenlang in gebruik geweest als woning o.a. van Harry van Rijssen, directeur van machinefabriek Rijva in Vaassen.  De laatste jaren heeft de woning te koop gestaan en is wat verpauperd. De woning is in 2016 verkocht en de hoop is dat het "station" en zijn directe omgeving weer meer zichtbaar worden en enigszins in de oude stijl worden terug gebracht.

Lees meer

Stationsstraat 101

Op de hoek van de Jan Mulderstraat-Stationsstraat tegenover station Vaassen stond vroeger het stationskoffiehuis van G.J. de Boer, dat later café Spoorzicht werd. Naast café was het ook nog hotel en pension. Latere eigenaren zijn o.a. Vos, Albers en J. Bakker & zn.

Spoorzicht was de plek waar menige bijeenkomst werd belegd, bruiloftsfeest werd gehouden en toneelstuk werd opgevoerd. In 1970 is de lokale politieke partij Nieuwe Lijn er opgericht en in 1980 vond er de eerste samenkomst van Woord & Daad plaats. In de periode 1982 tot 1988 vervulde Spoorzicht de functie van dorpscentrum. In 1988 is het pand echter gesloopt en is het wooncomplex "Leijenstein" er gebouwd.

Lees meer

Stationsstraat 117

Op de hoek van de Jan Mulderstraat-Stationsstraat tegenover station Vaassen stond vroeger de buurtwinkel van van Bussel.

Het pand is al jaren geleden gesloopt en in 1992 is er een kleinschalig appartementencomplex gebouwd.

Lees meer

Stationsstraat 125

Deze fraaie villa is jarenlang als woning en bedrijfspand gebruikt door taxibedrijf Klink. Naast dit pand was het garagebedrijf van Klink gevestigd. Het garagebedrijf is gesloopt voor de bouw van appartementencomplex "Maartenspoort". Het taxibedrijf heeft er nog enkele jaren gezeten. Na een faillissement is het pand verkocht. Nu is Hagen Elektrotechniek er gevestigd.

Lees meer

Stationsstraat 127

In 1975 is G. Klink begonnen met een garagebedrijf, taxi en pompstation aan de Stationsstraat. Ondanks een forse uitbreiding in 1986 werd de locatie tocht te krap en heeft Klink een nieuw bedrijf opgezet aan de nieuwe rondweg rond het centrum van Vaassen, de Laan van Fasna. Het betreft een garagebedrijf, tankstation met serviceshop en carwashcenter.

Het taxibedrijf is aan de Stationsstraat blijven zitten en later failliet gegaan. Het perceel van het garagebedrijf is nu een deel van het appartementencomplex "Maartenspoort".

Lees meer

Suikerbrink-I

Op deze foto's uit 1954 staat de boerderij "De Sukerbrink" afgebeeld net voor de sloop.

Na de tweede wereldoorlog was er een enorme woningnood. De bevolking groeide en de grotere fabrieken in Vaassen zaten te springen om werknemers. Arbeidskrachten werden geworven vanuit het hele land, maar de meeste nieuwe Vaassenaren kwamen uit het noorden van ons land. En hiervoor moesten ook woningen komen. De Afrikaanse buurt nog zonder flatwoningen en het oudste-deel van de vogelbuurt waren gebouwd rond 1950. Naarstig werd er naar nieuwe bouwgrond gezocht. Men vond deze dicht bij het dorp. Tussen de Apeldoornseweg. Paul Krugerstraat, Koekoeksweg en de dorpsbeek lag een enorm aaneengesloten stuk grond. Van oorsprong was het heide en veldgrond, dat zeer geschikt was als bouwgrond. Men wilde het terein eerst nog egaliseren en de lagere stukken grond richting de beek opvullen met gebruikt vormzand van de ijzergieterij Vulcanus. Gelukkig is dit niet door gegaan. Anders was Vaassen nog meer vervuild geraakt.

In 1955 begon men met de bouw van de woningen aan de Jan Hamerstraat, Teunis van Lohuizenstraat, Max de Leuwstraat, Meester Tiemanstraat en Mr. A. R. P. Meesstraat. Voornamelijk waren het rijtjeswoningen van vijf tot zelfs twaalf stuks aaneen gebouwd. De gronden had de gemeente Epe aangekocht van Stichting Feitenhof uit Elburg. Een stichting die destijds zeer veel grondgebieden met boerderijen bezat, voornamelijk op de noord West Veluwe. Oostelijk van voornoemd grondgebied, gelegen op circa 60 meter vanaf de Apeldoornseweg stond een oude boerderij genaamd de Sukerbrink. Ook deze boerderij was eigendom van de Stichting Feitenhof. De gebouwen van Feitenhof waren altijd herkenbaar, doordat op de luiken voor de ramen altijd twee rood witte zandlopers in een vierkant waren geschilderd.

De inrit naar de boerderij was aan de Apeldoornseweg tussen de huisnummers 16 en 20. De laatste pachter van de boerderij was J. Brummelkamp. Deze bouwde aan de Waterstraat een nieuwe boerderij. De oude Sukerbrink werd afgebroken. Er zijn nog plannen geweest om de oude boerderij te verbouwen tot een wijkgebouw voor Vaassen west of om er een kinderboerderij te stichten. Om financiële redenen werden deze plannen nooit gerealiseerd. In 1958 werd de boerderij helaas afgebroken en twee jaar later waren de 16 bejaardenwoningen en de drie flatgebouwen aan de Suikerbrink gereed voor bewoning. De bouwer was de plaatselijke aannemen W Th. Timmer.

De twee senioren flatjes tussen de Max de Leuwstraat en de Teunis van Lohuizenstraat zijn enkele jaren later gebouwd.Totaal omhelst het woningbouwplan Suikerbrink 164 eengezinswoningen, 45 flatwoningen en 24 seniorenwoningen. Totaal 233 eenheden. Het waren geen koopwoningen. Ze werden beheerd en verhuurd door de woningcoöperatie "de Vier Dorpen" uit Epe.

Bron: Vaassens Weekblad.

Lees meer

Suikerbrink-II

Op de eerste foto uit 1954 staat de oude boerderij "de Sukerbrink" afgebeeld. Deze stond op de plaats waar nu drie flats staan en was eigendom van de stichting Feitenhof uit Elburg (herkenbaar aan de zandloper op de vensters). De Sukerbrink is in de jaren 50 afgebroken, de laatste bewoner Jan Brummelkamp, heeft een nieuwe boerderij betrokken in de Waterstraat, later overgenomen door zijn zoon.

Ook de tweede foto is gemaakt vanuit de Jan Hamerstraat kijkende naar de Suikerbrink. Deze foto is uit begin jaren 60 toen de boerderij al was gesloopt en de drie flats waren gebouwd en daarna een foto ruim 50 jaar later.

Bronnen: tekst "Vaassen in oude ansichten, deel 2" van G.J. Palm, foto's jaren '60 dr. G. Schermers.

Lees meer

Suikerbrink-III

De Suikerbrink, vernoemt naar de boerderij die tot eind jaren 50 op deze plek stond. De eerste foto is van begin jaren 60 toen de flats en de woning op deze foto nog vrij nieuw waren. Hoeveel Vaassenaren hebben de eerste jaren na het trouwen niet gewoond in een van deze flats?

De tweede foto is ruim 50 jaar later genomen. Op de begroeiing en het aantal auto's na is er vrijwel niets veranderd.

Lees meer

Suikerbrink-IV

Op de eerste foto uit 1954 is de boerderij de "Sukerbrink"te zien met op de achtergrond de panden van de Aluminium Industrie Vaassen. Op de volgende foto is het boerenbedrijf inmiddels vervangen door flats. De aluminium Industrie is nog steeds goed zichtbaar. Een recente foto laat zien dat de fabriek vanaf de Suikerbrink geheel aan het zicht is onttrokken door bomen en struiken.

Foto's jaren '60: dr. G. Schermers.

Lees meer

Teunis van Lohuizenstraat 01

De eerste foto is gemaakt in 1954 en toont een woonwijk in aanleg. Rechts op de foto is boerderij de "Sukerbrink" te zien.

De volgende foto toont de Teunis van Lohuizenstraat gezien vanaf de Koekoeksweg in 1962. De wijk is nog vrij nieuw, de beplanting is nog jong. Uit de recente foto blijkt dat de bebouwing in deze straat niets is veranderd, De weg is voorzien van verkeersremmende maatregelen vanwege het autoverkeer.

Foto's jaren '60: dr. G. Schermers.

Lees meer

Torenstraat

Een foto uit 1975 van de manufacturenzaak van Ijsseldijk.

Lees meer

Torenstraat 06

Catechisatie lokaal.

Aan de Torenstraat in Vaassen staat een bijzonder gebouwtje. Rond 1900 is het catechisatielokaal tot stand gekomen is, dankzij een gift van Lambertus en Dirkje Koldenhof. Het gebouwtje, dat in de achtertuin van Hotel de Cannenburch stond, was voorzien twee rijen met houten kerkbanken met in het midden een looppad. Verder stond er een oud traporgel en in het achterste gedeelte bevond zich een bibliotheek, waar voornamelijk boeken van christelijke signatuur werden uitgeleend. Het lokaal diende voor de zondagsschool, voor catechisatieles, voor christelijke zangverenigingen en het kerkelijk jeugdwerk.

In 1958 werd het interieur gemoderniseerd en geschikt gemaakt voor multifunctioneel gebruik. Het afdak dat ooit als fietsenstalling diende, werd voorzien van muren, waardoor het gebouwtje aanmerkelijk groter werd. In 1966, na de bouw van de eerste fase van “De Rank”, werd het lokaal in gebruik genomen als aula. De volgende gebruiker werd de “Stichting Rankmarkt”. Deze stichting verzamelde allerlei bruikbare goederen om deze jaarlijks te verkopen op de Rankmarkt en in het gebouwtje werd maandelijks een bazaar georganiseerd. De opbrengst was bestemd voor het in stand houden van het gebouw De Rank en de Dorpskerk.

In 2015 werd de Rankmarkt opgeheven en het historische oude catechisatielokaal heeft nu geen functie meer. Hopelijk komt er ooit een passende bestemming voor dit kleine pittoreske mini kerkje of kapelletje in het centrum van Vaassen, dat zo mooi naast de grote kerk gelegen is.

Bron: Freek Bomhof

Lees meer

Torenstraat 15

We zien een foto uit 1960 van een oud boerderijtje, dat in het centrum van het dorp heeft gestaan. Het is meer dan 50 jaar geleden afgebroken.

Voordat de Marijkeweg werd aangelegd liep de Torenstraat vroeger vanaf de Dorpsstraat naar de Julianalaan. Tussen de winkel van In ’t Hout en de oude pastorie, op de plaats waar nu de Hema is, begon de Torenstraat als een smal pad. Net voor de woning van G. Rodijk (later tandarts Taselaar), boog het weggetje naar rechts en liep langs de kerk en het marktplein verder noordelijk naar de Julianalaan. Het eerste smalle deel was ook één richtingsweg. Voorbij de bocht naar rechts lag er aan de linkerzijde een zandpad naar deze woning. Dit pad liep langs de tuinafscheiding van het huis dat aan de Torenstraat stond.

De woning op de foto was een klein boerderijtje. In het voorste gedeelte bevond zich het woongedeelte, een kamer, een keuken en een paar bedsteden om in te slapen. Het achterste gedeelte was een stal. Het bouwjaar is vermoedelijk zo rond 1860. De laatste bewoner was de familie Nijhof. Berend Nijhof werkte op de fabriek in de ijzergieterij.

De reden, dat deze woning of boerderijtje werd afgebroken, was om de bouw van bejaardencentrum de Speulbrink mogelijk te maken. Dat is te zien op de volgende foto's die resp. in 1961 en 1964 zijn genomen.

Bron tekst: Freek Bomhof, foto's dr. G. Schermers.

Lees meer

Torenstraat 25

Tegenover het café-restaurant de Achterhoek, nu De Leest, stond de groentezaak met tuinderij van Rondhuis. Dit pand is gesloopt om de bouw van een supermarkt mogelijk te maken.

Lees meer

Torenstraat 25-29

Links op de eerste foto staat de woning/winkel van Rondhuis de groenteboer. Daarnaast de woningen van De Graaf en Nikkels en geheel rechts het brandweerhuisje. Op de volgende oude foto staat ook nog de eierhal. Dit stukje bebouwing van de Torenstraat is geheel verdwenen voor de bouw van de supermarkt en parkeerplaatsen. De supermarkt, gebouwd in 1986, heeft inmiddels weer nieuwbouwplannen. Een "artist impression" van deze plannen is te zien op het laatste plaatje.

Bronnen: o.a. Vaassens Weekblad, gemeente Epe.

Lees meer

Tuindorpweg

Op deze oude ansichtkaart staat een gashouder met als onderschrift "Koekoeksweg". Het betreft echter de Tuindorpweg. De naam van dit deel van de Koekoeksweg is na de aanpassing van de kruising met de Krugerstraat rond 1912 n.l. gewijzigd in Tuindorpweg.

Deze foto is genomen vanaf de Apeldoornseweg kijkend naar de huidige Tuindorpweg, richting de Krugerstraat. Links op de foto is nog net een punt van het pand van sigarenmagazijn Nellestein te zien.

In de jaren dertig is Vaassen aangesloten op gas. De gasfabriek stond in Apeldoorn en vandaar ging het gas naar de gashouder aan de Tuindorpweg in Vaassen. Als er weinig gas in de houder zat was dat zichtbaar omdat de houder lager was.

Een gashouder is een grote voorraadtank voor (licht)gas dat in een gasfabriek uit steenkool werd gewonnen en voor industrieel of huishoudelijk gebruik tijdelijk werd opgeslagen. Sommige gashouders bestonden uit een aantal delen die telescopisch konden bewegen, waardoor het volume van de gashouder aangepast kon worden. De meeste gashouders zijn gesloopt na de introductie van aardgas. (bron: wikipedia).

Lees meer

Vaassenseweg

In 1837 kocht Hugo Veldhoen op een veiling de boerderij “de Kleine Geere”. Voor extra inkomsten, opende hij in het voorhuis van de boerderij een plattelandsherberg. Kooplieden, vrachtboeren en allerlei soorten van reizigers kwamen na een lange reis in de herberg pauzeren, men kon er iets eten en er werd koffie gedronken met daarna een borrel. De gelagkamer van de herberg was gewoon de woonkamer van de boerenwoning. Omstreeks 1845 bouwde Hugo naast de herberg een grote houten wagenschuur. Deze maakte mogelijk om met paard en wagen van twee kanten erin te rijden om zodoende zonder te keren de reis te vervolgen. In de winter was de wagenschuur vaak een slaapplaats van visboeren die met paard en viskar vanuit Elburg twee keer per week naar Deventer voeren om hun lading verse vis in de stad te verkopen. Ook de vrachtboeren, die van Vaassen naar Deventer reden, maakten altijd een tussenstop op de Kleine Geere. In de herberg werden vaak verkopingen gehouden van gras en hooi, zaad en stro en hout op de stam.

Na het overlijden van Hugo Veldhoen namen dochter Gerharda Aleida en schoonzoon Hendrik Jan Gerrits het bedrijf over. Hun zoon Hugo en dochter Marie waren daarna de uitbaters van de Kleine Geere. Beiden bleven ongehuwd en zijn ondertussen al lang overleden. Na de opkomst van het gemotoriseerde verkeer verloor de oude herberg al voor de Tweede Wereldoorlog haar functie. De Kleine Geere werd in 1752 gebouwd en stond op de gemeentelijke monumentenlijst. Door de vele verbouwingen in de loop der jaren was de historische waarde van het pand niet erg groot meer.

In 1989 werd de oude boerderij afgebroken terwijl enkele jaren daarvoor de oude wagenschuur al was gesloopt. Op de plaats van de vroegere herberg werd een nieuw woonhuis gebouwd en dit huis kreeg de naam “de Kleine Geere.” De Geerstraat is vernoemd naar deze oude boerderijnaam.

Bron: Vaassens Weekblad/Freek Bomhof.

Lees meer

Van Riebeeckstraat 83

In 1957 begon aannemersbedrijf W. Th. Timmer uit Vaassen met de bouw van twee identieke openbare lagere scholen in de gemeente Epe. In 1958 werd de school aan de Woestijnweg geopend met als schoolhoofd de heer Post, die deze functie bijna 20 jaar uitoefende. Leerlingen kwamen uit de wijken in westelijk Vaassen. De meeste Molukse kinderen uit het woonoord, dat in 1958 werd geopend, gingen naar de woonoordschool. Er gingen ook kinderen naar de School met de Bijbel aan de Kosterstraat. Kinderen van de GPM Mrt 53 kwamen op de Kouwenaarschool.

Bekende leerkrachten op de Kouwenaarschool waren Henk Gossink, Jille de Vries en juf Steenbergen. Op het grote schoolplein kon vrijuit worden gespeeld. De jongens die liever voetbalden konden dat doen op de plek waar nu de Potgieterflat staat. Toen schoolhoofd Post vertrok werd Frits Jurgens uit Amsterdam in 1978 zijn opvolger.

In 1975 verlaat bijna een derde van de leerlingen de school als aan de Potgieterstraat openbare basisschool 't Rondhuus wordt geopend. Met de start van de basisschool in 1985 kreeg kleuterschool de Bijenkorf een plek in de Kouwenaarschool, waar twee lokalen geschikt waren gemaakt voor kleuteronderwijs. Enige jaren later krijgt de Bijenkorf een eigen gebouw op de hoek van de Woestijnweg en De Wetstraat. In 1991 ging De Kouwenaar als openbare Daltonschool voor basisonderwijs verder.

In 2007 werd de school gesloten en gingen de leerlingen naar de Rotonde. In 2008 werd de Kouwenaarschool afgebroken om plaats te maken voor de bouw van 21 woningen. Dit project kwam echter, mede door de crisis, niet van de grond.

Lees meer

Veenweg 04

Villa Het Heuveltje.

Dit huis werd in 1904 gebouwd door Max de Leuw, de toenmalige directeur van de Industrie.

Het pand was later bekend als de woning van de familie van Wijk. J.J. van Wijk was kassier van de plaatselijke Boerenleenbank en hield hier in de dertiger jaren kantoor. Later is deze bank naar de Dorpsstraat gegaan naast Drogisterij in ’t Hout. Daar staat nu het winkel/appartementencomplex waar onder anderen de Hema in is gevestigd.

Na de oorlog is de villa nog door verschillende families bewoond.

2015: De villa heeft aan de voorgevel een erker gekregen en een grotere dakkapel en is aan de achterzijde uitgebreid. Verder is de villa qua uitstraling niet veel veranderd en heeft nog steeds de oude grandeur.

Lees meer

Veenweg 06

Aan de Veenweg, voorbij villa "Het Heuveltje", stond ooit de eerste pastorie van Vaassen waarschijnlijk nog voor de R.K. kerk.

In werd 1668 er een nieuwe pastorie gebouwd voor de toenmalige dominee Johan van Loo. In 1840 werd besloten de oude pastorie te slopen en te vervangen. De nieuwe pastorie brand in 1903 volledig uit.

Aannemer P. de Bruin krijgt opdracht voor de nieuwbouw van een villa voor 6.845 gulden. In 1904 wordt de villa opgeleverd aan de kerkvoogden van de Dorpskerk. Villa Rusticana is echter nooit bewoond geweest door een dominee.

In 1907 werd de villa gekocht door prins Hendrik om er de opperhoutvester van de Koninklijke Houtvesterij te huisvesten (foto 1908). Later kwam de villa in eigendom bij Vulcanus, met de familie Baars als bewoonster. In 1921 wordt het meubilair openbaar verkocht wegens vertrek.

Vanaf januari 1956 tot mei 1961 woont S.G. Meijssen op Rusticana, de laatste officiële bewoner. De villa is rond 1970 gesloopt.

Bronnen: Lulof Terwel en Vaassen in oude ansichten, deel 2 van G.J. Palm.

Lees meer

Veenweg 10

Een foto uit 1985 van de restanten van Wasserij Mentink en de bijbehorende bedrijfswoning.

Lees meer

Vulcanusweg

De eerste foto (jaartal onbekend) is een bekende ansichtkaart van ijzergieterij Vulcanus gezien van de kruising Oude Apeldoornseweg met de Vulcanusweg en Manegeweg.

De tweede foto is genomen in de jaren 60. Daarop is te zien dat aan de Manegeweg inmiddels een aantal woningen zijn verschenen. Inmiddels is de ijzergieterij gesloopt, het terrein gesaneerd en is er een woonwijk met de toepasselijke naam "Vulcanus" gerealiseerd. De derde foto laat de situatie in 2015 zien.

Foto jaren '60: dr. G. Schermers.

Lees meer

Westerenkweg

Dit eenvoudige huisje, van Willem Langevoort, stond aan de Westerenkweg, tegen de bosrand. Aansluiting op de waterleiding had het huisje niet. De pomp stond bij de voordeur. De woning moest plaats maken voor de oprukkende nieuwbouw. Men heeft nog gepoogd het huisje te behouden maar dat is niet gelukt.

Lees meer

Westerenkweg 19

In 1963 wordt de nieuwe Kalmijnschool met 180 leerlingen in gebruik wordt genomen. De kleuters, inmiddels twee klassen, krijgen in 1965 hun eigen school: Rozemarijntje.

Als in 1971 de woonoordschool wordt opgeheven, komen er 60 leerlingen bij en vindt er een afsplitsing plaats: de scholen ’t Berkenholt en ’t Eekhoorntje. De 15 jaren oude lagere school wordt in delen afgebroken en op dezelfde plek verrijst een nieuw schoolgebouw. In 1985 gaan kleuter- en lagere school samen verder als basisschool onder nieuwe naam “de Westerenk”.

In 2012 is de school geheel gerenoveerd. Door het samengaan met ‘t Berkenholt werd de school flink uitgebreid en ook de naam veranderde. De school heet nu ‘t Mozaiek.

Lees meer

Westerenkweg 30

Deze foto is in 1965 gemaakt door dr. G. Schermers. Vanaf de Krugerstraat kijkend naar de Westerenkweg. In dat jaar krijgen de kleuters van de Kalmijnschool hun eigen school: Rozemarijntje.

Als in 1971 de woonoordschool wordt opgeheven, komen er leerlingen bij. In 1978 wordt de lagere school in delen afgebroken en op dezelfde plek verrijst een nieuw schoolgebouw. In 1985 gaan kleuter- en lagere school samen verder als basisschool onder nieuwe naam De Westerenk. De voormalige kleuterschool is nu een peuteropvang met de naam 't Kwetternest.

Lees meer

Woestijnweg 023

Een foto uit 1948 waar de achterkant van de huizen aan de Spechtstraat al zichtbaar zijn en men net is begonnen met de bouw van de woningen aan de Woestijnweg.

De Woestijnweg in 1964 met links een serie woningen en rechts nog open terrein. ook wel bekend als de Picobult.

Dezelfde plek nogmaals gefotografeerd ruim 50 jaar later. Met opnieuw de vuilnisbakken aan de weg, (wel een stuk groter) en een flinke bomenrij. Op de open plek linksvoor op de foto werd later een winkel gebouwd waar dierenspeciaalzaak Rencis jarenlang in was gevestigd.

In 2016/2017 zijn de woningen gerenoveerd en aan de gevel zijn wit geschilderd wat de woningen een geheel ander aanzien geeft.

Foto's jaren '60: dr. G. Schermers.

Lees meer

Woestijnweg 096

Het westelijke deel van de Woestijnweg is in 1956 nog een zandweg zonder bebouwing. Op de foto uit 1964 is het schoolgebouw al gereed en zijn verderop woningen in aanbouw.

Op de foto uit 2015 is voor het schoolgebouwtje de moskee te zien en rechts, niet zichtbaar op de foto, liggen speeltuin de Kouwenaar en de sportvelden.

Foto's jaren '60: dr. G. Schermers.

Lees meer

Woestijnweg 102

De aansluiting van De Wetstraat op de Woestijnweg. De foto gemaakt in 1965, gemaakt door dr. G. Schermers, laat de bouwplaats zien van een blok woningen. De bouw is pas net begonnen want men is nog bezig met de fundering. Daarachter zijn de woningen van de Steinstraat te zien.

Op de volgende foto uit 2016 is te zien hoe het woningblok er uit is gaan zien. Het flatgebouw op de achtergrond is later gebouwd.

Lees meer

Woestijnweg 148

De Woestijnweg in 1965. Aan de rechterkant nog een braakliggend terrein terwijl verder naar het oosten het Molukse woonoord, in de volksmond het Ambonezenkamp, ligt. Aan de linkerkant van de weg een plantsoen met een groepje Molukse jongelui. Verderop zien we tegen de achterzijde van enkele woningblokken aan de Smutstraat en een bouwterrein.

Een foto op dezelfde plaats in 2016 laat zien dat de op het bouwterrein verrezen woningen inmiddels aan het oog zijn ontrokken door een flatgebouw. Aan de rechterzijde is het woonoord allang verdwenen en is de woonwijk Berkenoord II (niet zichtbaar) gebouwd.

Foto 1965: dr. G. Schermers.

Lees meer

Woestijnweg 161

Bewoners van de zogenaamde Vogelbuurt waren begonnen met de oprichting van een speeltuinvereniging en honderd gezinnen hadden zich reeds als lid aangemeld. Men was er in geslaagd om in zeer korte tijd 220 leden bij elkaar te krijgen en hoopte voor de grote vakantie het speelterrein in orde te hebben. De kosten zouden 10 cent per gezin per week gaan bedragen. Tijdens de tweede ledenvergadering in 1954 werden er werkploegen samengesteld die zich bezig gingen houden met het maken van speelwerktuigen. Het rondhout werd gratis verstrekt door het gemeentebestuur van Epe en de N.V. Industrie en N.V. Vulcanus boden werkruimte aan voor de vervaardiging van de speeltoestellen. De hele winter werd doorgewerkt en op 3 mei 1955 kon de eerste spade in de grond worden gezet. Op 21 mei, kon de speeltuin geopend worden.

Voor de kinderen begon het openingsfeest met een optocht achter het Vaassens Fanfarecorps naar de nieuwe speelplaats. Voorzitter H. P. Brummel verwelkomde iedereen, in het bijzonder burgemeester Renken met zijn echtgenote en dochtertje Anneke. Zij mocht die middag het bord met de naam van de speeltuin "De Kouwenaar" onthullen.

Bronnen: Frans Schumacher, Veluws Nieuws.

Lees meer

Woestijnweg-De Wetstraat

Op de hoek van de Woestijnweg en de de Wetstraat staat een schoolgebouw. Het gebouw kreeg de naam de Bijenkorf vanwege de 6-kantige leslokalen die in plattegrond aan een honingraat doen denken.

Op de foto uit 1965 is de schilder nog bezig met de afwerking van de kozijnen en het schoolplein moet nog worden voorzien van bestrating.

Het gebouw is later uitgebreid met een derde gedeelte dat ook een zeskantige plattegrond heeft. Tegenwoordig biedt het onderdak aan kleuterschool Nijntje en de stichting Kinderopvang Op Maat (KOM).

Lees meer

Woestijnweg-Kievietstraat

In 1964 bevindt zich aan de Woestijnweg ter hoogte van de Kievitstraat de rand van de bebouwde kom van Vaassen. Aan de Woestijnweg staan aan de rechterzijde een aantal woningblokken. Aan de linkerzijde bevindt zich de zgn. Picobult.

Op de foto uit 2015 zien we dat één van de woningblokken is gesloopt en in 2007 is op de hoek, als onderdeel van de herontwikkeling van de vogelbuurt, een appartementencomplex gebouwd. De bebouwde kom is sinds die tijd door de aanleg van de woonwijken berkenoord I en II ook aanzienlijk opgeschoven.

Lees meer

Woestijnweg-Potgieterstraat

De eerste foto uit 1954 toont de Woestijnweg vanaf de Potgieterstraat, kijkend naar het westen. De Woestijnweg is dan nog een zandweg. Op de volgende foto, 10 jaar later is op de hoek de Kouwenaarschool al aanwezig en is men verderop druk bezig met de bouw van de wijk berkenoord.

Op de foto uit 2015 is te zien dat de Kouwenaarschool inmiddels is gesloopt. Woningbouwplannen zijn vanwege de crisis nog niet van de grond gekomen. verder op is de Moskee Sultan Ahmet Cami te zien.

Foto's jaren '60: dr. G. Schermers.

Lees meer

Zwarteweg

In 1898 kocht de eigenaar van de Nieuwe Molen, de latere Wattenfabriek, ongeveer 16 hectare grond. Deze grond was gelegen tussen het water de Grift en de spoorlijn op het Eekterveld in Vaassen. In 1906 werd de grond verkocht aan de NV Kunstzandsteenfabriek “De Veluwe”. Deze firma bouwde op het nieuw verworven terrein een fabriek met magazijnen, kantoren en een schaftlokaal. Er werd een aparte spoorwegaansluiting aangelegd langs de Zwarteweg naar de nieuwe fabriek. Voor het vervoer over het Apeldoorns Kanaal kwam er een smalspoor te lopen vanaf de fabriek over de Grift naar het kanaal.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) liep de vraag naar kalkzandsteen drastisch terug en in 1917 moest men noodgedwongen stoppen. De NV Maatschappij tot exploitatie van halfstof en carton “De Veluwe” startte als nieuwe eigenaar in september 1917 met de fabricage van papier. In 1924 werd de fabriek overgenomen door de NV Carton fabriek en aardappeldrogerij “Erica” uit Oude Pekela en de NV Papierfabriek Emst. De laatste papierfabrikant op deze locatie was de NV Verenigde Koninklijke Papierfabriek van Gelder en Zonen te Amsterdam. Deze verkochten in 1929 de inventaris, gebouwen en buitenterrein aan de heren H. de Vries en Zonen uit Amsterdam.

Hendrik de Vries begon in 1890 in Amsterdam een groothandel in chocolade en suikerwerk. Uit de naam de Vries EN Zonen is toen de naam VENZ ontstaan. Wanneer Gerard 15 jaar is, begint hij bij zijn vader in de zaak. Gerard richt zich op de productie van chocolade en suikerwerk. Het bedrijf loopt zo goed dat in 1928 al vier panden nodig zijn om alles te kunnen maken. Omdat ze alles onder één dak willen maken, gaan ze op zoek naar een grotere Venz fabriek. In 1930 wordt deze fabriek in Vaassen geopend. In het begin wordt in deze fabriek alleen suikerwerk, zoals lolly's en borstplaat gemaakt. Enkele jaren later begint ook de productie van chocolade repen, tabletten en bonbons. Venz maakt sinds 1936 chocolade hagelslag.

Koffiebrander en tabaksfabrikant Van Nelle verwierf in 1973 een meerderheidsbelang in Venz en kocht tevens de chocoladefabrieken Droste en Donkers op. Droste is een in 1890 in Haarlem opgerichte Nederlandse chocoladeproducent. Vijftien jaar later 'verwelkomden' de werknemers van Venz hun collega's van Droste in de Vaassense fabriek. Vervolgens nam Sara Lee/Douwe Egberts in 1989 Van Nelle over en verkocht Droste/Venz een jaar later aan de Centrale Suiker Maatschappij (CSM). Deze maatschappij bracht Venz onder in haar zoetwarendivisie waaronder ook Koninklijke De Ruijter valt.

In 1997 verkoopt CSM Droste aan het Duitse bedrijf Hosta. Venz is ,net zoals De Ruijter, onderdeel van de voedingsproducent Heinz. De productie vindt plaats in Utrecht. In 2013 werd het concern opgekocht door Warren Buffett en partners.

De Droste-pastilles worden nog steeds geproduceerd in Vaassen, net als de chocoladeletters.

Lees meer